Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Συμφωνία για το Brexit – Υψηλό 10ετίας για τις μετοχές της Tata Motors!

Ελλάδα 11:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συμφωνία για το Brexit – Υψηλό 10ετίας για τις μετοχές της Tata Motors!

ΝΕΑ

Συμφωνία για το Brexit – Υψηλό 10ετίας για τις μετοχές της Tata Motors!

ΝΕΑ

Οι μετοχές της Tata Motors, ιδιοκτήτη της Jaguar – Land Rover, κατέγραψαν υψηλό δεκαετίας μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Advertisement
Advertisement

Μια αχτίδα ελπίδας διακρίνουν οι βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας.

Η συμφωνία προβλέπει μια φιλόδοξη, ευρεία και ισορροπημένη οικονομική εταιρική σχέση μέσω μιας Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών που δεν επιβάλει επιπλέον δασμούς και φόρους ή άλλες χρεώσεις σε όλους τους τομείς.

Advertisement
Advertisement

Οι μετοχές της Tata Motors, ιδιοκτήτη της Jaguar – Land Rover, κατέγραψαν υψηλό δεκαετίας μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας πήδησαν το πολύ σε μια δεκαετία μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, αν και η αυτοκινητοβιομηχανία είχε δώσει πολλούς αγώνες εναντίον του Brexit.

«Καλωσορίζουμε τις τελευταίες εξελίξεις και περιμένουμε τα επόμενα βήματα, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω μέχρι να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας ενώ επίσης δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα την εγκρίνει το Κοινοβούλιο» ανέφερε η εταιρεία.

Ένα πιθανό σημείο εμπλοκής για την αυτοκινητοβιομηχανία περιστρέφεται γύρω από «κατάλληλες και σύγχρονες» διατάξεις προέλευσης κανόνων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξήσουν το κόστος και την πολυπλοκότητα της κατασκευής των αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να πιστοποιούν από πού προέρχονται τα μέρη. Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε υποβάλλει η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αυτοί οι έλεγχοι δεν θα χρειαζόταν.

Advertisement

Οι επιχειρήσεις της Βρετανίας διακρίνουν πως δεν υπάρχει άτακτο Brexit γεγονός που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων μεταξύ των δύο μερών.

Advertisement

Τερματισμός της αβεβαιότητας

Ορισμένοι εμπορικοί φορείς προτρέπουν τους νομοθέτες να επικυρώσουν την συμφωνία το Σάββατο και να θέσουν ένα τέλος στα προηγούμενα χρόνια αβεβαιότητας, που έχουν προκαλέσει προβλήματα στις προοπτικές τους και παρεμπόδισαν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Η επικύρωση της συμφωνίας θα οδηγήσει σε μια μεταβατική περίοδο που διατηρεί μεγάλο μέρος της τρέχουσας αρχιτεκτονικής διαπραγμάτευσης, δίνοντας χρόνο να συμφωνήσουν τα δύο μέρη σε μια νέα σχέση.

Advertisement

«Τώρα εναπόκειται στους βουλευτές να διαδραματίσουν το ρόλο τους και τελικά να τερματίσουν την αβεβαιότητα που προκάλεσε το Brexit στους καταναλωτές και τους λιανοπωλητές» δήλωσε ο Andrew Opie, διευθυντής στο British Retail Consortium.

Η υπερψήφιση της συμφωνίας θα αποτρέψει τους χειρότερους κινδύνους, θα ανοίξει μια μεταβατική περίοδο και θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών που ζουν στο εξωτερικό. Αλλά δεν είναι τέλεια, δήλωσε ο Carolyn Fairbairn, γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας.

«Η συμφωνία παραμένει ανεπαρκής για τις υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούν το 80% της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Και παραμένουν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα διαπραγμάτευσης μιας νέας εμπορικής συμφωνίας αρκετά βαθιά σε μια μεταβατική περίοδο 14 μηνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Fairbairn.