Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Με το νέο Ford Ranger Raptor σε δρόμο και χώμα (+video)

Ελλάδα 0:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Με το νέο Ford Ranger Raptor σε δρόμο και χώμα (+video)

ΝΕΑ

Με το νέο Ford Ranger Raptor σε δρόμο και χώμα (+video)

ΝΕΑ

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Ford έφερε το νέο Ranger Raptor στην Ελλάδα και μας έδωσε τη δυνατότητα να πάρουμε μια καλή γεύση από τον ιδιαίτερα δυναμικό χαρακτήρα του.

Advertisement
Advertisement

Το πιο ιδιαίτερο pick up της ελληνικής αγοράς και όχι μόνο, έρχεται στη νέα του εκδοχή να πιάσει νέα «ταβάνια» επιτυχιών για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Έχοντας το προηγούμενο του απερχόμενου Raptor (από το οποίο μάθαμε πως υπάρχουν κάποια ακόμα για κάποιους λίγους που μπορεί να ενδιαφέρονται) η Ford είχε το δύσκολο task να εξελίξει μια πολύ καλά εκτελεσμένη συνταγή και να παρουσίασε άλλη μια γενιά του ξεχωριστού αυτού pick up που δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες. Το είχαμε διαπιστώσει και κατά την οδήγησή του στην Ισπανία, τώρα ήρθε η ώρα και της επί ελληνικού εδάφους πρώτης επαφής.

Advertisement
Advertisement

Η επιτυχία του προκατόχου άλλωστε, «άνοιξε τα μάτια» του εμπορικού τμήματος της Ford παγκοσμίως και την ώθησε στο να θεωρεί την σκληροπυρηνική παραλλαγή του Ranger, πιο πολύ ως δυναμικό- εναλλακτικό SUV και λιγότερο ημιφορτηγό για δουλειά σε χωράφια και αγρούς. Εμπιστεύτηκε τους συνεργάτες της που έκαναν τη διαφορά και στο προηγούμενο και έφερε μπροστά μας ένα αυτοκίνητο που θα είναι όσο λαχταριστό ήταν και ο προκάτοχος του.

Ίσως χωρίς το στοιχείο της έκπληξης που συνόδευε εκείνο, μια και τώρα, ξέραμε όλοι τι να περιμένουμε. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως η Ford φρόντισε να μην αφήσει καμία προσδοκία ανεκπλήρωτη. Η άνεση είναι βελτιωμένη, η αντοχή στις κακουχίες (έστω, όχι του αγρότη αλλά του οδηγού με το τολμηρό lifestyle) είναι δεδομένη και ο εξοπλισμός σε όλα τα επίπεδα, δίνει τον αέρα του σύγχρονου μοντέλου που κάθε νέα πρόταση χρειάζεται.

Advertisement

Το νέο Ford Ranger Raptor, τι θες και δεν το έχει; Από κάμερες ελέγχου της πορείας στις σκληρές εκτός δρόμου περιηγήσεις, έως και ηλεκτρικό χειρόφρενο που μπορεί να μην ενισχύει το σκληροτράχηλο χαρακτήρα του αλλά δίνει το στίγμα της εναρμόνισης στην εποχή. Το σύνολο του εξοπλισμού είναι απευθείας παραπομπή στα SUV της εταιρείας και οι συντομεύσεις με τα πλήκτρα στο τιμόνι και όχι μόνο, είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη προσθήκη.

Advertisement

Πάνω στο τιμόνι για παράδειγμα, ο οδηγός έχει το πλήκτρο που του επιτρέπει να ταξιδέψει με το μικρότερο δυνατό ηχητικό αποτύπωμα (Quiet) από τον κινητήρα και την εξάτμιση ή να ταράζει τη γειτονιά στο πέρασμά του, επιλέγοντας το πρόγραμμα Baja. Αντίστοιχα, στην ίδια συστοιχία διακοπτών επί του τιμονιού, είναι και εκείνο που δίνει πρόσβαση στη σκληρότητα της ανάρτησης- άλλο πολύ χρήσιμο στοιχείο προσαρμογής ανάλογα με τις ανάγκες.

Στο νέο Raptor, το ρόλο του πίνακα οργάνων έχει μια έγχρωμη οθόνη 12,4 ιντσών, ενώ στο κέντρο της κονσόλας υπάρχει η τεράστια κάθετα τοποθετημένη οθόνη αφής (μοιάζει με «δάνειο» από τη Mustang Mach-E) μέσω της οποίας πραγματοποιούνται οι περισσότερες επιλογές για τον χειρισμό των επιμέρους συστημάτων. Οι φυσικοί διακόπτες είναι λίγοι και εντυπωσιακή λεπτομέρεια αποτελεί η συστοιχία αυτών στη οροφή, που ενέχουν ρόλο «αναμονής» για νέες συνδέσεις (επιπλέον φώτων, εργάτη, κλ.π.).

Advertisement

Η αισθητική της καμπίνας, δεν προδίδει πως είμαστε μέσα σε ένα pick up καθώς δίνει την αίσθηση του πολυτελούς SUV. Το infotainment με το οποίο εφοδιάζεται το μοντέλο, είναι φυσικά η τελευταία έκδοση του SYNC της Ford (το SYNC 4A)] και χάρη σε αυτό έχουμε μια σειρά από λειτουργίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα, ενώ γίνεται και πιο ευχάριστη με το ηχοσύστημα της B&O που περιλαμβάνει 10 ηχεία τοποθετημένα «στρατηγικά» μέσα στην καμπίνα.

