Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ένας χρόνος από τη νύχτα που ο Grosjean βγήκε ζωντανός από τις φλόγες (vids)

Ελλάδα 14:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ένας χρόνος από τη νύχτα που ο Grosjean βγήκε ζωντανός από τις φλόγες (vids)

FORMULA 1

Ένας χρόνος από τη νύχτα που ο Grosjean βγήκε ζωντανός από τις φλόγες (vids)

FORMULA 1

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την ημέρα που ένα (τεχνολογικό) θαύμα επέτρεψε στον Romain Grosjean να βγει ζωντανός από το διαλυμένο και φλεγόμενο μονοθέσιο της Haas, στο πλαίσιο του Grand Prix του Μπαχρέιν.

Advertisement
Advertisement

Ένα ατύχημα στο οποίο μία σειρά παραγόντων συνετέλεσαν στο να μη γίνει δυστύχημα και το οποίο, από την πρώτη στιγμή είχε σοκάρει όσους παρακολουθούσαν τον αγώνα στην πίστα του Sakhir. Ένα συγκλονιστικό συμβάν στο οποίο άπαντες, φοβήθηκαν άμεσα το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Όμως ο Grosjean βγήκε ζωντανός, αναδύθηκε ως Φοίνικας από τις φλόγες, εξ ου και το παρατσούκλι που τον συνοδεύει έκτοτε. Αυτό και τα σημάδια στα χέρια του, εκεί όπου τα γάντια ήταν ο αδύναμος κρίκος σε ότι αφορούσε στην προστασία του από την πύρινη λαίλαπα.

Advertisement
Advertisement

Ο Γάλλος αντιμετώπισε με μπόλικο χιούμορ την επέτειο από την ημέρα που ξεγέλασε το θάνατο, έσβησε μάλιστα και κεράκι! Βλέπετε, το γεγονός πως είναι εδώ για να σβήσει το κεράκι, από μόνο του είναι λόγος για να αντιμετωπίζει όλη την υπόλοιπη ζωή του με χαμόγελο. Ειδικά από τη στιγμή που όπως ο ίδιος μοιράστηκε μέσω social media, η πρόσφατη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του καμένου του χεριού.

Advertisement

Ας θυμηθούμε πως συνέβη το ατύχημα και πως έγινε το… θαύμα και ο Grosjean βγήκε ζωντανός.

Όλα έγιναν στον πρώτο γύρο του αγώνα στο «Στολίδι του Κόλπου», όπου μετά από μία σειρά επαφών μονοθεσίων στο σύνηθες «στρίμωγμα» στις πρώτες στροφές μετά την εκκίνηση, ο 35χρονος σήμερα Romain, έχασε τον έλεγχο στη στροφή 3 με αποτέλεσμα να χτυπήσει με φοβερή σφοδρότητα στις μπαριέρες. Δυστυχώς στο συγκεκριμένο σημείο της πίστας, όπου δεν είναι άλλωστε ιδιαίτερα πιθανή η έξοδος ενός μονοθεσίου, δεν υπήρχε προστατευτικός τοίχος από ελαστικά ή οι προηγμένες μπαριέρες TechPro που διαθέτουν αφρώδες υλικό που απορροφά τις δυνάμεις πρόσκρουσης αλλά οι παραδοσιακές μπαριέρς armco.

Advertisement

Τη στιγμή της σύγκρουσης η Haas VF-20 είχε αναπτύξει ταχύτητα της τάξης των 221 χιλιομέτρων/ώρα ενώ οι σχετικοί αισθητήρες έδειξαν πως ο οδηγός δέχθηκε στιγμιαία δυνάμεις της τάξης των 53G!

Το μονοθέσιο κόπηκε στα δύο, εικόνα διόλου συνηθισμένη αλλά εύλογη λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, που είχε ως αποτέλεσμα και τη διαρροή καυσίμου που οδήγησε στο σοκαριστικό παρανάλωμα φωτιάς. Στην εκκίνηση των αγώνων, τα μονοθέσια φέρουν 110 kg καυσίμου, ωστόσο υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στα ρεζερβουάρ και όσα είδαμε, προκλήθηκαν από το καύσιμο που υπήρχε στο σύστημα τροφοδοσίας.

Advertisement

Η αγωνιστική στολή άντεξε στην κόλαση
Ένας από τους λόγους που ο Grosjean επιβίωσε, ήταν η πυρίμαχη στολή του. Φτιαγμένη από το ανθεκτικό υλικό Nomex, βάσει προδιαγραφών μπορεί να αντισταθεί σε θερμοκρασίες της τάξης ακόμα και των 800 βαθμών Κελσίου, για περισσότερα από 11 δευτερόλεπτα. Από το ίδιο υλικό είναι τα εσώρουχα και οι κάλτσες των οδηγών, πράγμα καθοριστικό αφού η αριστερή αγωνιστική μπότα του Γάλλου έμεινε στο κόκπιτ. Εξίσου ανθεκτικό είναι και το κράνος. Το μοναδικό… ευαίσθητο μέρος του, είναι η προσωπίδα, που παρότι κι εκεί χρησιμοποιούνται υλικά με παροιμιώδη αντοχή, είχε σχεδόν λιώσει. Όσο για τα γάντια, καθώς για τη FIA τα παθήματα είναι πάντα μαθήματα, ήδη φέτος οι οδηγοί έχουν δοκιμάσει επιτυχώς, νέας τεχνολογίας, ακόμα πιο ανθεκτικά γάντια.

