Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως βλέπει ο Koenigsegg την πορεία προς την ηλεκτροκίνηση; (+video)

Ελλάδα 6:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως βλέπει ο Koenigsegg την πορεία προς την ηλεκτροκίνηση; (+video)

ΝΕΑ

Πως βλέπει ο Koenigsegg την πορεία προς την ηλεκτροκίνηση; (+video)

ΝΕΑ

Ένας από τους κατασκευαστές που συνέδεσε το όνομά του με ότι πιο ακραίο με κινητήρες εσωτερικής καύσης αλλά και υβριδικά συστήματα τις δύο προηγούμενες δεκαετίες δίνει τις δικές του εκτιμήσεις για την μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση.

Advertisement
Advertisement

Ο Chiristan von Koenigsegg κατάφερε μέσα σε σχεδόν δύο δεκαετίες να δημιουργήσει μία πραγματικά μοναδική εταιρία κατασκευής ακραίων supercars, τα οποία συνήθως βρίσκονταν στην κορυφή των επιδόσεων και της ισχύος που απέδιδε ο εκάστοτε κινητήρας τους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην σουηδική έκδοση του Αuto Motor und Sport, ο Κoenigsegg έκανε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με την πορεία της ηλεκτροκίνησης, αναφερόμενος σε διάφορους τομείς όπως την δυνατότητα αλλαγής μπαταρίας (battery swapping), τις μπαταρίες solid state και την τρέχουσα τεχνολογία των μπαταριών.

Σύμφωνα με τον Κoenigsegg, οι μπαταρίες που υπάρχουν τώρα βελτιώνονται περίπου 5% κάθε χρονιά που περνάει, θυμίζοντας το νόμο του Moore που ισχύει για τους επεξεργαστές (ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα έχει την τάση να διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια).

Advertisement
Advertisement

Όπως λέει ο Κoenigsegg, έστω και αυτές οι μικρές βελτιώσεις θα κάνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πολύ καλύτερα σε πέντε χρόνια από σήμερα. Πάντως ο ίδιος πιστεύει ότι οι τιμές δεν θα πέσουν δραματικά, καθώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για τα υλικά κατασκευής τους.

Το πρόβλημα είναι ότι όλο και περισσότερες εταιρίες εμπλέκονται στην ηλεκτροκίνηση, κάτι που σημαίνει ότι οι ίδιοι πόροι θα πρέπει να μοιραστούν σε όλους. Αυτό, σύμφωνα με τον Koenigsegg θα δημιουργήσει απαιτήσεις για περισσότερα ορυχεία για να αυξηθεί η παραγωγή ή θα πρέπει να υπάρξει μία νέα τεχνολογία για την χρήση πιο ευρέως διαδεδομένων υλικών.

Advertisement

Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές αναπόφευκτα θα αυξηθούν πριν έρθει η ώρα να αρχίσουν να πέφτουν σταδιακά προς το τέλος της δεκαετίας.

Σε ερώτηση για τους υπερπυκνωτές είπε ότι θα καταλαμβάνουν τριπλάσιο χώρο από τα “κελιά” που επέλεξε η εταιρία του να χρησιμοποιήσει στην Regera. Οι κυψέλες αυτές μπορούν να αντέξουν μέχρι τους 100C, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να αποφορτιστούν και να επαναφορτιστούν πολύ γρήγορα σε σύγκριση με τις απλές μπαταρίες.

Advertisement

Με μία μπαταρία 70 κιλών, η Regera μπορεί να βγάλει 500 kW, αν και το θέμα είναι ότι αυτά τα συγκεκριμένα κελιά κοστίζουν 20 φορές περισσότερο από τις συμβατικές μπαταρίες.

Στο video που παραθέτουμε ο εμπνευσμένος και άκρως δημιουργικός επιχειρηματίας μιλά για τις απόψεις του για την ηλεκτροκίνηση οι οποίες έχουν ενδιαφέρον (υπάρχουν και αγγλικοί υπότιτλοι) για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυαλά της σύγχρονης αυτοκίνησης.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σουηδικό Παλάτι: Τα «σπάει» το νέο εργοστάσιο της Koenigsegg
Με 680 ίππους από 85 κιλά ο νέος ηλεκτροκινητήρας της Koenigsegg
Νέο μοντέλο ετοιμάζει η Koenigsegg