Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σκύλος και αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ελλάδα 8:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκύλος και αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΝΕΑ

Σκύλος και αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΝΕΑ

Η συνύπαρξη τετράτροχων και τετράποδων είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα. Υπάρχουν όμως κανόνες που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Advertisement
Advertisement

Η παρουσία των τετράποδων φίλων μας, κυρίως των σκύλων, μέσα στο αυτοκίνητο είναι πλέον μία συνθήκη που έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα για τις σωστές πρακτικές μιας ασφαλούς συμβίωσης.

Η εικόνα που πολλές φορές βλέπουμε στους δρόμους μας, με τον σκύλο να είναι ελεύθερος να μετακινείται μέσα στο αυτοκίνητο ή -ακόμα χειρότερα- να βρίσκεται στα χέρια του οδηγού είναι κάτι εν δυνάμει πολύ επικίνδυνο και για τους δύο, τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και την συμπαθή παρέα του.

Για να μην υπάρχουν αυτές οι εικόνες, αρκεί κάποιος να ασχοληθεί λίγο παραπάνω με το θέμα. Και να ακολουθήσει λίγες αλλά σημαντικές συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι.

  • Φροντίστε πρώτα να έχετε κάνει μερικά δοκιμαστικά ταξίδια μικρής διάρκειας έτσι ώστε ο σκύλος να εξοικειωθεί με αυτή την διαδικασία. Και εσείς να γνωρίσετε τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιοτροπίες του, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό ο οποίος μπορεί να ενοχλείται από κάτι που εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.
  • Ο σκύλος σας πρέπει να μάθει ότι κατά την διάρκεια του ταξιδιού ο ζωτικός του χώρος είναι περιορισμένος. Τον μαθαίνουμε από την αρχή να κάθεται στα ειδικά καθίσματα ή τις θήκες μεταφοράς που υπάρχουν για αυτό το σκοπό και το δένουμε με τη ζώνη ασφαλείας. Σε περίπτωση χρήσης ειδικού κλουβιού θα πρέπει να έχει το ανάλογο μέγεθος έτσι ώστε να μπορεί να βολεύεται σε αυτό και να αισθάνεται άνετα. Αν πρόκειται να βρεθεί στο εμπρός κάθισμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να απενεργοποιήσουμε τον αερόσακο συνοδηγού.
  • Η αγαπημένη συνήθεια των σκύλων να βγάζουν το κεφάλι έξω είναι επικίνδυνη. Μπορεί να τον χτυπήσει κάποιο αντικείμενο ή ακόμα και να πεταχτεί εκτός του αυτοκινήτου αν υπάρξει ένα απότομο φρενάρισμα ή μία μικρή σύγκρουση.
Advertisement
Advertisement

  • Αν το αυτοκίνητό μας το επιτρέπει, προμηθευόμαστε το ειδικό διαχωριστικό πλέγμα για τους σκύλους. Ο τετράποδος φίλος μας γνωρίζει έτσι ότι αυτός είναι ο χώρος του και ανάλογα προσαρμόζεται, παραμένοντας ασφαλής σε κάποιο απότομο φρενάρισμα.
  • Φροντίζουμε να κάνουμε συχνά διαλείμματα για να αποφορτίζεται από την συσωρευμένη ενέργεια και το άγχος της μετακίνησης. Ιδίως για σκυλιά τα οποία από την φύση τους είναι υπερδραστήρια, αυτά τα μικρά διαλείμματα θα τα αναζωογονήσουν.
  • Έχουμε πάντα μαζί μας ότι χρειάζεται για την εξυπηρέτηση του κατοικίδιού μας. Μαζί με το βιβλιάριό του, έχουμε μαζί την τροφή του, τα ενδεχόμενα φάρμακα, εμφιαλωμένο νερό. Έχουμε επίσης μαζί και το απαραίτητο κιτ για καθαρισμό (σακούλα απορριμμάτων κλπ.) όταν κάνει την ανάγκη του. Έχουμε πάντα μαζί μας τα χαρτιά του και το βιβλιάριό του για παν ενδεχόμενο.

  • Δεν αφήνουμε ποτέ το κατοικίδιό μας μέσα στο αυτοκίνητο, ιδίως το καλοκαίρι. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αμέσως είναι ακραίες, και τα ζώα κινδυνεύουν με θερμοπληξία, πολύ πιο γρήγορα από ότι αυτό συμβαίνει σε έναν άνθρωπο.
  • Προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται πιο φιλικοί μαζί του. Έχουμε εξασφαλίσει ότι είναι απασχολημένο με τα δικά του παιχνίδια. Και βέβαια αποφεύγουμε τις ακρότητες στην οδήγηση. Δεν ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα ζωντανό οργανισμό και έχει και αυτός τις δικές του δυσκολίες στο ταξίδι (ναυτίες, ζάλη κ.ά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα… σκυλιά προτιμούν τα ηλεκτρικά!
Σκυλίσια ζωή με το απίστευτο Dog Mode των Tesla
H Land Rover αγαπά τα σκυλιά (vid)