Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Ποιός πραγματικά είναι ο Elon Musk;

Ελλάδα 4:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιός πραγματικά είναι ο Elon Musk;

MIRROR

Ποιός πραγματικά είναι ο Elon Musk;

MIRROR

Σαν σίφουνας κινείται ο πανέξυπνος και με σύνδρομο Άσπεργκερ, ο οποίος μετά την εξαγορά – μαμούθ του Twitter ετοιμάζεται για νέες κατακτήσεις. Η ιστορία της ζωής του αποκαλύπτει το ποιος τελικά είναι ο Elon Musk…

Advertisement
Advertisement


Στις 31 Μαρτίου του 2004, ο Έλον Μασκ βρισκόταν στο Λος Άντζελες στα γραφεία της Space Xόταν έλαβε ένα email από τον Φρανκ Έμπερχαντ, που αναζητούσε εναγωνίως επενδυτές για την Tesla Motors. Το ενδιαφέρον του Μασκ δεν ήταν εγκυκλοπαιδικό, το αντίθετο θα έλεγε κανείς, αφού η πρώτη συνάντηση με το δίδυμο Έμπερχαντ-Τάρπενινγκ που θα κρατούσε μισή ώρα, ξεπέρασε τις δύο.

Ο νεαρός φυσικός από την Νότια Αφρική, δέχθηκε να μπει χρηματοδότης στην νεοσύστατη εταιρία, που ήθελε να ρίξει στην αγορά το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα roadster.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, είναι αυτός που κατάφερε να βάλει τις ΗΠΑ και όχι μόνο στην πρίζα, ερχόμενος και στην Ελλάδα… Σύμφωνα με ένα αφιέρωμα του Business Insider «η Tesla Motors κανονικά δεν έπρεπε να υπάρχει. Η τελευταία επιτυχημένη αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία είχε ιδρυθεί πριν από 115 χρόνια και ήταν η Ford». Τελικά, χάρη στον Έλον Μασκ η Tesla ήρθε για να μείνει…

Advertisement
Advertisement

UPDATE – Elon Musk: Το Twitter είναι το νέο «όπλο» του πλουσιότερου ανθρώπου στο κόσμο

Ο επίμονος πιτσιρικάς

Εκείνη την ηλιόλουστη μέρα το παιδικό πάρτι είχε ανάψει για τα καλά. Αναψοκοκκινισμένοι οχτάχρονοι πιτσιρικάδες έπαιζαν και έτρεχαν από δωμάτιο σε δωμάτιο. Όλοι, εκτός από έναν τον γιο του Έρολ Μασκ, που είχε προτιμήσει την βιβλιοθήκη της εντυπωσιακής κατοικίας ως καταφύγιο και ένα βιβλίο, το οποίο είχε ανοίξει και διάβαζε.

Όπως έχει πει και ο πατέρας του ο ιδιοκτήτης της Tesla και της Space X, ήταν ένα παιδί αλλιώτικο από τα άλλα. Κάτι που ενίοτε μόνο καλό δεν είναι και γεννά προβλήματα στο σχολείο, γι’ αυτόν που ξεχωρίζει. Οι συμμαθητές του μια μέρα στρίμωξαν για τα καλά τον Έλον και αφού τον πέταξαν από τις σκάλες, άρχισαν να τον χτυπάνε χωρίς έλεος, μέχρι την στιγμή που λιποθύμησε.

