Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώληση ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035!

Ελλάδα 15:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώληση ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035!

ΝΕΑ

Πώληση ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035!

ΝΕΑ

Ριζική ανατροπή των δεδομένων για τις αυτοκινητοβιομηχανίες προβλέπει η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Γερμανίας.

Advertisement
Advertisement

Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν το Σάββατο 25 Μαρτίου, ότι κατέληξαν σε συμφωνία στη διαμάχη τους για το μέλλον των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, επιτρέποντας την ταξινόμηση νέων οχημάτων με τέτοιους κινητήρες ακόμη και μετά το 2035, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούν μόνο κλιματικά ουδέτερα καύσιμα (e-fuels).

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans έγραψε στο Twitter ότι: «Πετύχαμε μια συμφωνία με τη Γερμανία για τη μελλοντική χρήση συνθετικών καυσίμων στα αυτοκίνητα».

Advertisement
Advertisement

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing έγραψε στο Twitter ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούν μόνο κλιματικά ουδέτερα καύσιμα να ταξινομηθούν πρόσφατα ακόμη και μετά το 2035. «Εξασφαλίζουμε ευκαιρίες για την Ευρώπη διατηρώντας σημαντικές επιλογές για κλιματικά ουδέτερη και οικονομικά προσιτή κινητικότητα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών.

Ο Wissing είπε επίσης ότι έχουν συμφωνήσει σε συγκεκριμένα διαδικαστικά βήματα και ότι ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έχει γίνει δεσμευτικό. «Θέλουμε η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο του 2024».

Η σημαντική αποκάλυψη ήρθε μετά από εβδομάδες συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιέσεις από τους εταίρους της Γερμανίας, Ιταλίας και άλλων κρατών-μελών στην ΕΕ.

Advertisement

«Θα εργαστούμε τώρα για να εγκριθούν τα πρότυπα CO2 για τους κανονισμούς αυτοκινήτων το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στο Twitter ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Frans Timmermans, προσθέτοντας ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα ακολουθήσει γρήγορα τα απαραίτητα νομικά βήματα για την εφαρμογή μιας διάταξης που επιτρέπει την ταξινόμηση των αυτοκινήτων που κινούνται με συνθετικά καύσιμα και μετά το 2035.

Η Ιταλία ήθελε περαιτέρω διαβεβαιώσεις, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν επίσης να εξαιρεθούν τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα.

Advertisement

«Η μάχη για την τεχνολογική ουδετερότητα έχει κερδηθεί, η οποία είναι η προϋπόθεση για την αναγνώριση των βιοκαυσίμων», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni την Παρασκευή μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. «Δείχνουμε επίσης ότι τα βιοκαύσιμα έχουν μηδενικές εκπομπές, επομένως δεν χρειάζεται να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες. Εάν η τεχνολογία πετύχει τον στόχο, τότε μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε».

Οι ανησυχίες της Γερμανίας είχαν επικεντρωθεί σε ένα στοιχείο που περιλαμβανόταν ήδη στο σχέδιο κανονισμού, το οποίο όριζε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει πρόταση για τα συνθετικά καύσιμα, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας και διοξειδίου του άνθρακα που συλλαμβάνεται από την ατμόσφαιρα, μετά από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε το Σάββατο προσφέρει στη Γερμανία περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ σχεδιάζει να εφαρμόσει τη διάταξη για τα συνθετικά καύσιμα.

Μια προγραμματισμένη επανεξέταση το 2026 σχετικά με το πώς προχωρήσει η ΕΕ στα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων θεωρήθηκε πολύ αργά για ορισμένες από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας…

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για κινητήρες βενζίνης και diesel
Χαμός στην ΕΕ! Παράταση «ζωής» στους κινητήρες εσωτερικής καύσης
Και η Γερμανία υπέρ του τέλους των κινητήρων εσωτερικής καύσης