Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Aπίστευτη αποζημίωση της Tesla για πρόβλημα με το Autopilot

Ελλάδα 5:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Aπίστευτη αποζημίωση της Tesla για πρόβλημα με το Autopilot

ΝΕΑ

Aπίστευτη αποζημίωση της Tesla για πρόβλημα με το Autopilot

ΝΕΑ

Ένας Γερμανός οδηγός Tesla κατέφυγε στα δικαστήρια και πήρε μία τεράστια αποζημίωση λόγω προβλήματος στο Autopilot.

Advertisement
Advertisement

Πολλά και σημαντικά παράπονα ακούγονται σε όλο τον κόσμο για την λειτουργία του Autopilot, με τις αμερικάνικες αρχές να έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το σύστημα αυτόνομης οδήγησης που τόσο διαφημίζει ο Elon Musk για τα αυτοκίνητα της Tesla.

Δικαστήριο στο Μόναχο της Γερμανίας αποφάσισε ότι η αμερικάνικη εταιρία πρέπει να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη ενός Model X, λόγω προβλημάτων που παρουσίασε το σύστημα Autopilot.

H Tesla θα πρέπει να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς που κατέβαλε για αυτοκίνητο, δηλαδή 112.000 ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Der Spiegel, το δικαστήριο δέχτηκε μία τεχνική έκθεση ειδικών η οποία διαπίστωση ότι το Autopilot δεν εντόπισε κάποια εμπόδια που θα έπρεπε να αναγνωρίζει, όπως τις λωρίδες που στενεύουν για ένα εργοτάξιο.

Διαπίστωσε επίσης και αυτό που είναι γνωστό στις ΗΠΑ, ότι αυτοκίνητα με Autopilot φρενάρουν απότομα και χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό αποτελεί “τεράστιο κίνδυνο” στον δρόμο και μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων, ιδίως σε συνθήκες με έντονη κυκλοφορία μέσα στην πόλη. Από την πλευρά της η Tesla υποστήριξε στο δικαστήριο της Γερμανίας ότι το Autopilot δεν προοριζόταν για κυκλοφορία στην πόλη.

Advertisement

Το δικαστήριο δεν έκρινε πειστική αυτή την θέση της εταιρίας, πολύ δε περισσότερο όταν διαφημίζει τόσο έντονα το Autopilot ως το πιο εξελιγμένο σύστημα “αυτόνομης οδήγησης”.

Advertisement

Η απόφαση του Γερμανικού δικαστηρίου έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά προβλημάτων και αμφισβητήσεων που αντιμετωπίζει το Autopilot, ιδίως στις ΗΠΑ. Η αμφισβήτηση πάντως του συστήματος δεν φαίνεται να πτοεί τον Musk, o οποίος δήλωσε ότι η εταιρία είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει ένα ακόμα πιο εξελιγμένο σύστημα ADAS.

Το θέμα βέβαια είναι ότι στην Ευρώπη οι κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί και οι οδικές συνθήκες εντελώς διαφορετικές από τις ΗΠΑ, οπότε θα πρέπει να κατεβάσει τον πήχη για τις προσδοκίες του ή να πληρώνει πρόστιμα όσες φορές το Αutopilot αντί για σύστημα αυτόνομης οδήγησης αποδεικνύεται σύστημα αυτόνομης σύγκρουσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιος εμπιστεύεται το Tesla Autopilot; (video)
Σκάνδαλο Tesla: Έτσι παραπλανά τις Aρχές στα ατυχήματα με το Autopilot
Είναι τελικά ασφαλές το Autopilot της Tesla;

Advertisement