Advertisement

Ο 12χρονος τότε πιτσιρικάς μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και νοσηλεύθηκε για δύο 24ωρα, μέχρι να γυρίσει σπίτι του και να ασχοληθεί με πράγματα πολύ διαφορετικά, από αυτά που έκαναν οι συνομήλικοί του. Λίγους μήνες μετά, πούλησε έναντι 500 δολαρίων ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι -«Blastar» το είχε ονομάσει-σε ένα περιοδικό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Advertisement

Μερικές δεκαετίες αργότερα, θα ταρακουνούσε για τα καλά την αγορά του αυτοκινήτου με την Tesla Motors, η οποία παρήγαγε αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πολύ ακριβά για τον μέσο Αμερικανό αρχικά. Σήμερα θεωρείται από πολλούς ο άνθρωπος που κατάφερε να βάλει σταδιακά όλο τον πλανήτη στην πρίζα, βιώνοντας όμως δύσκολες καταστάσεις. Καταστάσεις που μπορεί να είχαν λυγίσει άλλους, όχι όμως τον τον 47χρονο ευφυή Έλον, που στην θυελλώδη επαγγελματική και προσωπική του διαδρομή, έστησε εταιρίες σαν την PayPal, έζησε για ένα μήνα ξοδεύοντας ένα δολάριο την ημέρα, παντρεύτηκε τρεις φορές-οι δύο με την δεύτερη γυναίκα του-και χώρισε άλλες τόσες.

Τώρα προσπαθεί να συνέλθει ακόμη από τον χωρισμό του με την εκρηκτική Άμπερ Χερντ, αν και πριν λίγες εβδομάδες εθεάθη να διασκεδάζει μαζί με την εκρηκτική ηθοποιό σε γνωστό κλαμπ του Χόλιγουντ. Η πρώην σύζυγος του Τζόνι Ντεπ σύμφωνα με τα Αμερικάνικα ΜΜΕ είναι η μόνη που τον σέρνει κυριολεκτικά από την μύτη σε ένα love story που θα μπορούσε άνετα να έχει τίτλο το «Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε»…

Η τρέλα με τους υπολογιστές και το φτύσιμο στο Στάνφορντ! Ο γιος του Έρολ και της Μέι Μασκ, πέταγε από την χαρά του κοιτώντας τον Commodore VIC-20, τον πρώτο δικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το δώρο για τα δέκατα γενέθλιά του αποδείχτηκε καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία του, αφού ο μικρός Έλον αποδείχθηκε ιδιοφυής.

Advertisement

Το κατάλαβε για τα καλά ο πατέρας του, όταν διαπίστωσε ότι ο πιτσιρικάς διάβασε και κατανόησε ένα βιβλίο προγραμματισμού της γλώσσας Basic μέσα σε τρεις μόλις ημέρες, αντί για τους έξι μήνες που θα χρειαζόταν ένας άνθρωπος καλά εξοικειωμένος με τους υπολογιστές. Τα παιχνίδια των φίλων του στην γειτονιά της Πραιτώρια όπου μεγάλωσε, δεν ενδιέφεραν καθόλου τον μικρό, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Κίμπαλ, επέλεξαν να μείνουν με τον μπαμπά τους, μετά το διαζύγιο του με την μητέρα τους. Τελειώνοντας το γυμνάσιο θα αφήσει πίσω του την γη των Μπόερς και θα ακολουθήσει την μητέρα του στον Καναδά, όπου αρχίζει σπουδές στο πανεπιστήμιο Κουίνς του Οντάριο.

Τις ολοκληρώνει στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια από όπου παραλαμβάνει πτυχία Φυσικής και Οικονομικών Επιστημών, έχοντας αφήσει ξανά το στίγμα του, ως νεαρός επιχειρηματίας. Αυτή την φορά δεν χρειάστηκε να ανακαλύψει κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Μαζί με έναν συμφοιτητή του νοίκιασαν ένα μεγάλο σπίτι με 10 κραβατοκάμαρες, μέρος του οποίου μετέτρεψαν σε…night club κάνοντας «χρυσές» δουλειές με φοιτητικά πάρτι! Ο Έλον εξασφάλισε όχι μόνο τα έξοδα του σπιτιού-ενοίκιο, καθαρισμός κ.λ.π-αλλά κατάφερε να βάλει στην άκρη ένα σεβαστό ποσό, που του επέτρεπε να είναι οικονομικά άνετος.