Η Ford Performance αντιμετώπισε την πρόκληση που είχε μπροστά της για να παρουσιάσει μια προηγμένη εκδοχή του εξαιρετικού πρώτου Raptor και όπως ήταν αναμενόμενο, το έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Η ογκώδης μάσκα με το μεγάλο ανάγλυφο «FORD» και τα χαρακτηριστικά φώτα ημέρας, δίνουν το στίγμα του νέου μοντέλου.

Τα μαύρα προστατευτικά στο αμάξωμα και οι προστατευτικές ποδιές, με την απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος να είναι σχεδόν 28 εκατοστά, καθιστούν σαφές, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως το Raptor έχει έρθει για να κατακτήσει κορυφές απάτητες. Μάλιστα, το ότι το κάνει με αρχοντιά επιβατικού, είναι ένα πλεονέκτημα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Στη διάθεσή μας για την πρώτη αυτή επαφή επί ελληνικού εδάφους, είχαμε την έκδοση με τον V6 Ecoboost twin turbo (ένα turbo για κάθε πλευρά του V) βενζινοκινητήρα των 2.956 κ.εκ. Η απόδοσή του είναι 292 ίπποι στις 5.500 σ.α.λ. με τη μέγιστη τιμή της ροπής να είναι 491 Nm και να κάνει την εμφάνισή της στις 2.300 σ.α.λ.

Τα παραπάνω στοιχεία, συνδυασμένα με το 10άρι αυτόματο κιβώτιο της Ford, εξασφαλίζουν ένα πολύ καλό δυναμικό προφίλ σε συνδυασμό με τα  2.454 κιλά του αμαξώματος που έχει «πάρει» σε σχέση με το πρώτο Raptor (ΜxΠxΥ:5.360×2.028×1.926 χιλ. με μεταξόνιο 3.270 χιλ.). Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 7,9 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα –την οποία προσεγγίζει πολύ εύκολα το μεγάλο pick up– περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα.

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε στο πλαίσιο της παρουσίασης του μοντέλου επί ελληνικού εδάφους, είχε ένα αρκετά σκληρό, με πολλή πέτρα και φυτευτούς βράχους κομμάτι πάνω στην Πεντέλη, εθνική οδό μέχρι το Iaveris Park στη Μαλακάσα όπου μας περίμενε ένα πολύ πιο δυναμικό session υψηλής ταχύτητας αλλά και ένα σετ ακροβατικών με έντονες κλίσεις εγκάρσιες και διαμήκεις.

Περιττό να πούμε πως το Raptor τα έκανε όλα σχεδόν μόνο του, δίνοντας τόνους αυτοπεποίθησης στον οδηγό, ο οποίος το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να θαυμάσει το μεγαλείο της μηχανολογικής αρτιότητας του μοντέλου. Στο μεν κομμάτι με το «σκαρφάλωμα» οι γωνίες ήταν τέτοιες που πίσω από το τιμόνι ένιωθες σε κάθε περίπτωση το χαρακτηριστικό «τώρα, αυτό ήταν» και ετοιμαζόσουν να ακουμπήσεις με το… μάγουλο στο χώμα αριστερά.

Τίποτα όμως δεν συνέβαινε μια και το Raptor είχε πάντα λίγο παραπάνω να δώσει και να βγάλει τον οδηγό από τη δύσκολη κατάσταση για να αντιμετωπίσει την –ακόμα πιο δύσκολη- συνέχεια. Στο γρήγορο κομμάτι, με την καθοδήγηση των πολύ έμπειρων αδερφών Μαρκουΐζου (οι νεότεροι της οικογένειας Ιαβέρη), απολαύσαμε όλοι οι συμμετέχοντες ορισμένα περάσματα στο χωμάτινο κομμάτι του όμορφου πάρκου που έχει στήσει η οικογένεια εκεί.

Το Ford Ranger Raptor με το πλαίσιο τύπου σκάλας, τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ της Fox, τα ελαστικά εκτός δρόμου και όλο το software του κόσμου, κάνει τον οδηγό να νιώθει πραγματικά ηγεμονικά απέναντι σε κάθε εκτός δρόμου πρόκληση. Στο γρήγορο κομμάτι της δοκιμασίας, το Raptor παραπέμπει σε χωμάτινο αγωνιστικό και ο οδηγός αισθάνεται ολίγον τι «ραλίστας», με άλλοθι το αλεξίσφαιρο προφίλ του οχήματος που «δεν μασάει» από αναχώματα και άτσαλες μπούκες.

Το τιμόνι δίνει όση αίσθηση χρειάζεται ο οδηγός και η ανάρτηση με τα διπλά ψαλίδια εμπρός και τον άκαμπτο άξονα με σύνδεσμο Watt πίσω, σιδερώνει τα πάντα. Ο κινητήρας έχει πάντα απόθεμα ισχύος, χάρη και στο κιβώτιο που κάνει πολύ γρήγορα τις αλλαγές και τον κρατάει σε εγρήγορση. Το αποτέλεσμα είναι ένα πεντάμετρο πενταθέσιο pick up, με μεγάλη απόσταση από το έδαφος, να «μικραίνει» μέσα στην πίστα και να γίνεται παιχνίδι για μεγάλα παιδιά. Όπως αυτά που θα επιλέξουν να το παραγγείλουν, έχοντας όλα όσα χρειάζεται για να ανταποκριθούν στην πρόκληση της αγοράς του, με πρώτο και κύριο αυτό της τιμής που ξεκινά από τα διόλου ευκαταφρόνητα 72.336 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ford Ranger: Νέα έκδοση Wildtrak X
Ετοιμοπαράδοτη η Ford Mustang Mach-E
Η νέα Ford Mustang θα μαρσάρει εξ αποστάσεως