Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο «πύραυλος» του Φέρντιναντ Πόρσε βγήκε ξανά στους δρόμους! (+video)

Ελλάδα 8:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «πύραυλος» του Φέρντιναντ Πόρσε βγήκε ξανά στους δρόμους! (+video)

ΝΕΑ

Ο «πύραυλος» του Φέρντιναντ Πόρσε βγήκε ξανά στους δρόμους! (+video)

ΝΕΑ

Η ιστορία του Sascha αναβίωσε στους δρόμους της πρώτης έδρας του ιδρυτή της Porsche.

Advertisement
Advertisement

Το Austro-Daimler ADS-R ήταν η προσπάθεια του Φέρντιναντ Πόρσε, τη δεκαετία του 1920, να αποδείξει ότι τα μικρά, οικονομικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να είναι διασκεδαστικά.

Τώρα, το παλαιότερο -ικανό για οδήγηση- ιστορικό όχημα του Μουσείου της Porsche, βγαίνει από τον εκθεσιακό χώρο και επιστρέφει στο Wiener Neustadt, για μια εμβληματική βόλτα στην αυστριακή πόλη, όπου ο Πόρσε διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της AustroDaimler.

Advertisement
Advertisement

Η Porsche ξεκίνησε να αποδείξει ότι μπορούσε να δημιουργήσει ένα σχετικά μέτριο αυτοκίνητο, που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα μεγαλύτερα, ισχυρότερα οχήματα της εποχής. Μοιράστηκε το όραμά του με τον θαυμαστή του μηχανοκίνητου αθλητισμού Alexander Joseph Graf Kolowrat-Krakowsky, πιο γνωστό ως Sascha. Xρηματοδότησε την παραγωγή τεσσάρων αγωνιστικών αυτοκινήτων, που ονομάστηκαν ADS-R.

Λόγω του ονόματος στη μάσκα και για να τιμήσει τον άνθρωπο που χρηματοδότησε το έργο, τα αυτοκίνητα είναι γνωστά ως Sascha.

Το αυτοκίνητο τροφοδοτείται από ένα εν σειρά τετρακύλινδρο κινητήρα 1.100 κ.εκ. που ανεβάζει στροφές έως τις 4.500 σ.α.λ. και αποδίδει 49 ίππους. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ με τα σημερινά πρότυπα, αλλά χάρη στο απόλυτο βάρος μόλις 598 κιλά, εξακολουθεί να είναι πολύ εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον Γιαν Χάιντακ, ο οποίος εργάζεται στο Μουσείο Porsche.

Advertisement

«Είναι ακόμα πολύ διασκεδαστικό. Μπορείτε να νιώσετε κάθε δόνηση. Ακούστε πώς λειτουργεί ο κινητήρας. Δεν υπάρχει υδραυλικό τιμόνι, επομένως χρειάζεστε πολλή δύναμη και ευαισθησία. Το Sascha κατασκευάστηκε για άλλες επιφάνειες δρόμων. Στην πραγματικότητα έχουμε πάρα πολύ κράτημα, είμαστε πολύ γρήγοροι και έχουμε υψηλές δυνάμεις».

Advertisement

Την εποχή του, το Sascha ήταν ένας πύραυλος! Η Porsche και η Kolowrat-Krakowsky πήραν τρεις για να διαγωνιστούν στο Targa Florio του 1922. Τα αυτοκίνητα τερμάτισαν πρώτο και δεύτερο στην κατηγορία των 1,1 λίτρων, ενώ το τρίτο έπρεπε να εγκαταλείψει λόγω προβλημάτων κινητήρα. Ένα τέταρτο αυτοκίνητο, εξοπλισμένο με κινητήρα 1,5 λίτρων, μπήκε στην ανοιχτή κατηγορία, όπου ανταγωνίστηκε αυτοκίνητα που ήταν έως και πέντε φορές πιο ισχυρά, και τερμάτισε 19η συνολικά.

Τα ιταλικά μέσα ονόμασαν το Sascha την «αποκάλυψη του Targa Florio» και κατά τη διάρκεια της ζωής του, συμμετείχε σε συνολικά 52 αγώνες, κερδίζοντας 22 από αυτούς. Δυστυχώς, παρά την εντυπωσιακή συλλογή τροπαίων, το διοικητικό συμβούλιο της Austro-Daimler αποφάσισε να μην βάλει το ADS-R στην παραγωγή για οικονομικούς λόγους.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανατριχίλα από τους 500 ίππους της Porsche 718 Cyaman GT4 RS (+video)
Επίσημο: Αυτή είναι η νέα Porsche Panamera
Οδηγούμε την Porsche 718 RS Spyder στην Γερμανία