Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Προσοχή: Καπνός και μικροσωματίδια – Έτσι πρέπει να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό

Ελλάδα 16:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προσοχή: Καπνός και μικροσωματίδια – Έτσι πρέπει να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Προσοχή: Καπνός και μικροσωματίδια – Έτσι πρέπει να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η ανάφλεξη καύσιμη ύλης απελευθερώνει μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδιο του αζώτου και αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Advertisement
Advertisement

Οι πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο και σε πολλες περιοχές της χώρας, προκαλώντας παράλληλα τις ιδανικές συνθήκες για επιδείνωση της κατάστασης των ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα.

Μάλιστα όλα τα παραπάνω επιδεινώνονται σε μέγιστο βαθμό εξαιτίας της κίνησης των παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων στην Αττική.

Advertisement
Advertisement

To Αστεροσκοπείο Αθηνών τονίζει ότι η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Μάλιστα στους πολίτες του Λεκανοπεδίου προτείνει να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες ειδικά στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες είναι βλαβερές για τους ανθρώπους.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές. Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό, βήχα, βρογχίτιδα, ενδέχεται να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας όπως δύσπνοια.

Advertisement

Επίσης, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να συμβάλει σε διαταραχές ρυθμού της καρδιάς και σε ακραίες περιπτώσεις σε καρδιαγγειακά επεισόδια με κατάληξη το θάνατο. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

Advertisement

Πώς να λειτουργείτε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι καλό θα ήταν να περιορίσουν όλοι οι κάτοχοι οχημάτων τις μετακινήσεις τους αλλά αν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό τότε προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Αν τώρα κάποιο από τα άτομα που επιβαίνει στο όχημα ανήκει σε ευαίσθητες ομάδες καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσει και επιπλέον μάσκα για να προστατευθεί από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση μικροσωματιδίων και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου. Άλλωστε ο κορωνοϊός έχει εξοικειώσει όλους τους ανθρώπους με τη χρήση της μάσκας…

Advertisement

Φωτογραφία: Eurokinisi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στην μάχη της Βαρυμπόμπης τα νέα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής
Πυρκαγιά καταστρέφει 3.500 αυτοκίνητα
SOS: Ο κορωνοϊός στο αυτοκίνητο μας – Τι να κάνω με το κλιματιστικό;