Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο πρόβλημα είναι τελικά οι μπαταρίες των ηλεκτρικών;

Ελλάδα 7:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο πρόβλημα είναι τελικά οι μπαταρίες των ηλεκτρικών;

ΝΕΑ

Πόσο πρόβλημα είναι τελικά οι μπαταρίες των ηλεκτρικών;

ΝΕΑ

Η αξιοπιστία των μπαταριών και η αντοχή τους στον χρόνο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που φρενάρουν τους υποψήφιους πελάτες από το να αγοράσουν ένα EV. Είναι όμως πραγματικά σοβαρός λόγος ή αστικός μύθος;

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πλέον μπει για τα καλά στη ζωή μας, αν και σε αρκετές μεγάλες αγορές δεν έχουν γίνει αποδεκτά με τον ρυθμό που θα επιθυμούσαν οι κατασκευαστές και οι κυβερνήσεις.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές έχουν ως βασικό λόγο ανησυχίας την αντοχή των μπαταριών ιόντων λιθίου. Τα κύρια θέματα που τους απασχολούν είναι αν θα είναι αξιόπιστες και το τι γίνεται όταν πια ολοκληρώσουν τον ωφέλιμο χρόνο της ζωής τους.

Ο προβληματισμός είναι έντονος σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα μόλις 5% από αυτούς που ερωτήθηκαν σκοπεύουν το επόμενο αυτοκίνητό τους να είναι ηλεκτρικό. Ένα ποσοστό 22% είναι ανοιχτό σε κάποια μορφή ηλεκτροκίνησης ενώ 69% των Αμερικανών δεν σκοπεύουν να “ξεκολλήσουν” από την βενζίνη ή το diesel.

Advertisement
Advertisement

Μεταξύ των λόγων που κάνουν τους περισσότερους ανθρώπους να σκέφτονται την ηλεκτροκίνηση είναι το άγχος της αυτονομίας και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αντοχή και την αξιοπιστία των μπαταριών ιόντων λιθίου.

Κάτι που επιβαρύνεται από το τεράστιο κόστος αντικατάστασής τους αν κάτι δεν πάει καλά. Είναι προφανές λοιπόν ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών για τις μπαταρίες και σημαντική απουσία σωστής ενημέρωσης από τις εταιρίες για την απόδοσή τους.

Advertisement

Πάντως, με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία, η αντοχή των μπαταριών δεν θα πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οι περισσότερες μπαταρίες έχουν σχεδιαστεί για να διαρκέσουν σε όλη την ωφέλιμη ζωή ενός οχήματος.

Υπάρχουν βέβαια πολλές μεταβλητές που μπορούν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση όμως μία τυπική μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί άνετα να βγάλει πάνω από 300.000 χιλιόμετρα, όσα δηλαδή θεωρούνται αποδεκτά και από ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Advertisement

Για να μειώσουν τους ενδοιασμούς, όλες σχεδόν οι εταιρίες προσφέρουν ξεχωριστή εγγύηση για την μπαταρία, η οποία συνήθως διαρκεί περισσότερο από την κανονική εγγύηση του αυτοκινήτου. Συνήθως η διάρκειά της είναι 8 χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα, και συνήθως καλύπτει και αντικατάσταση σε περίπτωση πλήρους βλάβης.

Η τυπική φθορά μιας μπαταρίας δεν καλύπτεται από αυτές τις εγγυήσεις, εκτός αν η μπαταρία χάσει περισσότερο από το 30% της αρχικής της χωρητικότητας μέσα στην περίοδο εγγύησης. Είναι επίσης σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι για τις περισσότερες εταιρίες, οι εγγυήσεις των μπαταριών μεταβιβάζονται και στους νέους ιδιοκτήτες όταν το αυτοκίνητο πωληθεί.

Advertisement

Είναι φυσικό πάντως η μπαταρία να χάνει χωρητικότητα με την πάροδο του χρόνου. Κάτι που σημαίνει ότι σε αυτοκίνητα που κάνουν πολλά χιλιόμετρα ετησίως, ίσως χρειαστεί να υπάρξει αλλαγή μπαταρίας. Το κόστος δεν είναι αμελητέο, και εξαρτάται από την χωρητικότητα της μπαταρίας αλλά και τα τιμολόγια της κάθε εταιρίας, ξεκινώντας από τις 8.000-10.000 ευρώ και προς τα πάνω.

Πάντως η τιμή των μπαταριών έχει πέσει τα τελευταία χρόνια και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται στο μέλλον, έτσι ώστε να γίνει πιο συμφέρουσα η αλλαγή μπαταρίας. Μέχρι να φθάσει σε αυτό το σημείο, ο οδηγός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο, όπως να τηρεί σωστούς κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης, να μην φορτίζει συχνά σε ταχυφορτιστές υψηλής έντασης κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπαταρίες με τεράστια αυτονομία από κινέζικη εταιρεία
Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών είναι χρυσάφι
Μπαταρίες: VW και Bosch θέλουν να «χτυπήσουν» την Κίνα