Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Προ των πυλών το νέο Dacia Bigster

Ελλάδα 21:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Προ των πυλών το νέο Dacia Bigster

ΝΕΑ

Προ των πυλών το νέο Dacia Bigster

ΝΕΑ

Το μεγάλο SUV της Dacia είναι προ των πυλών με την εταιρία να υπόσχεται ευχάριστες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά την τιμή του.

Advertisement
Advertisement

Η Dacia βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε διαρκή τροχιά ανόδου, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες με όλη την γκάμα των μοντέλων της, ιδίως με το Sandero. Εξίσου καλά πηγαίνει και το Duster το οποίο είναι αυτή την στιγμή η αιχμή του δόρατος της εταιρίας στην δημοφιλή κατηγορία των SUV.

H εταιρία από την Ρουμανία, υπό την επίβλεψη της Renault έχει καταφέρει να κάνει σημαντικά βήματα αναβάθμισης σε ότι αφορά την ποιότητα και την τεχνολογία των αυτοκινήτων της. Ενώ παράλληλα διατηρεί και το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής, κάτι που της εξασφαλίζει σημαντικές πωλήσεις, ακόμα και στις πιο δύσκολες ευρωπαϊκές αγορές.

Για τα επόμενα χρόνια, πέρα από τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, η Dacia θέλει να ενδυναμώσει την παρουσία της στην αγορά με περισσότερα νέα μοντέλα. Και το πιο σημαντικό από αυτά θα είναι το επερχόμενο Bigster, ένα μεγάλο SUV το οποίο θα τοποθετηθεί πάνω από το Duster, απέναντι σε μοντέλα όπως το Skoda Kodiaq ή το Peugeot 5008.

Advertisement
Advertisement

Από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα θα βασίζεται στην πλατφόρμα CMF του γκρουπ RenaultNissanMitsubisih, την ίδια που χρησιμοποιούν αυτοκίνητα όπως το Nissan X-Trail και Renault Austral. Το ζητούμενο στη δική του περίπτωση είναι να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές στα μηχανικά μέρη και το ψηφιακό πακέτο έτσι ώστε να καταφέρει να διατηρηθεί προσιτό οικονομικά. Στόχος της εταιρίας είναι το Bigster να μην ξεπερνά κατά πολύ την τιμή του μικρότερου Duster.

H Dacia σκοπεύει το Bigster να τιμολογείται όσο μιας κατηγορίας κάτω αυτοκίνητα του ανταγωνισμού. Και για να γίνει αυτό η εταιρία έχει επιλέξει μία πολύ έξυπνη στρατηγική, δημιουργώντας ένα αυτοκίνητο που έχει αυτά που χρειάζεται ο σύγχρονος καταναλωτής και όχι περιττά πράγματα.

Advertisement

Όπως λέει σε συνέντευξή του στο βρετανικό Autocar o CEO της Dacia Denis Le Vot, “Δεν πρόκειται να βάλουμε οθόνες εκεί που δεν υπάρχουν οθόνες, ούτε συστήματα αυτόνομης οδήγησης αν δεν χρειάζονται τέτοια συστήματα”.

Η συνταγή αυτή έχει αποδειχθεί αρκετά έξυπνη και επικερδής για την Dacia η οποία ανέβασε τις παγκόσμιες πωλήσεις της κατά 6,8% μέσα στο 2022, φθάνοντας τις 573.800 μονάδες, καθιστώντας την την τρίτη πιο επιτυχημένη εταιρία σε πωλήσεις σε ιδιώτες στην Ευρώπη.

Advertisement

Για να διατηρήσει αυτό το πνεύμα της απλότητας, το Bigster θα έχει περιορισμένες επιλογές σε εκδόσεις εξοπλισμού, όμως δεν θα κάνει εκπτώσεις στα μηχανικά μέρη τα οποία θα είναι πανομοιότυπα με τα αντίστοιχα μοντέλα της Nissan και της Renault.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις κλασικές επιλογές στους κινητήρες (το είδος των οποίων εξαρτάται από την εκάστοτε αγορά που θα πωληθεί) θα υπάρχει διαθέσιμο και το υβριδικό σύστημα που είδαμε να παρουσιάζεται πρόσφατα για πρώτη φορά στο Jogger Hybrid.

Advertisement

Θα υπάρχει επίσης και η δυνατότητα για τετρακίνηση, αν και κατά βάση το μοντέλο θα διατίθεται με κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς. Οι μεγάλοι χώροι είναι δεδομένοι με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, ενώ μάλλον θα δούμε και επταθέσια διάταξη.

Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στην πρώτη του μορφή το 2021 και θα είναι έτοιμο για λανσάρισμα μέσα στο 2023. Με μήκος που θα φθάνει τα 4,6 μέτρα θα είναι 25 εκατοστά μεγαλύτερο από το Duster, και θα διαθέτει μεγάλους χώρους για επιβάτες και αποσκευές.

Σχεδιαστικά αναμένεται να αναβαθμίσει συνολικά την εικόνα της Dacia, καθώς αν κρατήσει τις γραμμές από το πρωτότυπο που έχουμε δει μέχρι τώρα, θα είναι ιδιαίτερα μοντέρνο και θα έχει στοιχεία που θα θυμίζουν αρκετά premium κατασκευαστές.

Συνολικά η Dacia ετοιμάζει εκτός από το Bigster και άλλα δύο νέα μοντέλα, ενώ από του χρόνου αναμένεται και η αναβάθμιση του Duster.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αγοράζεις Dacia Jogger και… κοιμάσαι ήσυχος
Δοκιμή: Dacia Duster 1.3 TCe 150 EDC 4×2
Ρεκόρ πωλήσεων για την Dacia το 2022