Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως θα είναι το νέο Mazda MX-5;

Ελλάδα 16:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως θα είναι το νέο Mazda MX-5;

ΝΕΑ

Πως θα είναι το νέο Mazda MX-5;

ΝΕΑ

Θα αποστασιοποιηθεί από το τωρινό στιλ για μια πιο ριζοσπαστική σχεδίαση; Θα έχει ηλεκτρικά μοτέρ ή υβριδική plug-in τεχνολογία; Θα μεταφερθεί η κίνηση στους εμπρός τροχούς;

Advertisement
Advertisement

Ευτυχώς, τίποτε από τα παραπάνω δεν θα ισχύσει για την επόμενη γενιά MX-5 για την οποία η Mazda έχει δώσει ήδη το πράσινο φως, με το 2024 να είναι το έτος λανσαρίσματος. Και πιθανότατα αυτή τη φορά οι Ιάπωνες να κινηθούν μόνοι τους στην εξέλιξη του νέου MX-5, δίχως καμία εμπλοκή της Fiat που έχει πλέον ενσωματωθεί ολοκληρωτικά στην Stellantis.

Αυτός είναι και ένας λόγος που το νέο MX-5 θα συνεχίσει με κινητήρες ταγμένους στο δόγμα του Skyactiv, αλλά με κάποιες εξελίξεις ως προς την μείωση του CO2. Ωστόσο, ακόμη και αν η Mazda ήθελε να χρησιμοποιήσει μια εξηλεκτρισμένη τεχνολογία για τα μοτέρ του MX-5, υπάρχει τόσο το θέμα της κόμπακτ κατασκευής όσο και του βάρους.

Συγκεκριμένα, ένα εξηλεκτρισμένο μοτέρ θα ήταν δύσκολο να χωρέσει στο σασί του MX5. Όχι τόσο κάτω από το καπό, όσο για τις καλωδιώσεις και την έξτρα μπαταρία του ηλεκτρικού μέρους. Το οποίο θα πρόσθετε αρκετά παραπάνω κιλά με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην κατανομή βάρους και στο μπάλανς που ενδεχομένως να επηρέαζε τα δυναμικά χαρακτηριστικά του roadster.

Advertisement
Advertisement

Έτσι, το πιο πιθανό είναι το νέο MX-5 αν αποτελέσει εξέλιξη του τωρινού. Τόσο σχεδιαστικά, όσο και μηχανολογικά συνεχίζοντας με μια αναβαθμισμένη εκδοχή της πλατφόρμας και με ατμοσφαιρικούς κινητήρες που το πολύ να έχουν κάποιας μορφής ήπιας υβριδικής υποβοήθησης.

Advertisement

Και το πιο πιθανό είναι να δούμε τον τωρινό Skyactiv-G (των 184 ίππων) να αντικαθίσταται από μια αναβαθμισμένη εκδοχή του Skyactiv-X που θα έχει μια ισχύ στα 200+ άλογα για να δίνει ένα 0-100 σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα (το τωρινό MX-5 χρειάζεται 6,5). Ερωτηματικό είναι το αν θα διατηρηθεί στην γκάμα το entry level μοντέλο με τον 1.500άρη κινητήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΕΠΙΣΗΣ:
Mazda CX-50: Καθοδόν με γνώριμη εμφάνιση
Mazda: Προσέγγιση πολλαπλών λύσεων για το αύριο (+video)
Οι τιμές του ανανεωμένου Mazda 2 στην Ελλάδα

Advertisement