Όταν επέλεξε για το διδακτορικό του το περιώνυμο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 1995, δεν έμεινε παρά μόνο δύο μέρες, αφού την ίδια περίοδο ετοίμαζε πυρετωδώς το Zip2, το πρώτο επιχειρηματικό του εγχείρημα στο διαδίκτυο. Το ξεκίνησε μαζί με τον αδερφό του Κίμπαλ και μια οικονομική βοήθεια ύψους 28.000 δολαρίων από τον πατέρα τους και τους πρώτους μήνες κοιμόταν κυριολεκτικά στο γραφείο, ενώ έκανε μπάνιο στο κτήριο ενός συλλόγου. Το Zip2 ήταν ένα website που παρείχε online πλήρεις οδηγούς πόλεων σε εφημερίδες όπως τους New York Times και την Chicago Tribune. Eξελίχθηκε τόσο πολύ που τέσσερα χρόνια αργότερα η Compaq το αγόρασε πληρώνοντας 341.000.000 εκατομμύρια δολάρια κάνοντας τον 28χρονο Έλον Μασκ πλουσιότερο κατά 22.000.000 δολάρια.


H απόλυση από την Pay Pal, ο πρώτος γάμος και το δράμα

Η επόμενη κίνηση του ιδιοφυούς Έλον ήταν μια εταιρία διαδικτυακών πληρωμών για αγορές αγαθών on line, την οποία ονόμασε Xcom. Τοποθέτησε 10.000.000 δολάρια από τα κέρδη του και ένα χρόνο αργότερα συνεταιρίστηκε με τον Πίτερ Θίλ για να γεννηθεί η PayPal.

Ο Μασκ ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, σε μια περίοδο που η προσωπική του ζωή πήγαινε από το καλό στο καλύτερο. Ο έρωτάς του με την συγγραφέα Τζάστιν Ουίλσον είχε «φουντώσει» για τα καλά και τον Ιανουάριο του 2000 παντρεύτηκαν χωρίς να φαντάζονται ότι εκείνη η χρονιά θα έφερνε τα πάνω-κάτω στην επιχειρηματική διαδρομή του νεαρού από την Πραιτώρια. Όλα κυλούσαν ιδανικά για τον Μασκ μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όταν η PayPal βρέθηκε στην δίνη μιας εσωτερικής διαμάχης που ξεκίνησε από τον ίδιο.

Επέμενε φορτικά να εγκαταλείψει η εταιρία το λειτουργικό σύστημα της Unix και να υιοθετήσει αυτό της Microsoft-τα Windows δηλαδή-κάτι που τον έφερε σε ευθεία σύγκρουση με τον Μαξ Λέβιν, CTO της εταιρίας και βασικό υπεύθυνο για τις τεχνολογικές και επιστημονικές υποδομές της. Μαζί με τον Λέβιν συντάχθηκε και ο Θιλ, που περίμενε να φύγει για διακοπές ο συνεταίρος του, ώστε να κάνει την κίνηση ματ, συγκαλώντας συμβούλιο μετόχων. Ο Μασκ πληροφορήθηκε την απόλυσή του από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου, λίγο πριν προσγειωθεί στην Αυστραλία για τις διακοπές που τόσο χρειαζόταν με την Τζάστιν. Χρόνια αργότερα είπε για την συγκεκριμένη ιστορία: «Αυτό είναι το πρόβλημα με τις διακοπές. Μπορεί να απολυθείς την πρώτη μέρα που τις αρχίζεις».

