Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρώτη επαφή με το νέο Fiat 600e

Ελλάδα 21:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πρώτη επαφή με το νέο Fiat 600e

ΝΕΑ

Πρώτη επαφή με το νέο Fiat 600e

ΝΕΑ

Με το νέο 600e η ιταλική φίρμα κάνει ένα ολικό restart, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε τεχνολογία, χωρίς βέβαια να θυσιάσει το ελάχιστο στο στυλ και τη σχεδίαση.

Advertisement
Advertisement

Η ηλεκτροκίνηση προχωρά ακάθεκτη, υποβοηθούμενη και από το ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε λογικά και αναμενόμενα κάθε κατασκευαστής φροντίζει να έχει στο πορτοφόλιό του όσα περισσότερα EVs μπορεί.

Η Fiat φυσικά και δεν αποτελεί την εξαίρεση. Απεναντίας δηλώνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της, έχοντας ήδη στη γκάμα της το 500eπου έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένα, ενώ τώρα προσθέτει ένα ακόμα μοντέλο, το νέο 600e. Που μάλιστα εμφανίζεται εξίσου φιλόδοξο, θέλοντας να έχει μια αντίστοιχη πορεία στην κατηγορία των ηλεκτρικών B-SUV.

Βρεθήκαμε στο Τορίνο, καλεσμένοι της ιταλικής εταιρείας για να δούμε από κοντά το 600e, την ώρα που το μικρότερο «500» συμπληρώνει φέτος 66 χρόνια παρουσίας στους δρόμους. Μάλιστα οι δαιμόνιοι Ιταλοί μας έκαναν την παρουσίαση του νέου τους μοντέλου σε ένα πολύ γουστόζικο χώρο, το «Casa 500», που βρίσκεται στη οροφή του θρυλικού εργοστασίου Λινγκότο.

Advertisement
Advertisement

Το 600e είναι ένα πρωτοποριακό μοντέλο για τη Fiat για διάφορους λόγους. Η επιστροφή του ονόματος «600» στη γκάμα της εταιρείας φέρει μαζί της μια σειρά από καινοτομίες, ξεκινώντας από τον αποχαιρετισμό στο γκρι χρώμα, καθώς όλα τα μοντέλα της μάρκας, αρχής γενομένης από το 600e, θα διατίθενται αποκλειστικά με φωτεινές χρωματικές αποχρώσεις.

Στην πραγματικότητα το Fiat 600e σκοπεύει να πάρει τη θέση του γερασμένου 500L, καλύπτοντας εν μέρει και το 500X, το οποίο παραμένει στη γκάμα. Στην πραγματικότητα, όμως, το «600» είναι ένα αυτόνομο μοντέλο, έχει το δικό του χαρακτήρα και σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπεύθυνων προϊοντικής στρατηγικής της Fiat, θα τοποθετηθεί ανάμεσα στα δύο μοντέλα που προαναφέραμε χωρίς όμως να διαθέτει τους χώρους του 500L και την εκτός δρόμου εμφάνιση του 500X.

Advertisement

Η εμφάνιση του νέου 600e διατηρεί επί της ουσίας το σχεδιαστικό μοτίβο που γνωρίζουμε από το αντίστοιχο 500e. Το ρετρό στυλ του αναμειγνύεται με μοντέρνα στοιχεία, όπως οι προβολείς LED και τα ανάγλυφα πλαϊνά φλας, ενώ το σήμα-κατατεθέν «600» δεσπόζει στη μάσκα, αποτελώντας σε μεγάλο βαθμό την οπτική ταυτότητά του.

Advertisement

Η κομψή αλλά δυναμική εξωτερική εμφάνιση ενισχύεται από τις μεγαλύτερες ζάντες (έως 18″ και διάμετρο 690 χιλιοστά), τις μαύρες ματ πλαστικά στο πλάι και τα φτερά, ενώ το χαρακτηριστικό ιταλικό στυλ φαίνεται επίσης στην ιταλική σημαία στον πίσω προφυλακτήρα.

Και στα εντός το Fiat 600e θυμίζει αρκετά το 500e, αρχής γενομένης από την κεντρική οθόνη των 10,25 ιντσών που διαθέτει το λειτουργικό σύστημα UConnect 5ης γενιάς, τον ψηφιακό πίνακα των 7 ιντσών και τη διάταξη των διακοπτών του αυτόματου κιβωτίου μονής σχέσης.

