Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Υπερδιπλασιάστηκαν οι πωλήσεις το 2020

Ελλάδα 15:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Υπερδιπλασιάστηκαν οι πωλήσεις το 2020

Mobility

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Υπερδιπλασιάστηκαν οι πωλήσεις το 2020

Mobility

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Jato Dynamics (εταιρίας η οποία διεξάγει έρευνες για τις πωλήσεις και τις τάσεις της αγοράς αυτοκινήτου), οι πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 147% το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Advertisement
Advertisement

Τα στοιχεία της έρευνας αφορούν για 23 αγορές (συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας).

Ο όγκος των πωλήσεων αμιγώς ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, αυξήθηκε από 575.000 σε 1,42 εκατομμύρια μονάδες. Παρά το αρνητικό περιβάλλον που προκλήθηκε από την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 πέρυσι, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπερδιπλασιάστηκαν.

Τα EV (Electric Vehicles) παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα πωλήσεων από ό, τι αναμενόταν, αντιπροσωπεύοντας το 12% όλων των νέων επιβατικών αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν το 2020. Αυτό είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τις μέσες τιμές τους και τη σχετικά μειωμένη προσφορά σε σύγκριση με τα παλαιά οχήματα βενζίνης και ντίζελ. Επιπλέον για όλο το 2020, ήταν οι ισχυρές προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες βοήθησαν την ανάπτυξη των μοντέλων.

Advertisement
Advertisement

Για να Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς αυτοκινήτων και της εξέλιξής της, η JATO Dynamics άλλαξε τον ορισμό της για τα «ηλεκτροκίνητα οχήματα». Έτσι από την έρευνα αφαιρέθηκαν τα υβριδικά / ήπια υβριδικά. Ο οργανισμός περιλαμβάνει στην έρευνά του τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV) και plug-in hybrids (PHEV).

1 στα 4 ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρήχθησαν από τη Volkswagen

Advertisement

Την εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής των EV, οδήγησε εν μέρει ο Όμιλος Volkswagen (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη) ενώ η Tesla σημείωσε σημαντική ανάπτυξη το 2019 (χάρη στο Tesla Model 3). Το Volkswagen ID.3 έγινε σύντομα το δεύτερο αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2020 και το Group VAG γνώρισε μια σειρά επιτυχιών από διάφορα μοντέλα όπως: Porsche Taycan, Audi E-Tron, Seat Mii / Volkswagen Up / Skoda Citigo.

Αυτά τα μοντέλα βοήθησαν τη Volkswagen να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά αμιγώς ηλεκτρικών στο 25,2% το 2020. Σχεδόν διπλάσιο ήταν το μερίδιο της Tesla που μειώθηκε από 31% το 2019 σε 13,3% το 2020. Στην πραγματικότητα, παρά την πρώτη θέση το 2019, η Tesla κατέχει τώρα την τρίτη θέση θέση, πίσω από τη συμμαχία Renault-Nissan. Τα αποτελέσματα ανά μοντέλο έδειξαν επίσης σημαντική αλλαγή στην κατάταξη πέρυσι. Το Tesla Model 3 έχασε το στέμμα του πρώτου, το οποίο «φόρεσε» το Renault Zoe, με 99.300 μονάδες σε σύγκριση με τις 85.700 μονάδες του μοντέλου από τις ΗΠΑ. Το Volkswagen ID.3 που κυκλοφόρησε πρόσφατα πήρε την τρίτη θέση.

Advertisement

Η Mercedes οδηγεί τις πωλήσεις των PHEV

Ιστορικά, στα υβριδικά Plug-in πρώτο ήταν το Mitsubishi Outlander. Ήταν το πρώτο μοντέλο που προσέφερε αυτήν την υβριδική λύση και παρέμεινε και στην πρώτη θέση των πωλήσεων μέχρι το 2020. Η Mercedes κατέχει τώρα τη θέση αυτή λόγω της επιτυχίας των PHEV A-Class, E-Class και των SUV της. Το 2020, η Mercedes κατείχε μερίδιο 18% στην αγορά PHEV.

Advertisement

Στην συνολική έρευνα περιλαμβάνονται οι αγορές: Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο.