Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρώτη επαφή με το νέο Toyota C-HR

Ελλάδα 22:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πρώτη επαφή με το νέο Toyota C-HR

ΝΕΑ

Πρώτη επαφή με το νέο Toyota C-HR

ΝΕΑ

Συνήθως ένα τόσο ριζοσπαστικό μοντέλο όπως το C-HR το ακολουθεί μία ανώμαλη προσγείωση στην συμβατικότητα. Όμως στην Toyota θέλουν και η δεύτερη γενιά του coupe-crossover τους να παραμείνει το αδιαμφισβήτητο pop idol της κατηγορίας.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχουν μερικά αυτοκίνητα που προκύπτουν από το πουθενά, σαν να έχουν γεννηθεί από μια τρέλα της στιγμής. Αυτοκίνητα που μέσα σε μία νύχτα εκτοξεύονται στους λαμπερούς προβολείς της κεντρικής σκηνής. Σε αυτό το ιδιότυπο talent show ξεχωριστή θέση για την προηγούμενη δεκαετία έχει το C-HR της Toyota.

Ήταν το 2016 όταν αυτό το «διαστημικό» σχήμα, με τις extreme γραμμές και την κουπέ-σπορ σύλληψη έπιασε τους πάντες στον ύπνο. Και μάλιστα από μία εταιρία όπως η Toyota, η οποία οφείλει να ακολουθεί την ασφάλεια των επιθυμιών ενός παγκόσμιου κοινού και να αποφεύγει τα ρίσκα.

Όμως αυτό το ρίσκο του C-HR της βγήκε. Και με το παραπάνω μάλιστα, καθώς όχι μόνο άλλαξε την εικόνα ολόκληρης της μάρκας. Αλλά παράλληλα έφερε κοντά της ένα νέο και σαφώς πιο νεανικό κοινό. Και μαζί μεγάλες πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη (πάνω από 700.000 μονάδες μέχρι σήμερα), αλλά και στην χώρα μας όπου κέρδισε τους πάντες, ακόμα και τους πιο συντηρητικούς «Τογιοτίστι».

Advertisement
Advertisement

Όντας πλέον στο 2023, η Toyota βρισκόταν μπροστά σε ένα δύσκολο εγχείρημα. Αυτό που συμβαίνει συνήθως με την δεύτερη γενιά ενός τόσο επιτυχημένου μοντέλου. Εκεί δηλαδή όπου οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί παθαίνουν ένα black-out υπό το βάρος του πρώτου και χαρισματικού τέκνου της σειράς.

Για να μην πέσει σε αυτή την παγίδα, η Toyota επιστράτευσε όλη την δημιουργικότητα των ανθρώπων της. Κυρίως αυτών που ζουν στην Ευρώπη και εμπνέονται από τα ευρωπαϊκά οδηγικά και αισθητικά ήθη. Και κατάφερε μετά από αρκετή μελέτη και πολλή εξέλιξη να φέρει στην παραγωγή την δεύτερη γενιά του C-HR. Αυτήν για την οποία χρειάστηκε να ταξιδέψουμε έως το Αμβούργο για να πάρουμε μία πρώτη γεύση, έστω και ως στατικό μοντέλο.

Advertisement

Στα περίχωρα λοιπόν του Αμβούργου, στις αίθουσες ενός μεγάλου κινηματογραφικού στούντιο, η Toyota παρουσίασε το νέο της C-HR. Ένα αυτοκίνητο που χωρίς να ξεφεύγει από την βασική αρχιτεκτονική εκείνου της πρώτης γενιάς, εξελίσσει την σχεδιαστική γλώσσα ακόμα περισσότερο και την εντάσσει μέσα στην γενικότερη στροφή της εταιρίας προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της.

Εμφανισιακά διατηρεί την γενική φιλοσοφία του C-HR που αποχωρεί, με την χαρακτηριστική coupe-crossover προσέγγιση να παραμένει αδιαπραγμάτευτη και ελάχιστα τροποποιημένη την κατανομή των όγκων. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι έχει γίνει ακόμα πιο μοντέρνο και δυναμικό, με πιο αθλητικό κόψιμο και ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές λεπτομέρειες που, παρά το ότι κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, καταφέρνουν να αποφεύγουν την παγίδα του αχρείαστου εντυπωσιασμού.

