Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σκηνοθεσία η πορεία του Tesla Model X με Autopilot (+video)

Ελλάδα 10:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σκηνοθεσία η πορεία του Tesla Model X με Autopilot (+video)

ΝΕΑ

Σκηνοθεσία η πορεία του Tesla Model X με Autopilot (+video)

ΝΕΑ

Η Tesla, θέλησε να εντυπωσιάσει με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης Autopilot και τα κατάφερε. Όμως, οι πραγματικές δυνατότητές του ήταν πολύ λιγότερες, όπως αποδείχτηκε στο δικαστήριο…

Advertisement
Advertisement

Το 2016, η Tesla έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο φαινόταν η πορεία ενός Model X το οποίο κινήθηκε σε μια διαδρομή αποκλειστικά με τη χρήση του συστήματος αυτόνομης οδήγησης «Autopilot».

Σε αυτό φαινόταν η εκκίνησή του από μία οικία στην περιοχή Menlo Park ως τα γραφεία τής εταιρείας στο Palo Alto (και οι δύο βρίσκονται στην Καλιφόρνια). Στην αρχή τού βίντεο βλέπουμε να υπάρχει κάποιος στη θέση του οδηγού, «για νομικούς λόγους, ο οποίος δεν κάνει οτιδήποτε και το όχημα κινείται μόνο του», όπως αναγράφεται.

Advertisement
Advertisement

Η εικόνα δείχνει την πραγματοποίηση της διαδρομής και τη στάθμευση του οχήματος στο πάρκινγκ της εταιρείας αποκλειστικά με τη χρήση τού «Autopilot». Έτσι, η Tesla έδειξε ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ικανό και αξιόπιστο σύστημα αυτόνομης οδήγησης και μάλιστα πολύ νωρίς, πριν ακόμα οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες ασχοληθούν καν με την ηλεκτροκίνηση.

Ωστόσο, η αλήθεια απέχει παρασάγγας από την απεικονισμένη πραγματικότητα του βίντεο. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια δίκης που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, έπειτα από αγωγή που υπεβλήθη εναντίον της Tesla για τον θάνατο ενός ιδιοκτήτη μοντέλου της ο οποίος ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα αφού είχε ενεργοποιήσει το σύστημα και δεν συμμετείχε στη διαδικασία οδήγησης.

Advertisement

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», στη δίκη κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας ο Ashok Elluswamy, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας και επικεφαλής εξέλιξης του συστήματος. Στην κατάθεσή του αναγκάστηκε να αποκαλύψει πως ό,τι φαίνεται στο επίμαχο βίντεο είναι σκηνοθετημένο και ότι στην πράξη ο οδηγός χρειάστηκε να επέμβει κάποιες φορές για να διορθώσει την πορεία του. Επίσης, αποκάλυψε ότι το αυτοκίνητο συγκρούστηκε σε έναν τοίχο στην προσπάθειά να σταθμεύσει μόνο του.

Advertisement

Ωστόσο ο κ. Elluswamy ανέφερε ότι τότε (σημ.: 2016) πρόθεση της εταιρείας ήταν να δείξει τις δυνατότητες του συστήματος. Όπως είπε: «Στο συγκεκριμένο βίντεο, πρόθεσή μας δεν ήταν να απεικονίσουμε τη διαθέσιμη τεχνολογία τότε όσο να δείξουμε τι είναι δυνατόν να ενσωματωθεί στο σύστημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πιο φτηνά τα Tesla στην Ελλάδα, πόσο κοστίζουν
Tα μεγάλα μυστικά του φορτηγού της Tesla
Στα χνάρια της Tesla και η Mercedes (+video)

Advertisement