Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας μετά το lockdown

Ελλάδα 17:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας μετά το lockdown

ΝΕΑ

Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας μετά το lockdown

ΝΕΑ

Όταν ένα όχημα πρόκειται να παραμείνει αχρησιμοποίητο για περισσότερο από ένα μήνα, πρέπει να το προετοιμάσουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε. Η SEAT με την βοήθεια των μηχανικών και των detailer της μας βοηθά με χρήσιμες συμβουλές.

Advertisement
Advertisement

Η καθημερινότητα επιστρέφει και μαζί της και οι μετακινήσεις στις πόλεις (και σιγά, σιγά) έξω από αυτήν. Το αυτοκίνητό μας επιστρέφει στην… πρώτη γραμμή και για να #μενουμεασφαλεις η SEAT μας προτείνει κάποιες οδηγίες για να το ετοιμάσουμε όταν το χρειαστούμε ξανά.

Βασική παράμετρος ο έλεγχος του ηλεκτρικού συστήματος, των υγρών και των φρένων. Μπορείτε επίσης να το απολυμάνετε μέσα και έξω για να διασφαλίσετε ότι θα εξαλείψετε παρουσία μικροβίων.

Advertisement
Advertisement

Ως αποτέλεσμα του lockdown, οι δρόμοι των πόλεων είναι άδειοι από ανθρώπους και αυτοκίνητα. Η πρόσβαση σε μεγάλες πόλεις όπως η Μαδρίτη, το Παρίσι, το Βερολίνο ή η Ρώμη μειώθηκε κατά περίπου 75% και η διασυνοριακή πρόσβαση κατά 80%. Όταν επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, πώς πρέπει να προετοιμάσουμε τα οχήματά μας; Ακολουθούν τέσσερις προτάσεις, ώστε το αυτοκίνητό σας να είναι έτοιμο να λειτουργήσει κανονικά όταν το χρειαστούμε.

Ελέγξτε τη στάθμη των υγρών

Τα επίπεδα λαδιού κινητήρα και ψυκτικού πρέπει να ελέγχονται πριν από την εκκίνηση του κινητήρα. «Μετά την εκκίνηση, πρέπει να αφήσετε τον κινητήρα σε λειτουργία για λίγα λεπτά πριν κινηθείτε. Αυτό επιτρέπει στα υγρά να κυκλοφορούν σε όλους τους εύκαμπτους σωλήνες και να λιπάνουν όλα τα μέρη », συνιστά ο Josep Almasqué, επικεφαλής του τμήματος προετοιμασίας οχημάτων SEAT. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν διαρροές στο έδαφος, ειδικά κάτω από την περιοχή του κινητήρα.

Advertisement

Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών

Όταν δεν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας με την πάροδο του χρόνου, η πίεση των ελαστικών μειώνεται. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαδικασίας διαπερατότητας, κατά την οποία τα ελαστικά συνήθως χάνουν λίγο αέρα κάθε μέρα, ειδικά το καλοκαίρι. Εάν το όχημα παραμείνει ακινητοποιημένο και τα ελαστικά χάσουν όλο τον αέρα τους, το βάρος του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη ζάντα και να παραμορφώσει τον τροχό. «Ιδανικά, εάν γνωρίζετε ότι το αυτοκίνητό σας πρόκειται να σταθμεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να φουσκώνετε τα ελαστικά στη μέγιστη χωρητικότητα που συνιστά ο κατασκευαστής και να ελέγχετε περιοδικά την πίεση. Πριν ξεκινήσετε το αυτοκίνητο, ελέγξτε ξανά την πίεση και βεβαιωθείτε ότι είναι η σωστή για οδήγηση». Λέει ο Almasqué.

Advertisement

Διπλός έλεγχος

Όταν το όχημα είναι ακινητοποιημένο, πρέπει να ελέγξετε όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται κατά την οδήγηση, συμπεριλαμβανομένων των φώτων, των παραθύρων, των υαλοκαθαριστήρων και όλων των ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να εμφανιστούν στην οθόνη του infotainment του αυτοκινήτου. «Αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, μια προειδοποιητική λυχνία στην οθόνη θα δείξει τι πρέπει να ελεγχθεί. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις », εξηγεί ο Almasqué. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε την κατάσταση των φρένων. Για να το κάνετε αυτό, σας συνιστούμε να πατήσετε το πεντάλ για λίγα δευτερόλεπτα και να παρατηρήσετε ότι κρατά τη θέση του. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι δεν ακούτε ασυνήθιστους θορύβους κατά την εκκίνηση του κινητήρα.

Advertisement

Τι πρέπει να απολυμάνετε

Είναι σημαντικό να καθαρίσετε το όχημά σας με έμφαση στους τομείς της μεγαλύτερης επαφής, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου: Από έξω: Οι εξωτερικές και εσωτερικές λαβές των θυρών, τιμόνι, επιλογέας αλλαγής ταχυτήτων, οθόνη αφής, ρυθμιστές θέσης καθίσματος και χειριστήρια παραθύρων. Ταμπλό: Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία εστίασης, καθώς οι άνθρωποι συνήθως βήχουν ή φτερνίζονται προς την κατεύθυνση του. Πατάκια δαπέδου: Συγκεντρώνουν πολλή βρωμιά που μπαίνει στα πέλματα των παπουτσιών σας. Εξαερισμός: Για να διασφαλιστεί η ποιότητα του αέρα, οι αεραγωγοί πρέπει να είναι ελεύθεροι. Εκτός από την απολύμανση, η σκόνη πρέπει να αφαιρείται με πινέλο ή ηλεκτρική σκούπα. Είναι σημαντικό να καθαρίσετε το όχημά σας με έμφαση στα σημεία της μεγαλύτερης επαφής, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Εξωτερικά. Οι άνθρωποι αγγίζουν πολλά σημεία εκτός του αυτοκινήτου, εκτός από τις λαβές των θυρών χωρίς να το συνειδητοποιούν. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα σωστά προϊόντα καθαρισμού: ήπιο σαπούνι και νερό, ειδικά προϊόντα περιποίησης αυτοκινήτου και, σε μικρότερο βαθμό, υγρά που περιέχουν 70% αλκοόλ.