Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Tesla δεν μπορεί χωρίς τους Κινέζους!

Ελλάδα 20:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Tesla δεν μπορεί χωρίς τους Κινέζους!

ΝΕΑ

Η Tesla δεν μπορεί χωρίς τους Κινέζους!

ΝΕΑ

Όταν είσαι η δημοφιλέστερη αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο, είναι λίγο παράδοξο να εξαρτάσαι από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού.

Advertisement
Advertisement

Η μεγάλη πρόκληση τη σημερινή εποχή στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, είναι η επίτευξη υψηλής αυτονομίας και συνάμα ταχείας φόρτισης. Εάν κάποιος λοιπόν, έχει τον πρώτο λόγο ως προς αυτούς τους στόχους, τότε δεν είναι άλλος από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών στον κόσμο, την CATL.

Η κινεζική εταιρεία αποκάλυψε πρόσφατα ότι εργάζεται στην εξέλιξη νέων μπαταριών που προορίζονται για την Tesla, οι οποίες θα φορτίζονται ταχύτερα από αυτές που γνωρίζουμε σήμερα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ίλον Μασκ έχει ανάγκη τέτοιες μπαταρίες για να κοιτάξει στα μάτια την αντίστοιχη καινοτόμα τεχνολογία που διαθέτει ο κινεζικός ανταγωνισμός, διότι ο δεύτερος προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες φόρτισης από αυτές της Tesla.

Advertisement
Advertisement

Ο πρόεδρος της CATL, Robin Zeng επιβεβαίωσε το γεγονός σε πρόσφατη συνέντευξή του. Παρότι δεν αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες μπαταρίες, τόνισε ότι θα έχουν νέα ηλεκτροχημική δομή η οποία θα επιτρέπει ταχύτερους ρυθμούς φόρτισης.

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι νέες μπαταρίες της κινεζικής εταιρείας φέρονται να είναι οι M3P. Λέγεται πως εξελίσσονται εδώ και δύο χρόνια και θα έχουν υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τις ιόντων λιθίου που γνωρίζουμε, αλλά και θα κοστίζουν λιγότερο.

Ένας επικεφαλής επιστήμονας της CATL έχει πει στο παρελθόν ότι σύντομα η εταιρεία θα παρέχει μπαταρίες με αυτονομία 700 χιλιομέτρων που θα μπορούν να φορτίζονται πλήρως σε μόλις 15 λεπτά.

Advertisement

Σε παρόμοιο μήκος κύματος είχε κινηθεί το 2019 στην Έκθεση CES του Λας Βέγκας ο επικεφαλής μηχανικός ηλεκτροκινητήρων της Mercedes-Benz. Τότε, είχε αναφέρει ότι μεγάλος στόχος είναι κάθε φόρτιση να διαρκεί όσο ένα γέμισμα του ντεπόζιτου σε πρατήριο που πληρώνεις με πιστωτική κάρτα.

Επιστρέφοντας στο παρόν, η συνεργασία μεταξύ Tesla και CATL δεν σταματά στις μπαταρίες. Οι Κινέζοι παρέχουν ήδη σύγχρονα μηχανήματα στο Gigafactory της Νεβάδα.

Advertisement

Η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει την παραγωγή μπαταριών εκεί, ανοίγοντας ένα έξτρα μικρό εργοστάσιο όπου θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά εξοπλισμός της CATL για ταχύτερη εξέλιξη.

Και η επέκταση συνεχίζεται, όπως αποκάλυψε ο Zeng, αφού η CATL θα εκπαιδεύσει στο εγγύς μέλλον μηχανικούς της Ford, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με 10-20 άλλους κατασκευαστές για να κλείσει παρόμοιες συμφωνίες.