Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Lamborghini και Ducati σε μια… σύνδεση ασφαλείας (+video)

Ελλάδα 4:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Lamborghini και Ducati σε μια… σύνδεση ασφαλείας (+video)

ΝΕΑ

Lamborghini και Ducati σε μια… σύνδεση ασφαλείας (+video)

ΝΕΑ

Τα συνδεδεμένα οχήματα μπορούν να βοηθήσουν τους οδηγούς και τους αναβάτες να αποφύγουν ατυχήματα.

Advertisement
Advertisement

Έχετε ακούσει ξανά για την Κοινοπραξία Connected Motorcycle Consortium (CMC); Είναι μια ομάδα κατασκευαστών μοτοσυκλετών, συμπεριλαμβανομένων των BMW, Ducati, Honda, KTM, Suzuki, Triumph και Yamaha.

Το 2016, η ομάδα δημιουργήθηκε αρχικά για να αναλύσει συλλογικά και να αντιμετωπίσει τον διαρκή κίνδυνο των συγκρούσεων μεταξύ μοτοσικλετών και αυτοκινήτων σε δημόσιους δρόμους.

Εν έτη 2023, και η Ducati μόλις έδειξε ένα σύστημα συνδεσιμότητας μοτοσικλετών και αυτοκινήτων, στο οποίο εργάζεται με τον ομόσταβλο κατασκευαστή αυτοκινήτων (Audi Group), Lamborghini.

Advertisement
Advertisement

Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) έχουν γίνει πιο διαδεδομένα στα αυτοκίνητα με την πάροδο του χρόνου, αλλά η εύρεση του καλύτερου τρόπου ενσωμάτωσης τέτοιων συστημάτων και λήψης των μοτοσυκλετών, είναι ένας γρίφος που η Ducati και η CMC θέλουν να λύσουν.

Για την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, οι γρήγοροι χρόνοι αντίδρασης είναι το κλειδί. Σε αυτό το βίντεο, μια Ducati Multistrada και μια Lamborghini Urus επιδεικνύουν ένα σύστημα επικοινωνίας που περιλαμβάνει τρεις κρίσιμες λειτουργίες: Υποβοήθηση κίνησης διασταύρωσης, υποβοήθηση στροφής προς τα αριστερά και προειδοποίηση μη διέλευσης.

Advertisement

Οι βασικές λειτουργίες

Για το Intersection Movement Assist, το σενάριο περιελάβανε την προσέγγιση της Multistrada, σε μια διασταύρωση όπου η θέα δεν ήταν εντελώς καθαρή από άλλες προοπτικές. Κανονικά, εάν μία μοτοσυκλέτα κρύβεται από εμπόδια (δέντρα, άλλα οχήματα, κτίρια ή απλώς κακός δημόσιος σχεδιασμός), άλλα οχήματα μπορεί απλώς να μην τα βλέπουν.

Advertisement

Ανάλογα με το πόσο προσεκτική ή απρόσεκτη είναι η διέλευση άλλων οχημάτων, ο κίνδυνος σύγκρουσης αυξάνεται σε μια τέτοια κατάσταση. Ωστόσο, με μια λειτουργία ηλεκτρονικής βοήθειας, όπως το Intersection Movement Assist, ενεργοποιημένη τόσο στο δίτροχο, όσο και στο τετράτροχο, εμφανίζεται μια ειδοποίηση στο ταμπλό του αυτοκινήτου, για να ενημερώσει ότι η διασταύρωση δεν είναι καθαρή. Εάν ο οδηγός δει την προειδοποίηση, θεωρητικά θα προχωρήσει πιο προσεκτικά, ίσως ακόμη και να περιμένει να δει τη μοτοσυκλέτα να περνάει με ασφάλεια.

Το Left Turn Assist λειτουργεί παρόμοια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αναβάτες αντιμετωπίζουν προβλήματα, επειδή τα αυτοκίνητα που ταξιδεύουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, ξαφνικά αποφασίζουν να στρίψουν αριστερά, μπροστά από το χειριστή του δίτροχου.

Με το Left Turn Assist, τα συνδεδεμένα ηλεκτρονικά συστήματα προειδοποίησης στα δύο οχήματα, επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να ενημερώσει τη μοτοσυκλέτα ότι «hey, στρίβω αριστερά»!

Advertisement

Στη συνέχεια, ο αναβάτης θα πρέπει να μπορεί να αντιδράσει έγκαιρα για να επιτρέψει στον οδηγό να ολοκληρώσει τη σειρά του και (και πάλι, θεωρητικά) να μην θέσει σε κίνδυνο κανέναν.

Τέλος, το Do Not Pass Warning είναι ένα σενάριο που περιλαμβάνει πολλά οχήματα που όλα «μιλούν» μεταξύ τους, μέσω των προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων επικοινωνίας οδηγού και αναβάτη. Σε αυτή την περίπτωση, το σενάριο είναι μια σειρά από αυτοκίνητα που σταματούν οι επιβραδύνουν σημαντικά, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσάρεστη εμπλοκή, μέχρι τη διέλευση της μοτοσυκλέτας.

Είναι δεδομένο ότι με τη χρήση τέτοιων συστημάτων, μπορεί να γίνει σοβαρή δουλειά στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Το πρόβλημα είναι ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, ώστε αυτές οι εφαρμογές να βρουν μαζική απήχηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φουλ στα ηλεκτρικά – Αλλοι 2.629 παίρνουν χρήματα
H Alfa Romeo 33 Stradale δεν θα μείνει μόνη
Η Γερμανία γίνεται θύμα της υπεροψίας της