Advertisement

Η μάσκα έχει γίνει πιο χαμηλή και με περισσότερο λεπτά φωτιστικά σώματα, ακολουθώντας την λογική των ηλεκτρικών μοντέλων της εταιρίας και την προσέγγιση που είδαμε και στο νέο Prius. Στο πλάι υπάρχει ένα πολύ όμορφο μοτίβο με πτυχώσεις τύπου “διαμαντιού” και χειρολαβές που είναι -για πρώτη φορά σε Toyota- χωνευτές μέσα στις πόρτες.

Το πίσω μέρος δίνει και σε αυτή την γενιά την κεντρική ιδέα της σχεδίασης, όντας πλέον ακόμα πιο δυναμική, με πιο έντονη κλίση της οροφής και ένα νέο σετ από φωτιστικά σώματα. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο στο πίσω μέρος είναι η μεγάλη φωτιζόμενη μπάρα που καλύπτει από άκρη σε άκρη το αμάξωμα (και με ενσωματωμένο το λογότυπο του C-HR) η οποία έχει και διάφορα μοτίβα λειτουργίας, όπως το “καλωσόρισμα” του χρήστη όταν πλησιάζει στο αυτοκίνητο.

Μία ακόμα έξυπνη σχεδιαστική ιδέα είναι η διχρωμία του αμαξώματος, η οποία στις ακριβές εκδόσεις θα καλύπτει όχι μόνο την οροφή αλλά και μεγάλο κομμάτι του πίσω μέρους του αυτοκινήτου. Στοιχείο που σε συνδυασμό με το χαμηλότερο αμάξωμα και με τους μεγάλους (έως 20 ίντσες) τροχούς κάνουν το νέο C-HR ακόμα πιο σπορ και νεανικό.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις του, το μήκος του έχει μειωθεί κατά 35 χιλιοστά (από τα 4.395 στα 4.360 χιλιοστά), το ύψος έχει ανέβει ελαφρά στα 1.558 χιλιοστά, ενώ και το  πλάτος έχει αυξηθεί στα 1.830 από τα 1.795 χιλιοστά. Μικρές διαφορές σε απόλυτα νούμερα, όμως με την δική τους συμβολή στην γενικότερη πιο έντονη οπτική παρουσία του αυτοκινήτου στον δρόμο.

Το μεταξόνιο παρέμεινε πάντως αμετάβλητο, στα 2,64 μέτρα, αν και οι αλλαγές που έγιναν στην πλατφόρμα, οι μετακινήσεις των μηχανικών μερών και μία πιο προσεκτική χωροταξική φροντίδα από την πλευρά των σχεδιαστών, έχουν αυξήσει ελαφρά τους χώρους για τους πίσω επιβάτες.

Οι οποίοι, όπως είναι προφανές, συνεχίζουν και σε αυτή την γενιά να βρίσκονται σε έναν χώρο με αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς η ψηλή γραμμή των μικρών πίσω παραθύρων και η φαρδιά τρίτη κολόνα δημιουργούν ένα περιβάλλον που δεν χαρακτηρίζεται από την άπλετη παρουσία φωτός.

Σε αυτό πάντως συμβάλλει μία νέα οροφή που έχει εξελίξει η εταιρία, με ειδικά επεξεργασμένα υλικά τα οποία κρατούν εκτός του αυτοκινήτου την ακτινοβολία του ήλιου και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα η συγκεκριμένη ηλιοροφή είναι κατά 5 κιλά ελαφρύτερη ενώ λόγω και της απουσίας σκιαδίου προσφέρει έξτρα χώρο έως και 3 εκατοστά πάνω από τα κεφάλια των επιβατών.

Η εντυπωσιακή ηλιοροφή είναι ένα από τα πολλά highlights που υπάρχουν στο σαλόνι του C-HR. Οι σχεδιαστές επέλεξαν για άλλη μια φορά αυστηρές αλλά ξεκάθαρες γραμμές και διατήρησαν την γνωστή εμμονή της εταιρίας με την λειτουργικότητα κόντρα στις κινήσεις εντυπωσιασμού που αφθονούν πλέον στην αγορά (ιδίως αυτών των coupe-crossover που ψάχνουν και ψάχνονται…).

Αυτό που ξεχωρίζει αμέσως είναι η υψηλή ποιότητα κατασκευής και η εξονυχιστικά μελετημένη επιλογή των υλικών. Το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό και των εσωτερικών επιφανειών καλύπτεται από μαλακά στην αφή υλικά, ενώ η γενικότερη εικόνα που αποπνέει το σαλόνι είναι εκείνη η κλασική αίσθηση των άθραυστων κατασκευών που όλοι περιμένουν από ένα Toyota (αρκεί να αισθανθεί κανείς το κλείσιμο της πόρτας και θα καταλάβει…).

