Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πράσινο φως για μετατροπές παλαιών ΙΧ σε ηλεκτρικά ή υδρογόνου!

Ελλάδα 1:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πράσινο φως για μετατροπές παλαιών ΙΧ σε ηλεκτρικά ή υδρογόνου!

ΝΕΑ

Πράσινο φως για μετατροπές παλαιών ΙΧ σε ηλεκτρικά ή υδρογόνου!

ΝΕΑ

Έκδοση νέου κανονιστικού πλαισίου ώστε να προωθηθεί η μετατροπή συμβατικών αυτοκινήτων σε «καθαρά» οχήματα.

Advertisement
Advertisement

Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις μεταφορές περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το 2021 όπως εκείνο δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Κυβέρνησης (https://government.gov.gr/etisia-schedia-drasis-ipourgion-2021/).

Το Σχέδιο αυτό Δράσης, όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελεί δομικό στοιχείο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής.

Advertisement
Advertisement

Σε αυτό παρουσιάζονται, με  ομοιογενή και συνοπτικό τρόπο, οι παρακάτω στόχοι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το 2021:

-Βελτίωση ποιότητας σχεδιασμού έργων υποδομών.

-Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις μεταφορές.

Advertisement

-Αναμόρφωση του μεταφορικού έργου και μετάβαση σε νέες μορφές κινητικότητας.

-Εκσυγχρονισμός αερομεταφορών.

Advertisement

-Βελτίωση της ασφάλειας των μετακινήσεων και της οδικής ασφάλειας.

-Βελτίωση των διαδικασιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέσω της απλούστευσης ή/και της ψηφιοποίησης τους, καθώς και η συσχέτισή τους με τις στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης.

Στο εν λόγω Ετήσιο Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνονται, επίσης, τα βασικά μετρήσιμα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την επίτευξη των στόχων αυτών, οι δράσεις για την υλοποίησή τους, καθώς και τα σχετικά με αυτές τις δράσεις, εμβληματικά έργα.

Advertisement

Όπως τόνισε ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλής: «Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μαζί με το στελεχιακό του δυναμικό, εργάσθηκαν κι εργάζονται στην κατεύθυνση της εμπρόθεσμης και ποιοτικής υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης που έχουμε θέσει, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της χώρας και την δημιουργία αξιόπιστων, ασφαλών και υψηλών προδιαγραφών υποδομών, αλλά και υπηρεσιών μεταφορών, σημαντικής προστιθέμενης αξίας, θέτοντας πάντοτε στο επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη.»

«Πράσινο φως» στις μετατροπές παλαιών ΙΧ σε ηλεκτρικά ή υδρογόνου

Στα μέτρα για τη μείωση εκπομπών επικίνδυνων ρύπων στην ατμόσφαιρα περιλαμβάνεται η προμήθεια στόλου λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, η κατάρτιση θεσμικού πλαισίου για την προώθηση της υδρογονοκίνησης στις μεταφορές αλλά και η έκδοση νέου κανονιστικού πλαισίου ώστε να προωθηθεί η εισαγωγή της υδρογονοκίνησης στις μεταφορές ενώ παράλληλα καταρτίζεται και νέο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της μετατροπής συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτροκίνητα ή υδρογονοκίνητα.

Στο πλαίσιο της εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής και με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πρόκειται να καταρτιστεί νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της χρήσης του υδρογόνου ως καύσιμου κίνησης στις μεταφορές.

 Λήψη μέτρων για την μείωση της ηχορύπανσης

Περιορισμός των πηγών ηχορύπανσης κατά τις μεταφορές, τόσο τις επιβατικές όσο και τις εμπορευματικές, μέσα από την ενίσχυση των υπηρεσιών ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών με κατάλληλο εξοπλισμό για τον εντοπισμό αλλοιώσεων των τεχνικών χαρακτηριστικών των αυτοκινούμενων οχημάτων.

Car sharing

Στο σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το 2021 περιλαμβάνεται επίσης η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη χρήση σύγχρονων και ευέλικτων εφαρμογών κινητικότητας μεταξύ των οποίων η κατάρτιση θεσμικού πλαισίου για την καθιέρωση του διαμοιρασμού οχημάτων (car sharing), του συνεπιβατισμού οχημάτων (car pooling) & της μεταφοράς με οχήματα κατά παραγγελία (car on demand).

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι 7 αλλαγές στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά
1.600 χλμ. αυτονομία με υδρογόνο
Ηλεκτρικά λεωφορεία σε όλες τις ελληνικές πόλεις!