Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς φορτίζεις ένα ηλεκτρικό φορτηγό στα 6.500 μέτρα; (+video)

Ελλάδα 15:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς φορτίζεις ένα ηλεκτρικό φορτηγό στα 6.500 μέτρα; (+video)

ΝΕΑ

Πώς φορτίζεις ένα ηλεκτρικό φορτηγό στα 6.500 μέτρα; (+video)

ΝΕΑ

Ηλεκτρικό φορτηγό σπάσει το ρεκόρ υψομέτρου σκαρφαλώνοντας σε βουνό της Χιλής.

Advertisement
Advertisement

Η ελβετική εταιρεία μεταφορών και logistics, Gebrüder Weiss έβαλε στόχο να σπάσει το ρεκόρ υψομέτρου με ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αποκλειστικά για αυτόν το λόγο κατασκεύασε το Terren, ένα ηλεκτρικό φορτηγό το οποίο εξελίχθηκε από την Aebi Schmidt.

Το όχημα είναι βασισμένο στο Aebi VT450 Transporter το οποίο είναι πρωτότυπο και έχει το πλεονέκτημα ότι στρίβουν οι πίσω τροχοί. Το Terren είναι εξοπλισμένο με δύο ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 380 ίππων, ενώ η μπαταρία είναι σχετικά μικρή με χωρητικότητα 90 kWh. Αυτό σημαίνει ότι η αυτονομία είναι κοντά στα 200 χιλιόμετρα, όχι ιδιαίτερα πολλά για ένα τόσο δύσκολο ταξίδι προς την κορυφή του βουνού Ojos del Salado στη Χιλή.

Advertisement
Advertisement

Ίσως, το πιο σημαντικό και κρίσιμο σημείο που έπρεπε να προβλεφθεί ήταν ο τρόπος φόρτισης του φορτηγού. Στο απομακρυσμένο βουνό της Χιλής προφανώς δεν υπάρχει κανένα σημείο φόρτισης με αποτέλεσμα οι Ελβετοί μηχανικοί να αναγκαστούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα φωτοβολταϊκών πάνελ. Τα πάνελ έχουν διάσταση 8 τετραγωνικά μέτρα και είναι τοποθετημένα στην οροφή του φορτηγού, ενώ ένα σύστημα 28 τετραγωνικών μέτρων είναι έτοιμο να ξεδιπλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο σταματήσει το φορτηγό ώστε να φορτιστεί η μπαταρία του.

Οι μηχανικοί του Terren υποσχέθηκαν στην ομάδα οδηγών ότι σε πέντε ώρες «ηλιοθεραπείας» το όχημα μπορεί να κερδίσει αυτονομία της τάξης των 150 χιλιομέτρων.

Advertisement

Το ηλεκτρικό φορτηγό λοιπόν ξεκίνησε από τη λίμνη Μαρικούνγκα και ανέβηκε μέχρι τα 6.500 μέτρα, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του VW ID.4 GTX το 2022 στα 5.816 μέτρα. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα μια Porsche 911 με συνθετικά καύσιμα ανέβηκε μέχρι τα 6.734 μέτρα σπάζοντας το ρεκόρ οχήματος με θερμικό κινητήρα.

Advertisement

Δείτε το ρεκόρ του Terren

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέλος η Porsche Macan από τις αγορές της ΕΕ!
Ο «πύραυλος» του Φέρντιναντ Πόρσε βγήκε ξανά στους δρόμους! (+video)
Ληστεία καταλήγει σε φιάσκο λόγω χειροκίνητου κιβωτίου! (+video)

Advertisement