Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο ζεστό είναι το χρώμα του αυτοκινήτου; (video)

Ελλάδα 11:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζεστό είναι το χρώμα του αυτοκινήτου; (video)

ΝΕΑ

Πόσο ζεστό είναι το χρώμα του αυτοκινήτου; (video)

ΝΕΑ

Μια θερμική κάμερα μας αποκαλύπτει την διαφορά θερμοκρασίας που επιφέρει το χρώμα του αυτοκινήτου όταν αυτό μείνει εκτεθειμένο στον ήλιο.

Advertisement
Advertisement

Το video που ακολουθεί μας παραθέτει με αριθμούς την διαφορά θερμοκρασίας που προκύπτει λόγω της χρωματικής απόχρωσης. Όλοι βέβαια γνωρίζουμε πως τα σκούρα χρώματα απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία με αποτέλεσμα να θερμαίνονται παραπάνω ενώ τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ακτινοβολίας και θερμότητας.

Αυτό που γνωρίζουμε λοιπόν θεωρητικά το παρακάτω video μας το δίνει και αριθμητικά. Το video αναρτήθηκε στο κανάλι  MikesCarlnfo και σε αυτό χρησιμοποιείται μια θερμική κάμερα η οποία και μας δείχνει την θερμοκρασία που έχει αναπτυχθεί σε δύο πανομοιότυπα Toyota Highlander που διαφέρουν μόνο στο χρωματισμό με το ένα να είναι λευκό και το δεύτερο μαύρο.

Advertisement
Advertisement

Η διαφορά στη θερμοκρασία είναι λοιπόν παραπάνω από εντυπωσιακή καθώς η κάμερα έδειξε πως το μαύρο αυτοκίνητο είχε φθάσει τους 159 βαθμούς Φαρενάιτ  (70 βαθμοί Κελσίου) ενώ το λευκό έδειξε 113 βαθμούς Φαρενάιτ (45 βαθμοί Κελσίου). Αρκετά ενδιαφέρον είναι όμως το αποτέλεσμα σε αποχρώσεις που μοιάζουν αρκετά κοντινές όπως το ανοιχτό γκρί στο οποίο η θερμοκρασία έφθασε τους 146 βαθμούς Φαρενάιτ (63 βαθμοί Κελσίου) όταν στην ασημί απόχρωση η τιμή της θερμοκρασίας ήταν 129 βαθμοί Φαρενάιτ (54 βαθμοί Κελσίου).

Στο video σημειώνεται σαφώς μάλιστα πως κανένα από τα αυτοκίνητα δεν είχε χρησιμοποιηθεί πρόσφατα με αποτέλεσμα η θερμοκρασία που είχε αναπτυχθεί να οφείλεται αποκλειστικά στο χρώμα και όχι στην θερμότητα που εκλύεται από τον κινητήρα. Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι το χρώμα για τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο αυτοκίνητο και φυσικά και στο εσωτερικό του, ειδικά όταν μιλάμε για χώρες με θερμό κλίμα όπως η δική μας.

Advertisement