Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιους ρύπους δεν γλυτώνουμε ούτε με τα ηλεκτρικά;

Ελλάδα 7:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιους ρύπους δεν γλυτώνουμε ούτε με τα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Ποιους ρύπους δεν γλυτώνουμε ούτε με τα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά πολλές φορές παρουσιάζονται ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δύσκολα, όμως, θα καταφέρουν να έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί τα ηλεκτρικά να παρουσιάζονται ως… ο Μεσσίας που θα σώσει τον πλανήτη από τα διαβολικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά το οικολογικό τους αποτύπωμα είναι σχεδόν ανέφικτο να είναι μηδενικό. Και δεν αναφερόμαστε στο είδος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την τροφοδότησή τους, δηλαδή από ΑΠΕ ή την καύση λιγνίτη.

Διότι ανεξάρτητα από τον τύπου του οχήματος (ηλεκτρικό ή συμβατικό), όσο χρησιμοποιούνται ελαστικά και τακάκια φρένων οι μετακινήσεις δεν θα καταστούν ποτέ πλήρως φιλικές προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μόνο στη Γερμανία, από τα φρένα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα 10.000 τόνοι σκόνης, όταν η ρύπανση από τη φθορά των ελαστικών μπορεί να είναι 1.000 μεγαλύτερη από τις εκπομπές καυσαερίων, μέσω των εξατμίσεων.

Advertisement
Advertisement

Εμπειρογνώμονες, επίσης, αναφέρουν ότι ο μαύρος άνθρακας, ο οποίος παράγεται από την αναποτελεσματική καύση σε ντιζελοκινητήρες, την ίδια ώρα που χρησιμοποιείται για τη σύνθεση του πέλματος του ελαστικού, συνδέεται με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα (αδενοκαρκίνωμα).

Ενώ, λοιπόν, οι εκπομπές καυσαερίων είναι αρκετά ελεγχόμενες εξαιτίας της πίεσης που ασκούν τα ολοένα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών, η ρύπανση από τη φθορά των ελαστικών των οχημάτων είναι τελείως ανεξέλεγκτη, μιας και δεν υφίσταται νομοθεσία για τον μετριασμό της.

Advertisement

Έρευνες, μάλιστα, καταδεικνύουν ότι Non-Exhaust Emissions (εκπομπές ρύπων εκτός καυσαερίων), συνιστούν ένα ραγδαία επιδεινούμενο πρόβλημα, ελέω της ολοένα και αυξανόμενης ζήτησης για μεγάλων διαστάσεων SUV.  Καταλυτικός θα είναι και ο ρόλος των ηλεκτρικών μιας και έχουν σημαντικά μεγαλύτερο βάρος από τα κανονικά αυτοκίνητα λόγω των μπαταριών τους.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ελαστικών καταδεικνύεται και σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το “Fully Charged Show”, το μεγαλύτερο κανάλι στο Youtube που ασχολείται με την «καθαρή» ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κινούμαι Ηλεκτρικά: Αυξάνονται οι αιτήσεις για e-scooters και αυτοκίνητα
«Μπούκες»-ηχεία στα ηλεκτρικά μοντέλα της Porsche
Φεστιβάλ ηλεκτρικών ποδηλάτων σε 7 πόλεις από τη ΔΕΗ