Πάντως μπορεί να έχασε την θέση, όχι όμως και τα κέρδη του από την εταιρία, τα οποία συνέχισαν να έρχονται για τον επιχειρηματία που είχε πλέον θέσει μια νέα προτεραιότητα και η οποία αφορούσε καθαρά την προσωπική του ζωή. Ήθελε πολύ ένα παιδί και όταν τελικά αυτό έγινε πραγματικότητα ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος, ένας χαζομπαμπάς για την ακρίβεια που κράταγε στην αγκαλιά του, ένα μικρό αγοράκι. Μόνο που αυτή η αγκαλιά δεν έμελλε να κρατήσει παρά μόνο για δυόμιση μήνες, για την ακρίβεια μέχρι εκείνο το βράδυ που ο μικρός Νεβάδα κοιμήθηκε, αλλά δεν ξύπνησε ποτέ. Είχε υποκύψει στο «σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου», τον ιατρικό όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ξαφνικό θάνατο υγιούς μωρού, το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του. Το σοκ ήταν πολύ μεγάλο για το ζευγάρι που χρειάστηκε δύο χρόνια για να ξεπεράσει την απώλεια του γιου τους και να προσπαθήσει ξανά να αποκτήσει παιδί.

Τα δίδυμα, η Tesla και τα τρίδυμα

Στα τέλη του 2002 το Ebay αγόρασε την PayPal με συνολικό τίμημα ενάμιση δις δολάρια και ο Έλον Μασκ ως ο κύριος μέτοχος είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να γεμίζει με 165.000.000 δολάρια. Το νέο του σχέδιο-τρελό το χαρακτήρισαν πολλοί-κλωθογυρνούσε στον εγκέφαλό του πριν από την πώληση της PayPal και δεν ήταν άλλο από τον εποικισμό του Άρη! Προσπάθησε μάλιστα να αγοράσει παροπλισμένους διαστημικούς πυραύλους, απομεινάρια της πάλαι ποτέ Σοβιετικής αυτοκρατορίας, αλλά τα 8.000.000 δολάρια που ζητούσαν για κάθε έναν, του φάνηκε υπερβολικό ποσό.

Ο ίδιος πίστευε ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει έναν με λιγότερο κόστος και έτσι το επόμενο βήμα ήταν η ίδρυση της Space X, η οποία κατασκευάζει διαστημικά οχήματα. Απώτερος σκοπός του Μασκ είναι ο εποικισμός του Άρη, ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που έχει δρόμο ακόμη, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν τον πτοεί. Το 2004 θα αποδειχθεί μια χρονιά που θα σημαδέψει την προσωπική του ζωή, αφού μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, θα γίνει επιτέλους πατέρας.  Η Τζάστιν φέρνει στον κόσμο δίδυμα αγόρια, τον Γκρίφιν και τον Χαβιέ, η έλευση των οποίων αλλάζει την συνήθη καθημερινότητα του ζευγαριού. Τον ίδιο χρόνο επενδύει 7.500.000 δολάρια στην Tesla Motors, με συνεταίρο τον Μάρτιν Έμπερχαντ.

Ο ίδιος δούλεψε πολύ για το περίφημο roadster που λάνσαρε η εταιρία, τόσο στον σχεδιασμό του αυτοκινήτου όσο και στην ανάπτυξη της μηχανής του. Το Roadster βγήκε στην αγορά το 2006, μια χρονιά που άφησε έντονο το στίγμα της και στην ιδιωτική του ζωή, αφού η Τζάστιν του χαρίζει τρίδυμα αυτή την φορά, όλα αγόρια τα οποία πήραν τα ονόματα Ντάμιαν, Σάξον και Κάϊ.  Η Tesla ξεκίνησε με υψηλούς στόχους αλλά λες και η μοίρα λάτρευε να παίζει ενίοτε περίεργα παιχνίδια στον Μασκ, δεν χρειάστηκε να περάσει μεγάλο διάστημα για να ξεκινήσουν τα προβλήματα.

