Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο αγοράστηκε το εργοστάσιο που θα κατασκευάζει τα Moskvich;

Ελλάδα 7:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο αγοράστηκε το εργοστάσιο που θα κατασκευάζει τα Moskvich;

ΝΕΑ

Πόσο αγοράστηκε το εργοστάσιο που θα κατασκευάζει τα Moskvich;

ΝΕΑ

Υπάρχει η δυνατότητα να επανέλθει η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία, με τα μοντέλα της και με την κατασκευαστική φιλοσοφία της; Τα στελέχη της θεωρούν ότι μπορούν να επαναφέρουν κάποια από τα ιστορικά μοντέλα της.

Advertisement
Advertisement

H αποχώρηση των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών από τη Ρωσία, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων εναντίον της εισβολής της στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων σε πολλά από τα εκεί εργοστάσια του κλάδου.

Για να επανέλθει η εργασιακή πραγματικότητα σε αυτή, οι Ρώσοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν την κατασκευή κάποιων από τα ιστορικά μοντέλα της και το Moskvich είναι ένα από αυτά. Συγκεκριμένα, ο κ. Sergei Sobyanin, ο Δήμαρχος της Μόσχας, στο (ρωσικό) ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax: «Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει υποστεί σοβαρή μείωση εφέτος. Όμως, παρόλα αυτά, ελπίζω να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή τού Moskvich τον Δεκέμβριο, με τη βοήθεια του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου».

Advertisement
Advertisement

Το μοντέλο, θα παράγεται στο εργοστάσιο που μέχρι πρότινος άνηκε στον Όμιλο Renault Alliance. Θυμίζουμε ότι αυτός κατείχε το 67,69% των μετοχών τής AvtoVAZ. Κατά την αποχώρησή του από τη Ρωσία, η Nissan πούλησε (εκ μέρους του Ομίλου) το μερίδιο στον Οργανισμό που ονομάζεται «Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και Εξέλιξης και Ινστιτούτο Kινητήρων Αυτοκινήτων» («NAMI») έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ρουβλιού. Βεβαίως, στη συμφωνία υπάρχει ο όρος ότι ο Όμιλος δύναται να επιστρέψει στη Ρωσία ανά πάσα στιγμή ως το 2029, αγοράζοντας πάλι το ποσοστό του στην ίδια τιμή.

Ο κ. Sobyanin δήλωσε επίσης ότι η Kamaz, η ρωσική εταιρεία κατασκευής φορτηγών, θα επενδύσει πέντε δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 82,8 εκατομμύρια ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) για να προσαρμόσει τις γραμμές παραγωγής και να μπορέσει να αυξήσει τον όγκο των αυτοκινήτων που θα κατασκευάζονται εκεί.

Advertisement

Σύμφωνα με τον κ. Sobyanin, ο στόχος είναι να κατασκευαστούν 600 Moskvich ως το τέλος του Δεκεμβρίου, εκ των οποίων τα 200 να είναι ηλεκτροκίνητα. Για την επόμενη χρονιά, η οποία ο στόχος που έχει τεθεί είναι να φτάσει η ετήσια παραγωγή τα 50.000 οχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι θα γίνει αν ο Πούτιν πατήσει το κουμπί για τα πυρηνικά; (+video)
Αυτό είναι το νέο, πολυτελές SUV του Putin!
Πως μπορούν Ρωσία και Κίνα να «στραγγαλίσουν» την Ευρώπη;

Advertisement