Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Porsche: Ετοιμάζει ηλεκτρικό crossover με τέσσερις κινητήρες

Ελλάδα 6:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Porsche: Ετοιμάζει ηλεκτρικό crossover με τέσσερις κινητήρες

ΝΕΑ

Porsche: Ετοιμάζει ηλεκτρικό crossover με τέσσερις κινητήρες

ΝΕΑ

Η Porsche συνεχίζει να διευρύνει την γκάμα της στα ηλεκτροκίνητα οχήματα με ένα crossover τεσσάρων κινητήρων.

Advertisement
Advertisement

 

Τα νέα μοντέλα με ηλεκτροκινητήρες δεν είναι κάτι νέο για την Porsche, η οποία θέλει τα οχήματα με μπαταρίες στην γκάμα της να μην στερούνται επιδόσεων και χαρακτήρα. Η εταιρεία ετοιμάζει ένα νέο μοντέλο όμως δεν αποκάλυψε, ούτε το όνομα αλλά ούτε και τις  προδιαγραφές. Αυτό που ανακοίνωσε είναι  ότι το μοντέλο έχει ένα καινοτόμο σύστημα ελέγχου ροπής που αναπτύχθηκε από την Porsche Engineering.

Advertisement
Advertisement

Τα παραδοσιακά οχήματα δείχνουν αρκετά απλά, όταν υπάρχει ένα μοτέρ (ακόμα και ηλεκτρικό) αλλά τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν αντικαθίσταται από τέσσερις ηλεκτροκινητήρες. Όπως εξήγησε ο Ulf Hintze της Porsche Engineering: «Ο συγχρονισμός τους είναι δύσκολος. Είναι σχεδόν σαν να είχατε ξεχωριστό πεντάλ γκαζιού για κάθε τροχό.»

Για να γίνει πιο δύσκολη η υπόθεση, οι μηχανικοί είπαν ότι δεν μπορούσαν να εγκαταστήσουν επιπλέον αισθητήρες. Αντ ‘αυτού, έπρεπε να δημιουργήσουν ένα νέο λογισμικό, το οποίο μπορεί να συγχρονίσει τους κινητήρες αλλά και να τους κάνει να ανταποκριθούν σε μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Προκειμένου να γίνει αυτό, η ομάδα ανέπτυξε έναν «παρατηρητή οδήγησης», ο οποίος παρακολουθεί συνεχώς διάφορους παράγοντες, όπως: Τη συχνότητα των περιστροφών του τιμονιού, την επιτάχυνση (πόσο έντονη και την συχνότητά της) αλλά και πόσο το όχημα περιστρέφεται γύρω από τον κάθετο άξονά του. Οι πληροφορίες αυτές στη συνέχεια συγκρίνονται με τις παραμέτρους κίνησης σε κανονικές συνθήκες.

Advertisement

Αν το λογισμικό παρατηρήσει κάτι αντικανονικό παρεμβαίνει φρενάροντας ή επιταχύνοντας μεμονωμένους τροχούς. Αυτό εξαλείφει την υπερστροφή και την υποστροφή και συμβάλλει στη διατήρηση του οχήματος στην προβλεπόμενη πορεία του ανεξάρτητα από την ταχύτητα. Η Porsche λέει ότι όλα αυτά συμβαίνουν «πολύ σταθερά και γρήγορα», ώστε ο οδηγός ιδανικά δεν θα καταλάβει κάτι. Όπως είπε ο Hintze: «Θα αισθάνεστε σαν να οδηγείτε σε ράγες».

Το σύστημα αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια ενός χρόνου και η Porsche επιβεβαίωσε ότι το λογισμικό θα χρησιμοποιηθεί σε όχημα παραγωγής. Η εταιρεία δεν ανέφερε ποιο, αλλά δήλωσε πως: «Τα ηλεκτρικά οχήματα με έως και τέσσερις κινητήρες σύντομα θα ενισχύσουν την φήμη της».

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Οδηγούμε την Porsche Taycan Turbo

Η Porsche ετοιμάζει την υβριδική 911

Δοκιμάζουμε: Porsche Cayenne Coupé Turbo