Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως η Ferrari έδωσε ζωή στην Aston Martin;

Ελλάδα 12:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως η Ferrari έδωσε ζωή στην Aston Martin;

ΝΕΑ

Πως η Ferrari έδωσε ζωή στην Aston Martin;

ΝΕΑ

Κάποιες άγνωστες ιστορίες που ζουν για χρόνια στο παρασκήνιο κρύβουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα μυστικά.

Advertisement
Advertisement

Όσοι θαυμάζουν τα γρήγορα αυτοκίνητα μάλλον θα παραξενευτούν αν μάθουν ότι η Aston Martin Valkyrie ήταν αποτέλεσμα ενός “προξενιού” με την Ferrari.

Το πιο ακραίο extreme δρόμου που κατασκευάστηκε ποτέ, έγινε πραγματικότητα μόνο ως μια προσπάθεια να κρατήσει τον σχεδιαστή αστέρων της Red Bull, Adrian Newey, από το να πάει στη Ferrari, σύμφωνα με μια νέα συνέντευξη του διευθυντή της ομάδας Red Bull Racing, Christian Horner.

Ο Newey είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους μηχανικούς στην ιστορία της Formula 1. Δώδεκα από τα μονοθέσιά του έχουν κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών και έχει αλλάξει το πρόσωπο σε ομάδες όπως η Williams, η McLaren και η Red Bull, παρουσιάζοντας πάντα καινοτόμες λύσεις.

Advertisement
Advertisement

Η Red Bull κατέκτησε το πρωτάθλημα κατασκευαστών διαδοχικά από το 2010 έως το 2013 με τον Sebastian Vettel στο τιμόνι.

Ωστόσο, όταν η F1 άλλαξε τους κανονισμούς και μπήκε στην υβριδική εποχή, η Mercedes έγινε η κυρίαρχη ομάδα από το 2014 έως το 2021.

Η Red Bull δεν βρέθηκε ξανά στην κορυφή της βαθμολογίας μέχρι το 2022. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτών των ανεπιτυχών ετών που η Ferrari άρχισε να φλερτάρει τον Newey.

Advertisement

Η Ferrari έκανε στον Newey μια πολύ δελεαστική προσφορά. Θα πετούσε καθημερινά από το Μονακό στο εργοστάσιο του Μαρανέλο και η εταιρεία θα κάλυπτε τους φόρους που τυχόν θα προέκυπταν. Επιπλέον, θα μπορούσε να σχεδιάσει ένα αυτοκίνητο δρόμου.

Advertisement

Ο Horner αντέδρασε προσφέροντας στον Newey να δημιουργήσει ένα μονοθέσιο δρόμου στη Red Bull.

Εκείνη την εποχή, η Aston Martin ήταν ο χορηγός της ομάδας F1, οπότε ο Horner πήγε στον διευθύνοντα σύμβουλο της αυτοκινητοβιομηχανίας, Andy Palmer, και του παρουσίασε την ιδέα.

Αυτό λειτούργησε και ο Newey παρέμεινε στη Red Bull. Η Aston Martin και η Red Bull ανακοίνωσαν αρχικά την Valkyrie το 2016 με την κωδική ονομασία AM-RB 001. Οι εταιρείες ανακοίνωσαν την επίσημη ονομασία του αυτοκινήτου το 2017. Η παραγωγή ξεκίνησε τελικά το 2021.

Advertisement

Το πρόγραμμα επιστράτευσε την Cosworth για την κατασκευή του V12 των 6,5 λίτρων της Valkyrie και η Rimac προμήθευσε το υβριδικό σύστημα KERS. Ο Newey δημιούργησε για τη μηχανή ένα απίστευτα εντυπωσιακό, ιδιαίτερα αεροδυναμικό αμάξωμα. Ο Horner το αποκάλεσε πολύ έξυπνα “έναν διαχύτη σε τροχούς”.

Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία είχε μείνει κρυφή από το ευρύ κοινό μέχρι τις μέρες μας. Και αποκαλύπτει ότι η ύπαρξη της Aston Martin Valkyrie οφείλεται στην πραγματικότητα σε έναν μεγάλο αντίπαλό της, την Ferrari.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε την Aston Martin Valkyrie στο Μπαχρέιν
Γιατί αναστατώθηκε ο στρατός με την Aston Martin Valkyrie;
Το νέο αυτοκίνητο του David Coulthard (+video)