Γενικά, η λογική του Fiat 600e υιοθετεί τους τρόπους και τις συνήθειες της νέας γενιάς που έχει μάθει να χειρίζεται τη ζωή και την καθημερινότητα μέσα από οθόνες κι εφαρμογές. Φυσικά, το παρών δίνουν λειτουργίες όπως η συνδεσιμότητα μέσω Apple CarPlay ή Android Auto, ή η σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi hotspot.

Advertisement

Μία επιπλέον ευχάριστη νότα αποτελούν οι επενδύσεις των καθισμάτων, οι οποίες προέρχονται από ανακυκλωμένα πλαστικά που συλλέγονται από τη θάλασσα. Γενικά, η καμπίνα του 600e αποπνέει μια ιδιαίτερα ευχάριστη αύρα, στην οποία συμβάλλουν επίσης η προσεγμένη ποιότητα υλικών και συναρμογής, οι όμορφες υφασμάτινες επενδύσεις και ο προσεγμένος διάκοσμος με τις μοντέρνες αποχρώσεις.

Διαθέσιμο ως 5θυρο, το νέο Fiat 600e προσφέρει εντυπωσιακούς χώρους και πρακτικές ιδέες όπως η έξυπνα σχεδιασμένη κεντρική κονσόλα ή οι πολλές θήκες για μικροαντικείμενα. Το πορτμπαγκάζ έχει επίσης γενναιόδωρο μέγεθος, καθώς διαθέτει χωρητικότητα 360 λίτρων. Παράλληλα προσφέρει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες υποβοήθησης και ψηφιακής διασύνδεσης που του παρέχουν την δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2.

Το 600e μοιράζεται τα μηχανικά μέρη με αντίστοιχα μοντέλα του Ομίλου Stellantis, όπως την πλατφόρμα e-CMP2 που διαθέτει το νέο Jeep Avenger, με το οποίο έχει και σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις. Πάντως το ιταλικό μοντέλο υπερισχύει σε συνολικό μήκος, ενώ η σχεδίαση της ουράς έχει επιπτώσεις στον χώρο αποσκευών, όντας μικρότερος από τον αντίστοιχο του Avenger.

Η καρδιά του συστήματος ηλεκτροκίνησης είναι ένας κινητήρας 115 kW (156 ίπποι) και 260 Nm ροπής. Το σύνολο τροφοδοτείται από μια μπαταρία με μικτή ενεργειακή χωρητικότητα 54 kWh και 51 kWh καθαρή, με το σύνολο να λειτουργεί στα 400V και να υπόσχεται θεωρητικά αυτονομία πάνω από 400 χλμ. (βάση WLTP), η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 600 χλμ. σε αστικό περιβάλλον και τυποποιημένη μέση κατανάλωση 15,1 kWh/100 χλμ για την έκδοση “Red” και 15,2 kWh/100 χλμ. για τη “La Prima”.

Η φόρτιση από το 20% στο 80% μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μόλις 27 λεπτά, σε ταχυφορτιστή 100 kW. Σε φορτιστή 11 kW, η διαδικασία φόρτισης 0-100% διαρκεί 5 ώρες και 45 λεπτά. Φυσικά, όπως συμβαίνει σε κάθε ηλεκτρικό και υβριδικό όχημα, η μπαταρία φορτίζεται και κατά το φρενάρισμα, από το σύστημα αναγέννησης πέδησης. Τέλος, ως προς την εργοστασιακή εγγύηση λειτουργίας της μπαταρίας, η Fiat προσφέρει 8 χρόνια ή 160.000 χλμ.

Στην Ιταλία, το νέο 600e κοστίζει από 35.950 ευρώ για την έκδοση Red και 40.950 ευρώ για την πολύ πιο πλούσια έκδοση La Prima. Η παραγωγή ξεκινά αυτόν τον μήνα στο εργοστάσιο Tychy στην Πολωνία, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές τους Φθινοπώρου.

Μέσα στο 2024 η γκάμα του «600» θα εμπλουτιστεί και με μία βενζινοκίνητη έκδοση 1,2 λίτρων με απόδοση 101 ίππων και 205 Nm ροπής, η οποία θα διαθέτει χειροκίνητο κιβώτιο και θα απευθύνεται σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε το Jeep Avenger στην Ισπανία (+video)
Φουλ ηλεκτρική η επόμενη Alfa Romeo Stelvio
Τέλος το γκρι χρώμα από τα αυτοκίνητα (+video)