Τεχνολογία… ασπίδα!
Τα παραπάνω αποδείχθηκαν μέρη μίας στολής υπέρ-ήρωα, που όμως χρειαζόταν και ανθεκτική ασπίδα κατά την πρόσκρουση. Αυτή αφορούσε αρχικά τη «μπανιέρα» του κόκπιτ που είναι σχεδιασμένη να αντέχει σχεδόν αδιανόητα φορτία -και έμεινε ανέπαφη- αλλά και το σύστημα «halo». Το φωτοστέφανο που εισήχθη στο σπορ το 2018, με στόχο να προστατεύει το κεφάλι του οδηγού. Η ειρωνεία είναι πως τότε, ο ταλαντούχος οδηγός είχε ταχθεί ενάντια στην επιβολή της χρήσης του, πράγμα που παραδέχθηκε στο πρώτο κιόλας video που μοιράστηκε στα social media. Όντας στο νοσοκομείο της Manama, ευχαριστώντας όλους εκείνους που δούλεψαν για τη δημιουργία του και αποφάσισαν την υποχρεωτική χρήση του.

Πρόκειται για μία κατασκευή από τιτάνιο, εντυπωσιακά άκαμπτη, που φαίνεται στις εικόνες μετά την κατάσβεση της φωτιάς, να έχει διατηρηθεί άθικτη ανάμεσα στις λαμαρίνες από τις μπαριέρες. Η προστασία από το halo του επέτρεψε να διατηρήσει τις αισθήσεις του, πράγμα κομβικό για τη σωτηρία του. Έπειτα, έχοντας όπως όλοι οι οδηγοί εκπαιδευτεί στον ταχύ απεγκλωβισμό και με το ένστικτο της επιβίωσης να του δίνει επιπλέον σθένος, βγήκε μόνος του από το κόκπιτ.

Η εικόνα του, να αναδύεται από τις φλόγες και να πηδάει πάνω από τις μπαριέρες, αφήνοντας πίσω του την πύρινη κόλαση, θα συνοδεύει εσαεί το σπορ. Όχι ως εικόνα τραγωδίας αλλά απόδειξης πως η τεχνολογία μπορεί σήμερα να σώσει ζωές, σε καταστάσεις στις οποίες στο παρελθόν δεν θα υπήρχε καμία ελπίδα για τους εμπλεκόμενους.

Η αυτοθυσία όσων βρέθηκαν στο σημείο του ατυχήματος
Πρέπει όμως να θυμηθούμε και τους ήρωες που έσπευσαν να βοηθήσουν τον οδηγό της Haas. Μετά την εκκίνηση των Grand Prix, το ιατρικό αυτοκίνητο ακολουθεί τα μονοθέσια μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, όταν και επιστρέφει στα pit όπου και παραμένει σε κατάσταση ετοιμότητας. Καθώς λοιπόν ακολουθούσε τους «μονομάχους» στην αρένα του Sakhir, έφτασε στο σημείο του ατυχήματος ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά.

Ο επικεφαλής ιατρός της Formula 1, Ian Roberts, πλησίασε με αυτοθυσία τις φλόγες. Έδειξε στον κριτή της πίστας που βρέθηκε στο σημείο που ακριβώς να σημαδέψει με τον πυροσβεστήρα κι αυτό ουσιαστικά έσπρωξε τις φλόγες ανοίγοντας το δρόμο για τον Grosjean. Κι όταν ο Γάλλος απεγκλωβίστηκε και προσπάθησε να πηδήξει πάνω από τη μπαριέρα, ο Roberts βρέθηκε δίπλα του παρότι εκείνος δεν έφερε τον αντίστοιχο εξοπλισμό προστασίας.

Την ίδια ώρα, ο οδηγός του ιατρικού αυτοκινήτου, Alan van der Merwe, είχε αρπάξει τον πυροσβεστήρα από το πίσω μέρος του οχήματος και είχε σπεύσει να βοηθήσει. Η εικόνα με τον Grosjean να περπατά έστω και υποβασταζόμενος, έφερε περίσσια ανακούφιση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, εκείνο το βράδυ, ο Γάλλος ξεγέλασε το θάνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Έφυγε» ο Sir Frank Williams
F1 GP Κατάρ: Νίκη Hamilton και το ντέρμπι συνεχίζεται!
F1 Vlog για το GP της χώρας της σάμπα, του καφέ και του Pele (video)