Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σεισμός: Ευχή ή… κατάρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; (+video)

Ελλάδα 8:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σεισμός: Ευχή ή… κατάρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; (+video)

ΝΕΑ

Σεισμός: Ευχή ή… κατάρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; (+video)

ΝΕΑ

Ένας μεγάλος καταστροφικός σεισμός -ή κάποια άλλη φυσική καταστροφή- μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φέρνουν κάποιες χρήσιμες λύσεις. Αλλά και μερικά δύσκολα προβλήματα.

Advertisement
Advertisement

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην χώρα μας, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια ένα θέμα που λίγοι συζητούν αλλά σίγουρα θα μας απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον.

Με την ηλεκτροκίνηση να καθιερώνεται με γοργούς ρυθμούς είναι δεδομένο πλέον ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι κυρίαρχα στους δρόμους πολλών δυτικών χωρών μέσα στην δεκαετία του 2030.

Πως όμως θα συμπεριφερθεί ένας στόλος ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μία μεγάλης έκτασης φυσική καταστροφή, όπως ένας δυνατός σεισμός ή μία μεγάλη πυρκαγιά; Και τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα οφέλη αλλά και τις δυσκολίες που φέρνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις;

Advertisement
Advertisement

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα καλά νέα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν να προσφέρουν μία σημαντική νέα διάσταση το ενδεχόμενο μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής. Μπορούν να δώσουν την ηλεκτρική τους ενέργεια πίσω στο δίκτυο (λειτουργία V2G-Vehicle to Grid), έτσι ώστε να αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε κάποιες κρίσιμες δομές και εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία κ.ά.

Το παράδειγμα της Ιαπωνίας και του Nissan Leaf είναι ενδεικτικό. O καταστροφικός σεισμός του 2011 και το τσουνάμι που επακολούθησε προκάλεσε τεράστιες ζημιές και εκατοντάδες θανάτους.

Η χώρα βρέθηκε με 4,8 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Και η Nissan ανταποκρίθηκε άμεσα παραδίδοντας 66 Leaf πρώτης γενιάς για να δώσουν ρεύμα για πολύ επιλεγμένες συνθήκες, όπως για την διατήρηση σε λειτουργία του ιατρικού εξοπλισμού και της θερμότητας των ασθενών.

Advertisement

Στις τεράστιες καταστροφές στην Ιαπωνία είχε ανταποκριθεί και η Mitsubishi η οποία είχε δώσει 45 i-MiEV στις πληγείσες περιοχές. Μετά το πρώτο κύμα και οι δύο εταιρίες έδωσαν ακόμα περισσότερα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να καλυφθούν γρήγορα και άμεσα οι ανάγκες των υποδομών για την ανακούφιση των τραυματιών και όσων είχαν μεγαλύτερη ανάγκη.

Advertisement

Δέκα χρόνια αργότερα, και με την τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο, είναι πλέον κοινός τόπος τα σύγχρονα μοντέλα να εφοδιάζονται με παροχή που επιτρέπει την λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών χρησιμοποιώντας το ρεύμα που έχει η μπαταρία τους.

Είναι προφανές ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούν στις πρώτες κρίσιμες ώρες μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής, όπως ένας δυνατός σεισμός, να βρεθούν άμεσα στις περιοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές και να παρέχουν ενέργεια εκεί που είναι απαραίτητο.

Και μάλιστα χωρίς να καυσαέρια και εντελώς αθόρυβα, ενώ μπορούν να επαναφορτιστούν στο σημείο που έχει αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και στην συνέχεια να επιστρέψουν στα σημεία που έχουν ανάγκη.

Advertisement

Τα ηλεκτρικά οχήματα επέδειξαν ξανά τις δυνατότητές τους στον απόηχο του πρόσφατου τυφώνα Faxai του Σεπτεμβρίου 2019 που προκάλεσε μαζικές διακοπές ρεύματος στην Τσίμπα, την Ιαπωνία και τις γύρω περιοχές.

Πάνω από 340.000 νοικοκυριά στην Τσίμπα έμειναν χωρίς ρεύμα για περισσότερες από τρεις ημέρες εξαιτίας των πλημμυρών. Η Nissan έστειλε Leaf σε τοπικά κοινοτικά κέντρα όπου οι κάτοικοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις μπαταρίες EV για ανεμιστήρες, ψυγεία, καταψύκτες, φωτισμό και smartphone.

