Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρωτότυπο Hyundai Mobis με επαναστατικό σύστημα φωτισμού

Ελλάδα 16:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πρωτότυπο Hyundai Mobis με επαναστατικό σύστημα φωτισμού

ΝΕΑ

Πρωτότυπο Hyundai Mobis με επαναστατικό σύστημα φωτισμού

ΝΕΑ

Αρκετές διαφορετικές εταιρείες εργάζονται σε αυτόνομα οχήματα, αλλά ελάχιστες έχουν δείξει συστήματα φωτισμού σχεδιασμένα να επικοινωνούν με πεζούς και άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Το πρωτότυπο Hyundai MOBIS εισήγαγε τη νέα τεχνολογία επικοινωνίας φωτισμού στην έκθεση τεχνολογίας CES.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Ουσιαστικά ένα φουτουριστικό κουπέ, το βελτιωμένο αυτόνομο όχημα έχει εξοπλιστεί με μια ποικιλία οθονών και φώτων που ανακοινώνουν τις προθέσεις του. Οι προβολείς μπορούν να προβάλλουν ένα “έντονο κόκκινο προειδοποιητικό σύμβολο” μπροστά στους πεζούς για να δείξουν ότι δεν είναι ασφαλές να προχωρούν εμπρός από το όχημα. Όταν το αυτοκίνητο σταματήσει, οι προβολείς προβάλλουν ένα σύμβολο διασταύρωσης στο έδαφος για να υποδείξουν ότι είναι ασφαλές οι πεζοί να προχωρήσουν.

Οι πεζοί μπορούν να ανιχνευθούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 137 μέτρων, ενώ το όχημα θα τους δείξει ακόμη και τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια. Στο Hyundai MOBIS, οι “πίνακες LED” δείχνουν ένα κατευθυντικό βέλος που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο το όχημα σκοπεύει να κινηθεί. Το πρωτότυπο προβάλλει επίσης μια αντίστροφη μέτρηση προκειμένου να δείξει πόσος χρόνος απομένει μέχρι να αρχίσει εκ νέου να κινείται. Το τελευταίο χαρακτηριστικό μιμείται σηματοδότες σε διέλευση σημείων που μετρούν πόσο χρόνο πρέπει να περιμένουν οι άνθρωποι για να διασχίσουν το δρόμο.

Advertisement
Advertisement

Εκτός από τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, το πρωτότυπο διαθέτει μια “Ενδεικτική Ζώνη Φωτισμού” η οποία ενημερώνει τους ανθρώπους πως βρίσκεται σε αυτόνομη λειτουργία οδήγησης. Το έξυπνο πρωτότυπο χρησιμοποιεί επίσης ήχους και άλλες λυχνίες LED σε μια προσπάθεια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας. Δεδομένου ότι το σύστημα φωτισμού επικοινωνίας επικεντρώνεται στη χρήση έξυπνης τεχνολογίας φωτισμού, η Hyundai αναφέρει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αναπτυχθεί με σχετικά γρήγορο και αποδοτικό τρόπο. Φυσικά, θα απαιτούσε οι αυτοκινητοβιομηχανίες να ενσωματώσουν τις τεχνολογίες φωτισμού στο σχεδιασμό των οχημάτων τους.

Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή λαμπτήρων του Hyundai MOBIS, Mirco Goetz, «Το φως χρησιμοποιήθηκε ως αγωγός επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων και πεζών για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει το αυτοκίνητο, έτσι είμαστε ενθουσιασμένοι που οδηγεί την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας για να σώσει ζωές και να προσφέρει ειρήνη στο μυαλό σε όλους όσους χρησιμοποιούν το δρόμο”.

Hyundai-mobis-concept-tsiro-640