Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς σχεδιάζω ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Ελλάδα 16:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς σχεδιάζω ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Πώς σχεδιάζω ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Για να φύγεις και να απολαύσεις μια εκδρομή με ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτεί προγραμματισμό και λίγη… έρευνα πριν ξεκινήσεις! Δείτε τι χρειάζεται για να μην την πάθετε.

Advertisement
Advertisement

Ένα θέμα το οποίο αφορά όλους τους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων έχει να κάνει με την αυτονομία. Είναι ξεκάθαρο πως για τις διαδρομές εντός πόλης δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, τουναντίον μάλιστα, η αυτονομία αυξάνει σημαντικά. Το γεγονός αυτό οφείλεται, αφενός στις χαμηλές ταχύτητες, αφετέρου στην ανάκτηση ενάργειας που κάνει το όχημα όταν επιβραδύνει.

Ο προβληματισμός ξεκινά όταν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο βγει στον εθνικό δρόμο και αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες. Σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση ρεύματος αυξάνει ενώ ταυτόχρονα πέφτει σημαντικά η αυτονομία. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα μπορούσαμε να το συγκρίνουμε με ένα αντίστοιχο όχημα που εφοδιάζεται με θερμικό κινητήρα, όπου όσο πατάς το γκάζι τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει.

Ωστόσο, επειδή στα σημερινά ηλεκτρικά αυτοκίνητα οι αυτονομίες είναι ακόμα χαμηλές και κυμαίνονται από 250 έως 400 χιλιόμετρα, θα πρέπει ο χρήστης να έχει κάνει τον προγραμματισμό του πριν φύγει για ταξίδι.

Πριν φύγουμε για ταξίδι πρέπει να έχουμε φορτίσει στο 100% τις μπαταρίες του ηλεκτρικού μας οχήματος

Τι κάνουμε – Πού να εστιάσουμε

  • Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει είναι να φορτίσει στο 100% τις μπαταρίες του αυτοκινήτου, οπότε θα γνωρίζει και τα χιλιόμετρα που μπορεί να καλύψει.
  • Γνωρίζοντας την κατανάλωση του οχήματός, θα ξέρει και αν θα τον καλύψει να φτάσει στον τελικό προορισμό ή αν θα χρειαστεί να ανεφοδιαστεί ενδιάμεσα με… ρεύμα.
  • Αν θα πρέπει να καλύψει περισσότερα χιλιόμετρα από όσα μπορεί να «βγάλουν» οι μπαταρίες θα πρέπει να κοιτάξει πού υπάρχουν ταχυφορτιστές, όχι μόνο σε έναν αλλά σε περισσότερα σημεία. Αυτό διότι, ο χρήστης πρέπει να έχει εναλλακτική πρόταση καθώς υπάρχει περίπτωση κατά τη προσέγγιση του σταθμού φόρτισης να υπάρχει κάποιο άλλο ηλεκτρικό όχημα.

Πλέον σε πάρα πολλά πρατήρια της εθνικής οδού υπάρχουν ταχυφορτιστές αλλά θα πρέπει να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας πως όταν πάμε να φορτίσουμε υπάρχει περίπτωση να είναι κατειλημμένοι…

Πώς πληρώνουμε;

  • Ο… προγραμματισμός δεν τελειώνει εκεί, καθώς θα πρέπει να πραγματοποιήσει και τον έλεγχο αναζήτησης φορτιστών και στο μέρος ή τα μέρη που θα κινηθεί. Αυτό διότι θα πρέπει να έχει ρεύμα τόσο για να καλύψει τις αποστάσεις στον προορισμό όσο και για το ρεύμα που θα χρειαστεί για να επιστρέψει στο μέρος απ’ όπου ξεκίνησε.
  • Τέλος να σημειώσουμε πως η πληρωμή σε φορτιστές γίνεται αποκλειστικά και μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Επίσης θα πρέπει και ανάλογα με την εταιρεία που φορτίζει (ΔΕΗ, NRG, fortizo κ.ά.) να έχει κατεβάσει την αντίστοιχη εφαρμογή ή εναλλακτικά να διαθέτει προπληρωμένη κάρταρεύματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους σχεδόν τους σταθμούς φόρτισης.

Για όσους κουβαλούν με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και τρέιλερ θα πρέπει να ξέρουν πως όταν φορτίζουν πρέπει να “ξεκοτσάρουν” το όχημα που τραβούν…

Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γέμισε η Ελλάδα με πολυτελή αυτοκίνητα από την Ουκρανία
Με 2.039 ίππους η Lotus Evija θέλει τίτλο (+video)
Πώς αντικατάστησε η Bentley τα αυτοκίνητα που «πνίγηκαν»;