Ο Έμπερχαντ που είχε αναλάβει διευθύνων σύμβουλος, αποδείχθηκε κάκιστος στην διαχείριση, αφού η εταιρία είχε τεράστια έξοδα και λίγα έσοδα. Μόνο που αυτή την φορά ο Έλον δεν πιάστηκε στον ύπνο. Με μια αιφνιδιαστική συνάντηση κατάφερε να πείσει τους μετόχους ότι αυτός θα έπρεπε να κάνει κουμάντο και «πέταξε» τον συνεταίρο του από την εταιρία. Ήταν αρχές του 2008, μια περίοδος που έμελλε να αποδειχθεί καταλυτική, σε όλα τα επίπεδα της ζωής του ιδιοφυούς επιχειρηματία με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Η παρ’ ολίγο χρεωκοπία, το διαζύγιο και ο νέος έρωτας

Ο γάμος του με την Τζάστιν έληξε, όταν η μητέρα των πέντε παιδιών του, ζήτησε συναινετικό διαζύγιο χωρίς το ζευγάρι να μπει σε διαδικασία αντιδικίας, ενώ οι σχέσεις τους μετά το διαζύγιο παρέμειναν εξαιρετικές. Στους μήνες που ακολούθησαν και με την οικονομική κρίση να «διαλύει» τα πάντα στο πέρασμά της, αναγκάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να σώσει την Tesla από την χρεωκοπία. Πρώτα επένδυσε 40.000.000 δολάρια στην εταιρία και μετά την δάνεισε άλλα 40.000.000, γεγονός που τον έχρισε διευθύνων σύμβουλο, αλλά ταυτόχρονα τον άφησε κυριολεκτικά άφραγκο. Άρχισε να ζει με δανεικά και χρόνια αργότερα είπε: «Ήταν η χειρότερη χρονιά της ζωής μου. Η Tesla είχε συνέχεια ζημιές και η Space Xείχε προβλήματά με την εκτόξευση του πρώτου της πυραύλου Falcon 1».
Όταν γνώρισε την Βρετανίδα ηθοποιό Ταλούλα Ράϊλι, ο Μασκ ήταν ένας χρεωκοπημένος πρώην εκατομμυριούχος που ζούσε με δάνεια που του έδιναν φίλοι.

Η γοητευτική 23χρονη σαγηνεύτηκε από την έντονη προσωπικότητα του ανθρώπου που ήθελε να είναι πάντα πρωτοπόρος, ο οποίος μόλις έβγαινε από ένα διαζύγιο και η επαγγελματική του διαδρομή την δεδομένη στιγμή, ήταν ένας Γολγοθάς. Το ειδύλλιο ανθίζει και δύο χρόνια μετά το ζευγάρι παντρεύεται στον καθεδρικό ναό του Ντόρμοθ στα highlands της Σκωτίας, αλλά οι ευτυχισμένες στιγμές δεν θα διαρκέσουν για πολύ.

Ο Μασκ έχει επιστρέψει για τα καλά σε πετυχημένα deals, αφού από τις αρχές του 2009, η Space X αναλαμβάνει να στέλνει προμήθειες για την NASA στο διάστημα, χάρη σε μια συμφωνία ύψους 1.500.000.000 δολαρίων. Την επόμενη χρονιά έρχεται η σειρά της Tesla να αποκομίσει 226.000.000 δολάρια από την δημόσια προσφορά των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι μόνες μετοχές που δεν πάνε καλά είναι αυτές του γάμου του, που τελειώνει με διαζύγιο το 2012, όταν το ζευγάρι χωρίζει μέχρι να επανασυνδεθεί ξανά, ένα χρόνο αργότερα.

Η επανασύνδεση περιείχε και δεύτερο γάμο για τον Έλον και την Ταλούλα, με τους φίλους τους να ελπίζουν ότι αυτλη την φορά όλα θα κυλούσαν αρμονικά στην ζωή τους. Κύλησαν, αλλά για ένα χρόνο, αφού ο Μασκ κατέθεσε το 2014 αίτηση διαζυγίου, την οποία απέσυρε μετά προκαλώντας ποικίλα σχόλια στα ΜΜΕ. Τελικά τον Μάρτιο του 2016 ήρθε η σειρά της Ράϊλι να ζητήσει διαζύγιο από τον «Mr. Tesla» το οποίο εκδόθηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2016.

