Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Προσοχή στη μπαταρία! Έρχεται χειμώνας…

Ελλάδα 18:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προσοχή στη μπαταρία! Έρχεται χειμώνας…

ΝΕΑ

Προσοχή στη μπαταρία! Έρχεται χειμώνας…

ΝΕΑ

Είναι από αυτά που δεν θέλεις να συμβούν, αλλά στατιστικά δεν πρέπει να υπάρχει οδηγός, που δεν την έχει… πατήσει.

Advertisement
Advertisement

Η άβολη στιγμή που γυρνάς το κλειδί στο διακόπτη και ανακαλύπτεις ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου σου έχει… παραδώσει πνεύμα, είναι μια συνθήκη, που λίγο πολύ, όλοι έχουμε βιώσει.

Τα πράγματα, πάντοτε μπορούν να γίνουν χειρότερα, αν είσαι εκτεθειμένος σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως το ψύχος και η βαρυχειμωνιά, που είναι μπροστά μας, ανάλογα με το πόσο επείγουσα είναι η μετακίνησή σου ή με το μέρος που έχει ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητό σου. Και ακόμα χειρότερα, εάν οι συνεχείς ανεπιτυχείς προσπάθειες να εκκινήσεις, προκαλέσουν βλάβη στην ακόμα πιο δαπανηρή μίζα

Η εξέλιξη μπορεί να είναι καλύτερη ή τουλάχιστον πιο ομαλή, εάν δώσεις την πρέπουσα σημασία στα προειδοποιητικά μηνύματα της μπαταρίας, όταν λιγοστεύει ο χρόνος ζωής της και προβείς εγκαίρως στην αντικατάστασή της.

Advertisement
Advertisement

Τα βασικά συμπτώματα

Η μπαταρία είναι ο «πνεύμονας» της ομαλής λειτουργίας του αυτοκινήτου μας, καθώς συντονίζει όλες τις ενέργειες του ηλεκτρικού κυκλώματος. Ανάλογα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, η διάρκεια ζωής της κυμαίνεται από 3 έως 4 χρόνια, αλλά είτε η υπερβολική χρήση ή ακόμα περισσότερο η παρατεταμένη ακινητοποίηση του οχήματος, μειώνει σημαντικά την απόδοσή της.

Τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, έχουν συνήθως ένδειξη, για το πότε θα πρέπει να προβείτε στην αντικατάσταση της μπαταρίας.

Advertisement

Σε παλαιότερου τύπου οχήματα, μια πρώτη βασική εμπειρική ένδειξη, είναι ο περίεργος θόρυβος, κατά τη διάρκεια της εκκίνησης ή ακόμα η χαμηλή απόδοση των φώτων, στη νυχτερινή οδήγηση, εφόσον το παρατηρήσετε. Απαραίτητος είναι ο έλεγχος των υγρών στις μπαταρίας ανοικτού, αλλά κλειστού τύπου, με την ένδειξη της σχετικής στάθμης.

Advertisement

Αντικατάσταση της μπαταρίας

Η διαδικασία αυτή μπορεί να φαίνεται απλή, σε κάποιον που έχει την απαραίτητη γνώση (εξουσιοδοτημένο συνεργείο), αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη για κάποιον που… απλώς νομίζει ότι την ξέρει, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγαλύτερης ζημιάς στο κύκλωμα. Εάν η επιλογή της μπαταρίας και η διαδικασία, δεν γίνουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο, το παραπάνω ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό. Ποια είναι τα βασικά βήματα, για την αντικατάσταση μιας μπαταρίας;

  • Κλείνετε το διακόπτη, τερματίζοντας την παροχής ενέργειας.
  • Αφαιρείτε με προσοχή το μηχανισμό συγκράτησης της μπαταρίας και εν συνεχεία αφαιρείτε το κάλυμμά της και τους πόλους, ξεκινώντας από τον αρνητικό.
  • Τοποθετώντας τη νέα μπαταρία, βεβαιωθείτε ότι οι πόλοι βρίσκονται στη σωστή πλευρά και ότι έχουν καθαριστεί από πιθανή διάβρωση (καλό είναι να χρησιμοποιείτε τα ειδικά σπρέι που πωλούνται στα εξειδικευμένα καταστήματα). Επανατοποθετείστε το κάλυμμα μόνωσης και τον μηχανισμό συγκράτησης.
  • Ανακυκλώστε την παλιά σας μπαταρία.

ΦΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέο Fiat Eco Bonus με σημαντικό όφελος
Lamborghini και Ducati σε μια… σύνδεση ασφαλείας (+video)
Το κουπέ Tesla Model 3 θα μπορουσε να ήταν έτσι (+video)\\

Advertisement