Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως η Tesla βάζει χέρι στα λεφτά άλλων εταιρειών;

Ελλάδα 8:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως η Tesla βάζει χέρι στα λεφτά άλλων εταιρειών;

ΝΕΑ

Πως η Tesla βάζει χέρι στα λεφτά άλλων εταιρειών;

ΝΕΑ

Ο πανέξυπνος Μασκ και η εταιρεία του έχουν καταφέρει να βγάζουν απίστευτα χρήματα από τους ανταγωνιστές τους μέσα από μία πολύ ιδιαίτερη διαδικασία.

Advertisement
Advertisement

Αν και η Tesla είναι στην πρώτη θέση των πωλήσεων ηλεκτρικών, έχει μεγάλα έσοδα και από άλλες δραστηριότητες. Και μία από αυτές είναι η πίστωση ρύπων σε άλλες εταιρείες οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν τα όρια που επιβάλλονται από τις ρυθμιστικές αρχές.

Το 2023 η εταιρεία πέτυχε σημαντικά κέρδη ύψους 1,79 δισεκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο έτος μέσω της πώλησης ρυθμιστικών πιστώσεων σε εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας που υπολείπονται των προτύπων εκπομπών ρύπων.

Από το 2009, η Tesla έχει συγκεντρώσει το εντυπωσιακό ποσό των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τέτοιες συναλλαγές σε περιοχές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Αυτές οι ρυθμιστικές πιστώσεις, που επιβάλλονται από πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και άλλες, απαιτούν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να παράγουν μια ορισμένη ποσόστωση οχημάτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Οι μάρκες που κατασκευάζουν τέτοια οχήματα λαμβάνουν πιστώσεις με βάση διάφορους παράγοντες όπως ο τύπος του οχήματος και η αυτονομία. Όταν ένας κατασκευαστής δεν διαθέτει επαρκείς πιστώσεις, μπορεί να τις προμηθευτεί από άλλους και η Tesla προσφέρει σταθερά τις πλεονάζουσες πιστώσεις προς πώληση σε όσους τις χρειάζονται.

Ενώ η Tesla αναμένει μια πιθανή μείωση αυτής της ροής εσόδων καθώς οι ανταγωνιστές ενισχύουν τις πωλήσεις οχημάτων μηδενικών εκπομπών, έχει επιτύχει σημαντικές αποδόσεις.

Advertisement

Μόνο το 2022, η Tesla συγκέντρωσε πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις πιστώσεων, σηματοδοτώντας τη συνεχή κερδοφορία σε αυτόν τον τομέα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Volkswagen και της General Motors, έχουν μείνει πίσω από τους στόχους τους για τα ηλεκτρικά οχήματα και έχουν καθυστερήσει ή ακυρώσει τις επενδύσεις κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.

Advertisement

Τόσο η VW όσο και η GM χρειάστηκαν βοήθεια για την τήρηση των προτύπων εκπομπών τα τελευταία χρόνια, όπως και η Honda και η Jaguar Land Rover.

Η στρατηγική αξιοποίηση των πωλήσεων ρυθμιστικών πιστώσεων από την Tesla έχει αποφέρει σημαντικά οικονομικά κέρδη, συμβάλλοντας σημαντικά στη ροή των εσόδων της.

Ωστόσο, καθώς η αγορά ηλεκτρικών εξελίσσεται και οι ανταγωνιστές αυξάνουν την παρουσία τους, η Tesla θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές στο επιχειρηματικό της μοντέλο για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της και να διατηρήσει την κερδοφορία της μακροπρόθεσμα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καινούργιο Tesla Model Y κάτω από 20.000 ευρω
Tesla: Ασταμάτητο το εργοστάσιο του Βερολίνου!
Οι Κινέζοι ρίχνουν άκυρο στα Tesla!