Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Συσκευή-τιμωρός για όσους οδηγούν με το κινητό στο χέρι (+video)

Ελλάδα 19:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Συσκευή-τιμωρός για όσους οδηγούν με το κινητό στο χέρι (+video)

ΝΕΑ

Συσκευή-τιμωρός για όσους οδηγούν με το κινητό στο χέρι (+video)

ΝΕΑ

Λάτρης της τεχνολογίας δημιούργησε συσκευή που προκαλεί ηλεκτροπληξία σε όσους ασχολούνται με το smartphone κατά την οδήγηση.

Advertisement
Advertisement

Μόνο λίγοι δεν είναι οι οδηγοί που επιδεικνύουν ασυνείδητη συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι, αρνούμενοι να αφήσουν από τα χέρια τους το κινητό τους. Είτε για να στείλουν ένα μήνυμα, είτε να σερφάρουν στο διαδίκτυο.

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η συγκεκριμένη τακτική φωτίζει και μια έρευνα του οργανισμού Εθνικής Ασφάλειας Κυκλοφορίας Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA). Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μέση διάρκεια ανάγνωσης ή αποστολής ενός μηνύματος μέσω smartphone είναι 4,6 δλ. Όσα δηλαδή απαιτούνται για τη διάνυση μιας απόστασης σχεδόν ίσης με το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, με ταχύτητα 88,5 χλμ./ώρα. Σημειώστε πως ένα στα τέσσερα ατυχήματα στις ΗΠΑ οφείλονται στη χρήση του κινητού κατά την οδήγηση.

Όπως είναι προφανές, η απόσπαση της προσοχής πίσω από το τιμόνι μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Nick O’Hara ένας «οπαδός» της ρομποτικής επιχειρεί να αποτρέψει τους οδηγούς από το να ασχολούνται με το κινητό ενόσω βρίσκονται πίσω από τιμόνι.

Advertisement
Advertisement

Στο πλαίσιο αυτό, εξέλιξε μια συσκευή, που εφόσον διαγνώσει πως ο οδηγός ασχολείται με το κινητό του, απελευθερώνει ρεύμα, εμποδίζοντάς τον… κάπως βίαια να συνεχίσει αυτή την ασυνείδητη πρακτική του.

Το αποτρεπτικό σύστημα αποτελείται έναν μικρό αισθητήρα με Bluetooth o οποίος τοποθετείται σε κάθε είδους γυαλιά (π.χ. μυωπίας ή ηλίου) και «ανιχνεύει» τις κινήσεις που μαρτυρούν πως ο οδηγός ασχολείται με την ηλεκτρονική συσκευή του.

Ο αισθητήρας ενσωματώνει ένα γυροσκόπιο που μετρά την περιστροφή του κεφαλιού και ένα επιταχυνσιόμετρο για τη μέτρηση και ανάλυση της γραμμικής επιτάχυνσης.

Advertisement

Το τελευταίο, ουσιαστικά διαγιγνώσκει τις κινήσεις των χεριών, αντιλαμβανόμενο πότε κάποια από αυτές δεν συνδέεται με την οδηγική διαδικασία.

Όσον αφορά τη συσκευή που προκαλεί ηλεκτροπληξία, πρόκειται για ένα ηλεκτρικό κολάρο εκπαίδευσης σκύλων.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα πιο γρήγορα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο
10 από τα πιο ακριβά αυτοκίνητα στην Ελλάδα
Αυτά είναι τα πιο φθηνά αυτοκίνητα στην ελληνική αγορά!

 

Advertisement