Τα ακριβά παιχνίδια και ο τυφώνας Αμπερ Χερντ

Στην συλλογή αυτοκινήτων του Μασκ εκτός από τα μοντέλα S και Roadster της Tesla φιγουράρει η Lotus Esprit του κινηματογραφικού Τζέιμς Μποντ από την ταινία «Ο κατάσκοπος που με αγάπησε», όχι όμως και η αγαπημένη του Maclaren F1, την οποία διέλυσε σε μια σύγκρουση. Το προσωπικό του αεροπλάνο είναι ένα Dassault Falcon-900 που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Thank you for smoking», στην οποία έκανε και αυτός ένα πέρασμα, παίζοντας τον πιλότο του αεροπλάνου. Οι δουλειές του πάνε από το καλό στο καλύτερο με την Space X να έχει πραγματοποιήσει 24 εκτοξεύσεις πυραύλων στο διάστημα σε διάφορες αποστολές και τις πωλήσεις της Tesla να αυξάνονται πέρυσι κατά 60%.

Υπεύθυνο γι αυτή την αύξηση είναι το μοντέλο 3, το πιο προσιτό αυτοκίνητο για τον μέσο Αμερικανό, το οποίο έλειπε από την γκάμα της, αφού τα υπόλοιπα είναι πολύ πιο ακριβά. Δέχτηκε να είναι σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός για το οποίο δέχτηκε κριτική από πολύ κόσμο και τα ΜΜΕ, την οποία αντέκρουσε λέγοντας ότι δέχτηκε την θέση προκειμένου να βοηθήσει στο να γίνουν θετικές αλλαγές σε διάφορους τομείς. Παραιτήθηκε όταν ο πλανητάρχης απέσυρε τις ΗΠΑ από την «Συμφωνία του Παρισού» για την κλιματική αλλαγή και επέστρεψε στην δουλειά του, ενώ τα προσωπικά του τα τελευταία δύο χρόνια περιλαμβάνουν μόνο ένα όνομα. Αυτό της εκρηκτικής Άμπερ Χερντ, που μετά το θυελλώδες διαζύγιο της με τον Τζόνι Ντεπ γνώρισε τον Μασκ, ο οποίος «κεραυνοβολήθηκε» από την ομορφιά της.

Ο δεσμός τους που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια φαντάζει σαν ένα δράμα με διάφορα επεισόδια, χωρισμούς και επανασυνδέσεις, οι τελευταίες μόνο από τον Έλον.

Τα ταμπλόιντ ανά την υφήλιο έχουν συλλάβει το ζευγάρι σε τρυφερές εξόδους, όμως όπως ψιθυρίζουν ακόμη και φίλοι του επιχειρηματία, η Άμπερ του έχει πάρει τον αέρα. Για την ακρίβεια, τον κάνει ότι θέλει αφού ο Μασκ ήταν απαρηγόρητος όταν η πρώην του Ντεπ τον «έστειλε» έτσι ξαφνικά πέρυσι, την στιγμή που ο ίδιος ήταν φουλ ερωτευμένος. «Μου ράγισε την καρδιά» είχε πει στο Rolling Stone πέρυσι «επειδή ήμουν πολύ ερωτευμένος και πληγώθηκα πολύ», συμπληρώνοντας πάντως ότι παρέμειναν τελικά δύο καλοί φίλοι.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια επανασύνδεση, έξοδοι για φαγητό, κλάμπινγκ και ταξίδια, αλλά τελικά η Άμπερ τον παράτησε ξανά, ξέροντας ότι έχει το πάνω χέρι σε αυτή την σχέση με τον άνθρωπο που θέλησε να αλλάξει τον κόσμο με τον δικό του ευφυή τρόπο και εν μέρει τα κατάφερε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δικαστήρια, μετοχές και εξαγορές: Οι νέες περιπέτειες του Elon Musk
Οριστικό: O Elon Musk πήρε το Twitter!
Δικαστήρια, μετοχές και εξαγορές: Οι νέες περιπέτειες του Elon Musk