Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο έχουν… παχύνει τα αυτοκίνητα τα τελευταία 20 χρόνια;

Ελλάδα 12:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο έχουν… παχύνει τα αυτοκίνητα τα τελευταία 20 χρόνια;

ΝΕΑ

Πόσο έχουν… παχύνει τα αυτοκίνητα τα τελευταία 20 χρόνια;

ΝΕΑ

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα αυτοκίνητα -λόγω και της κυριαρχίας των SUV- έχουν πάρει κιλά και έχουν μεγαλώσει σε διαστάσεις. Τι προβλήματα όμως δημιουργεί αυτή η νέα κατάσταση;

Advertisement
Advertisement

Το ακούσαμε πρώτη φορά για το Παρίσι και φαίνεται ότι πήραν σειρά και άλλες πόλεις. Ο λόγος για τις χρεώσεις που θα υφίστανται τα μεγάλα και βαριά αυτοκίνητα, με «άλλοθι» την επιβάρυνση που υπάρχει στο κυκλοφοριακό αλλά και στη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα αυτοκίνητα έχουν μεγαλώσει πολύ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Κυρίως λόγω της επικράτησης των SUV τα οποία έχουν αλλάξει εντελώς το τοπίο στην αγορά.

Για την αγορά των ΗΠΑ αυτό δεν είναι κάτι παράξενο, μιας και οι Αμερικάνοι λατρεύουν τα μεγάλα πράγματα. Παράλληλα οι πόλεις τους είναι έτσι φτιαγμένες και αρκετά νεότερες από τις ευρωπαϊκές, και έχουν μεγάλες θέσεις για παρκάρισμα και πλατιούς αυτοκινητόδρομους.

Advertisement
Advertisement

Έτσι από το 2003 που ο μέσος όρος μήκους ενός αυτοκινήτου στις ΗΠΑ ήταν 4.992 χιλιοστά, έφθασε στα 5.158 χιλιοστά το 2013 και στα 5.243 χιλιοστά το 2023.

Το μέσο πλάτος και πάλι στις ΗΠΑ από τα 1.864 χιλιοστά το 2003 έφθασε στα 1.927 χιλιοστά το 2013 και στα 1.958 χιλιοστά το 2023.

Σε αντίθεση με τους αγοραστές των ΗΠΑ που προτιμούν τα μεγάλα αυτοκίνητα, η Ευρώπη αγοράζει παραδοσιακά μικρά οχήματα.

Advertisement

Το γεγονός ότι οι πόλεις της σχεδιάστηκαν πολύ πριν από την άφιξη του αυτοκινήτου εξηγεί γιατί η στάθμευση είναι τόσο δύσκολη υπόθεση.

Επιπλέον, η Ευρώπη ήταν λιγότερο ενεργειακά αυτάρκης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναγκάζοντας τους οδηγούς να μετριάσουν την κατανάλωση καυσίμων.

Advertisement

Ωστόσο και εδώ τα SUV έγιναν αμέσως πολύ δημοφιλή, κάτι που οδήγησε στην αύξηση των διαστάσεων των οχημάτων που κυκλοφορούν στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Το μέσο μήκος ενός οχήματος στην Ευρώπη έφθασε από τα 4.313 χιλιοστά το 2003 στα 4.418 χιλιοστά το 2013 και στα 4.536 χιλιοστά το 2023. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, τουλάχιστον 20 πόντους παραπάνω μέσα σε δύο δεκαετίες!

Όσο για το πλάτος ξεκίνησε από τα 1.737 χιλιοστά το 2003, πέρασε στα 1.796 χιλιοστά το 2013 και στα 1.844 χιλιοστά το 2023.

Advertisement

Μετά από αυτά ας μην αναρωτιόμαστε γιατί δυσκόλεψε το παρκάρισμα και οι συνθήκες κίνησης στις πόλεις μας, καθώς η απάντηση βρίσκεται ήδη στα πολύ μεγαλύτερα αυτοκίνητα που αγοράζουμε όλοι μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μποτιλιάρισμα με μεγάλα πλέον αυτοκίνητα
Ποιος θα σταματήσει την κυριαρχία των SUV;
Ο Σοσιαλισμός δε θέλει τα SUV