Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς διασώζεται ένας πιλότος της Formula 1; (+video)

Ελλάδα 10:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς διασώζεται ένας πιλότος της Formula 1; (+video)

ΝΕΑ

Πώς διασώζεται ένας πιλότος της Formula 1; (+video)

ΝΕΑ

Οι πιλότοι της Formula 1 θεωρούνται οι κορυφαίοι του motorsport και προσφέρουν θέαμα και συγκινήσεις στους θεατές οι οποίοι παθιάζονται μαζί τους. Όμως, οι οδηγοί των μονοθεσίων τού θεσμού ρισκάρουν και κινδυνεύουν σε περίπτωση ατυχήματος και βασίζονται στους διασώστες όταν τα πράγματα σοβαρέψουν.

Advertisement
Advertisement

Στα 72 χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός της Formula 1 έχουν σημειωθεί πολλά δυστυχήματα και πολλαπλάσια ατυχήματα στα οποία, αντίστοιχα, έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν τραυματιστεί δεκάδες κορυφαίοι πιλότοι αλλά και συμμετέχοντες στα Grand Prix (οι οποίοι δεν είχαν την τύχη ή τη δυνατότητα να διακριθούν περισσότερο και να πρωταγωνιστήσουν).

Η διαδικασία για την αύξηση της ασφάλειάς τους ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, με πρωτεργάτη τον Sir Jackie Stewart. Έκτοτε, και ως τις ημέρες μας, η διαδικασία σε αυτόν τον τομέα είναι συνεχής. Πλέον, σε περίπτωση εξόδου ενός μονοθεσίου από την πίστα ή σύγκρουσης τόσο κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας των δοκιμαστικών ή ενός Grand Prix, οι εμπλεκόμενοι βγαίνουν μόνοι τους από αυτό.

Advertisement
Advertisement

Τι γίνεται, όμως, στην απευκταία περίπτωση που κάποιος από αυτούς τραυματιστεί ή χάσει τις αισθήσεις του και δεν δύναται να απομακρυνθεί μόνος του; Τότε είναι που επεμβαίνουν τα μέλη των ομάδων διάσωσης.

Όσοι μετέχουν σε αυτές, εκπαιδεύονται για να είναι σε θέση να δράσουν γρήγορα για να τον βγάλουν από το μονοθέσιο και να εξασφαλίσουν ότι ο οδηγός θα βγει χωρίς να τραυματιστεί περισσότερο, εάν ήδη έχει χτυπήσει από το συμβάν.

Advertisement

Στο σχετικό βίντεο μπορούμε να δούμε πώς εκπαιδεύονται σε ένα από τα σενάρια απεγκλωβισμού κάποιου πιλότου και να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι το έργο τους.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ένας χρόνος από τη νύχτα που ο Grosjean βγήκε ζωντανός από τις φλόγες (vids)
Ανατριχιαστικό video: Απίστευτο το πως σώθηκε από αυτό το ατύχημα ο Zhou (+video)
Halo: Το «φωτοστέφανο» που έσωσε τον Hamilton (videos)