Όμως αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη αφορά τον σκεπτικισμό που αναπτύσσεται από διάφορους φορείς και σχετίζεται με τις δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όταν χρειαστεί να γίνει μίας μεγάλης έκτασης εκκένωση.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ οι οποίες πλήττονται από τυφώνες που απαιτούν γρήγορη εκκένωση μιας περιοχής και την Καλιφόρνια η οποία έχει να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές από ισχυρούς σεισμούς και μεγάλες πυρκαγιές.

Οι ερευνητές καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει μία εκκένωση μιας μεγάλης πόλης με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και η απάντηση, σε Πολιτείες όπως η Φλόριντα με τους μεγάλους τυφώνες, είναι ότι τα δίκτυα και οι υποδομές δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο εκκένωσης μιας μεγάλης πόλης εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η ταυτόχρονη ανάγκη για φόρτιση χιλιάδων ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν μπορεί να καλυφθεί από τις υπάρχουσες υποδομές φόρτισης ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταρρεύσει και το δίκτυο. Με ότι αυτό συνεπάγεται στην απορρόφηση ενέργειας από άλλους κρίσιμους τομείς που θα είναι πιο απαραίτητη, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία.

Με τις ΗΠΑ να υπολογίζεται ότι θα διαθέτουν τουλάχιστον 23 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2030 και την Ευρώπη πολλά περισσότερα, οι φυσικές καταστροφές με μικρό χρονικό περιθώριο αντίδρασης -όπως ένας σεισμός ή μια φωτιά- θα “ρίξουν” το δίκτυο ηλεκτροδότησης, και θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη την εκκένωση σε χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία θα ξεμείνουν στην άκρη του δρόμου.

Ενδεικτικό των μεγεθών στα οποία αναφερόμαστε είναι αυτό που έγινε με τον τυφώνα Ίρμα που έπληξε την Φλόριντα το 2017. Η εκκένωση ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, και αφορούσε περίπου 6,5 εκατ. κατοίκους με πάνω από 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Οι ειδικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν όλα αυτά τα αυτοκίνητα ήταν ηλεκτρικά, το δίκτυο ηλεκτροδότησης -αν είχε απομείνει κάτι από αυτό- θα κατέρρεε μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Υπάρχουν βέβαια και οι υποστηρικτές των ηλεκτρικών που λένε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι ήδη φορτισμένα στο ενδεχόμενο μιας εκκένωσης, και η αυτονομία τους είναι αρκετή για να τους απομακρύνει.

Μάλιστα αντιτείνουν το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά μπορούν να παραμένουν ακίνητα για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα σε ένα μποτιλιάρισμα μιας μεγάλης εκκένωσης, την ίδια στιγμή που τα συμβατικά καταναλώνουν βενζίνη και στο τέλος ξεμένουν μετά από κάποιες ώρες συνεχούς λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δημιουργούν νέα δεδομένα για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα έναν ισχυρότατο σεισμό ή μια μεγάλη πυρκαγιά.

Το νέο στοιχείο είναι ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι πλέον μόνο αυτοκίνητα αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αποθηκευτικά μέσα ενέργειας. Και να αποδειχθούν σωτήρια όταν χτυπήσει ο Εγκέλαδος ή μία μεγάλη φωτιά, και θα υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για άμεση παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα σημεία που έχουν πληγεί περισσότερο.

Μπορεί να προσθέτουν κάποιες έξτρα δυσκολίες σε όσους θέλουν να απομακρυνθούν γρήγορα από το σημείο της καταστροφής. Όμως αν χρησιμοποιηθούν σωστά και με την κατάλληλη πρόβλεψη μπορούν να σώσουν ζωές και να βοηθήσουν μία κοινότητα να επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί η αεροδυναμική είναι πιο σημαντική στα ηλεκτρικά;
Ποια είναι τα κορυφαία σε πωλήσεις ηλεκτρικά στην Ελλάδα;
Ποιες χώρες είναι πιο έτοιμες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα;