Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Πάχυναν και δημιουργούν μποτιλιάρισμα…

Ελλάδα 11:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πάχυναν και δημιουργούν μποτιλιάρισμα…

Mobility

Πάχυναν και δημιουργούν μποτιλιάρισμα…

Mobility

Οι ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών έχουν κάνει τα αυτοκίνητα… παχύσαρκα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στις πόλεις.

Advertisement
Advertisement

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος ρίχνει φως στην ανησυχητική τάση αύξησης του μεγέθους των αυτοκινήτων, ιδίως των SUV, σε όλη την Ευρώπη. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι κάθε λίγα χρόνια, τα νέα επιβατικά οχήματα διευρύνονται κατά ένα εκατοστό σε πλάτος. Συνέπεια αυτής της αύξησης είναι ένας στόλος αυτοκινήτων που είναι πλέον πολύ φαρδιά για τους ευρωπαϊκούς δρόμους και τους χώρους στάθμευσης.

Το μέσο πλάτος των νέων αυτοκινήτων έχει ξεπεράσει τα 180 εκατοστά, που αντιστοιχεί στο τυπικό μέγεθος μιας θέσης στάθμευσης στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Η τάση αυτή αποτελεί σημαντική πρόκληση, ιδίως σε ιστορικές πόλεις με στενούς δρόμους, όπου τα φαρδύτερα οχήματα περιορίζουν τις ωφέλιμες λωρίδες οδήγησης. Τα SUV θεωρούνται ως οι κύριοι ένοχοι, με μοντέλα όπως τα BMW X5, X6, X7 και XM, καθώς και τα Mercedes GLS, Audi Q8, Porsche Cayenne και Volkswagen Touareg, τα οποία ξεπερνούν τα 200 εκατοστά σε πλάτος.

Advertisement
Advertisement

Ενώ τα SUV τον κύριο υπεύθυνο πίσω από αυτό το αυξανόμενο φαινόμενο, τα κανονικά αυτοκίνητα έχουν επίσης αυξηθεί σε μέγεθος κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Το Skoda Octavia, που θεωρείται ένα κανονικό αυτοκίνητο, εκτείνεται πλέον σε μήκος 4,68 μέτρα και πλάτος 1,82 μέτρα.

Το εμβληματικό Volkswagen Golf, το πιο δημοφιλές όχημα στην Ευρώπη, έχει ομοίως μεγαλώσει, με το σημερινό μοντέλο να έχει μήκος 4,28 μέτρα σε σύγκριση με τα 3,7 μέτρα του αρχικού. Αυτή η τάση στο μέγεθος των αυτοκινήτων δεν οφείλεται μόνο στη ζήτηση των καταναλωτών για πιο ευρύχωρα οχήματα, αλλά επηρεάζεται και από τους αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας. Τα σύγχρονα οχήματα διαθέτουν πλέον διευρυμένες κολόνες, φιλοξενώντας αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που επιβάλλουν οι ρυθμιστικές αρχές.

Advertisement

Ωστόσο, αυτή η αύξηση του μεγέθους έχει αρνητικές επιπτώσεις, καθώς οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές ρύπων λόγω του αυξημένου βάρους. Μια ανησυχητική πτυχή αυτής της τάσης είναι ο αντίκτυπος στην ασφάλεια των πεζών και των ποδηλατών.

Μελέτη του Βελγικού Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας αποκάλυψε ότι η αύξηση του μπροστινού μέρους ενός οχήματος κατά 10% αύξησε τον κίνδυνο θανάτου πεζών ή ποδηλατών κατά 30%. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος προτείνει ότι η μόνη αποτελεσματική λύση για τον περιορισμό αυτής της “παχυσαρκίας” των αυτοκινήτων είναι η κανονιστική δράση των ευρωπαίων νομοθετών. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η τάση των ολοένα και πιο ογκωδών αυτοκινήτων είναι πιθανό να συνεχιστεί, με όσα προβλήματα αυτό θα φέρει.

Advertisement