Αυτή η ουσιαστική αντίληψη ποιότητας συνοδεύεται και από ένα μοντέρνο ψηφιακό περιβάλλον, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι δύο ψηφιακές οθόνες. Μία για τον πίνακα οργάνων και μία για το σύστημα πολυμέσων στις 8 ή 12,3 ίντσες ανάλογα με την έκδοση. Το user interface του Toyota Smart Connect είναι αισθητά βελτιωμένο όπως σε όλα τα Toyota τελευταίας γενιάς, με όμορφα και καλά τακτοποιημένα μενού και με την ύπαρξη πολλών φυσικών διακοπτών στο ταμπλό και το τιμόνι να κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα σε ό,τι αφορά την εργονομία.

Το C-HR ακολουθεί επίσης όλες τα trends της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας είτε αυτό αφορά τις παροχές ψηφιακής διασύνδεσης είτε έχει να κάνει με εκτεταμένη χρήση υλικών από ανακύκλωση για την χρήση σε διάφορα σημεία του σαλονιού, από τα πατάκια έως τα εξαιρετικά στην όψη καθίσματα των επιβατών.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το πάντα κορυφαίο σε παροχές πακέτο Toyota Safety Sense, η “ομπρέλα” της ιαπωνικής εταιρίας με τα ήδη γνωστά συστήματα για την υποβοήθηση του οδηγού. Η εμβέλεια και η λειτουργικότητά τους έχει αυξηθεί, ενώ έχουν προστεθεί και νέα συστήματα όπως το Proactive Driving Assist για επιβράδυνση όταν πλησιάζει ένα πιο αργό αυτοκίνητο, ή το Steering Assist που αναγνωρίζει την στροφή που υπάρχει εμπρός και “προετοιμάζει” το τιμόνι ώστε να γίνει πιο εύκολο στον οδηγό να ακολουθήσει την καμπή ομαλά και σταθερά.

Στα μηχανικά μέρη υπάρχει διαθέσιμο όλο το υβριδικό οπλοστάσιο της Toyota, ήδη γνωστό και δοκιμασμένο από τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρίας. Συγκεκριμένα, το νέο C-HR θα διατίθεται από το λανσάρισμά του με την υβριδική διάταξη των 1,8 λίτρων με τους 142 ίππους, την έκδοση των 2 λίτρων με τους 190 ίππους (σε δικίνητη και τετρακίνητη διάταξη) και για πρώτη φορά την plug-in υβριδική διάταξη των 223 ίππων που είδαμε για πρώτη φορά στο Prius.

Πρόκειται για την πιο πλήρη γκάμα υβριδικών συνόλων σε αυτή την κατηγορία, με την Toyota να έχει κάνει πολλές και καίριες επεμβάσεις σε επιλεγμένα σημεία έτσι ώστε οι τεχνικές που έχει εξελίξει μέχρι τώρα να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικές.

Για παράδειγμα η μπαταρία είναι πλέον μικρότερη και ελαφρύτερη αλλά με μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, κάτι που επέτρεψε στους μηχανικούς να την τοποθετήσουν κάτω από τα εμπρός καθίσματα και έτσι να γλιτώσουν ωφέλιμο χώρο για το πορτ-μπαγκάζ.

Υπάρχει επίσης νέα κεντρική μονάδα ελέγχου η οποία μάλιστα στην τετρακίνητη έκδοση είναι πλέον μία στο εμπρός μέρος (δεν υπάρχει δεύτερη στον πίσω ηλεκτροκινητήρα), μειώνοντας έτσι το βάρος του αυτοκινήτου και ελευθερώνοντας χώρο στο πίσω μέρος. Επιμέρους αλλαγές και βελτιώσεις εντοπίζονται και στο σύστημα μετάδοσης το οποίο είναι νέας σχεδίασης με διαφορετικά υλικά και περιορισμένες τριβές για μείωση της κατανάλωσης αλλά και των μηχανικών θορύβων.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το σύστημα τετρακίνησης είναι ακόμα περισσότερο εξελιγμένο, με τον πίσω ηλεκτροκινητήρα να εμπλέκεται μόνιμα στην κίνηση του αυτοκινήτου και να παραμένει ενεργός έως και τα 180 χλμ/ώρα που είναι η τελική του ταχύτητα.

Στην κορυφή της γκάμας και του ενδιαφέροντος είναι βέβαια η PHEV έκδοση του νέου C-HR η οποία χρησιμοποιεί το σύστημα που ήδη γνωρίσαμε στο νέο Prius. Χάρη στην ύπαρξη μίας μπαταρίας των 13,6 kWh το C-HR έχει ηλεκτρική αυτονομία της τάξης των περίπου 66 χιλιομέτρων, ενώ η φόρτισή του, με on-board φορτιστή των 3,5 kW διαρκεί κοντά στις 4 ώρες. Το PHEV C-HR έχει και εξελιγμένο σύστημα ανάκτησης της ενέργειας με τρία επίπεδα έντασης, με το πιο ισχυρό από αυτά να επιτρέπει και την one-pedal λειτουργία.

Σε αυτή την έκδοση η Toyota προσθέτει και ένα αυτόματα προσαρμοζόμενο σύστημα επιλογής του συνδυασμού κινητήρων, το οποίο λειτουργεί με βάση το GPS και τον προγραμματισμό της διαδρομής από τον οδηγό. Το σύστημα αυτό επιλέγει πότε το αυτοκίνητο θα περνάει αυτόματα από τη μία φάση στην άλλη (αμιγώς ηλεκτρικό μέσα στις πόλεις, υβριδικό στις διαδρομές εκτός αυτής) έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή οικονομία σε καύσιμο.

Σε αυτή την πρώτη γνωριμία μας, το C-HR βρισκόταν ακόμα στο στάδιο των τελικών ρυθμίσεων, οπότε δεν είχαμε την ευκαιρία για μία πρώτη, έστω και σύντομη, οδηγική γνωριμία μαζί του. Πάντως οι άνθρωποι της ελληνικής αντιπροσωπείας μας είπαν ότι η παραγωγή του θα ξεκινήσει σχετικά σύντομα, μέσα στον Σεπτέμβριο. Και μάλιστα θα υπάρχουν αρκετά αυτοκίνητα διαθέσιμα στην αγορά της χώρας μας έως τα τέλη του 2023.

Για τις τιμές προφανώς και δεν έγινε λόγος. Με δεδομένη όμως την άκρως επιθετική πολιτική της ελληνικής Toyota (όπως εκφράστηκε εσχάτως με την Corolla Cross) μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις. Και πάντα έχοντας κατά νου ότι ο εξοπλισμός ακόμα και της βασικής έκδοσης είναι κάτι παραπάνω από υπερπλήρης.

Παράλληλα, το νέο Toyota C-HR θα λανσαριστεί με δύο ειδικά μοντέλα Premiere Edition. Η έκδοση GR SPORT Premiere Edition θα έχει -μεταξύ άλλων- κάποια χαρακτηριστικά στιλιστικά στοιχεία της σειράς GR, μεγάλους τροχούς 20 ιντσών και σπορ μπάκετ καθίσματα. Η έκδοση High Premiere Edition θα έχει μία αποκλειστική διχρωμία, δερμάτινα καθίσματα, head-up display και ένα premium ηχοσύστημα από την JBL.

Από όσα σας μεταφέραμε παραπάνω και από τις εικόνες που συνοδεύουν αυτό το κείμενο είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η Toyota έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε ώστε η δεύτερη γενιά του C-HR να αποφύγει την παγίδα της “δεύτερης προσπάθειας” και να συνεχίσει να εξελίσσει μία ιδέα που αποδείχτηκε φλέβα χρυσού.

Πιο όμορφο και δυναμικό, περισσότερο δουλεμένο στις λεπτομέρειές του, με τονισμένη στο μέγιστο την ιδιαιτερότητά του χωρίς να φθάνει σε υπερβολές και ακρότητες, το νέο C-HR μοιάζει έτοιμο να πάρει την σκυτάλη και να συνεχίσει με ακόμα πιο έντονο τέμπο την επιτυχία εκείνης της πρώτης ιδέας.

Ακόμα πιο ριζοσπαστικό και μαζί πολύ πιο κατασταλαγμένο, το C-HR παραμένει το pop-idol της κατηγορίας του, συνδυάζοντας ιδανικά το βιομηχανικό κύρος της Toyota με μια Gen-Z φρεσκάδα που σίγουρα θα το διατηρήσει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος αυτής της πολύ ανταγωνιστικής κατηγορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτά τα μοντέλα προτίμησαν οι Έλληνες το Μάρτιο!
Toyota C-HR Hybrid: Ενδιαφέρον από όλες τις απόψεις
Αυτό είναι το Top-10 των best-sellers του Ιανουαρίου!