Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιος ο ρόλος του cloud στην αυτόνομη οδήγηση;

Ελλάδα 15:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιος ο ρόλος του cloud στην αυτόνομη οδήγηση;

ΝΕΑ

Ποιος ο ρόλος του cloud στην αυτόνομη οδήγηση;

ΝΕΑ

Oι ακριβείς πληροφορίες χαρτογράφησης και οδήγησης που είναι αποθηκευμένες στο cloud μπορεί να γίνουν ακόμη πιο σημαντικές από το ανθρώπινο μάτι.

Advertisement
Advertisement

Για τους περισσότερους, το cloud είναι ήδη ένας πολύ οικείος όρος, με πολλούς από εμάς ήδη να χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες του καθημερινά. Αναφερόμενοι στο λογισμικό και τις υπηρεσίες που εκτελούνται στο Διαδίκτυο, το cloud επιτρέπει να αποθηκεύουμε αρχεία και να έχουμε πρόσβαση από οπουδήποτε. Σε αντίθεση με τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα απευθείας στον υπολογιστή ή το smartphone, τα αρχεία στο cloud μπορούν να προβληθούν, να ληφθούν και να τροποποιηθούν σε οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Η τεχνολογία cloud δεν περιορίζεται μόνο στο γραφείο, καθώς η λύση αιχμής εφαρμόζεται σε διάφορους κλάδους, όπως ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μάλιστα η LG Electronics υιοθετεί το cloud στα αυτόνομα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, στα αυτόνομα ρομπότ και στις έξυπνες συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας της.

Advertisement
Advertisement

Με δεδομένο ότι τα αυτόνομα οχήματα του «αύριο» δεν απαιτούν έναν άνθρωπο πίσω από το τιμόνι, πρέπει να αναγνωρίσουν αμέσως πολλές πληροφορίες, όπως τοποθεσίες, λωρίδες, σήματα κυκλοφορίας και δρόμους που είναι καινούργιοι ή υπό κατασκευή. Και για να αποφευχθούν τυχόν τροχαία ατυχήματα και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών, αυτές οι πληροφορίες πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς και να είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο.

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα πρέπει, επίσης, να αποκτούν περιεχόμενο υπηρεσιών ενημέρωσης και ψυχαγωγίας βάσει τοποθεσίας, για να μεγιστοποιούν την άνεση των οδηγών, όπως να παρέχουν τις τοποθεσίες κοντινών χώρων στάθμευσης, βενζινάδικων με χαμηλές τιμές, σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων επαναφορτιζόμενων οχημάτων και εστιατορίων.

Όλες αυτές τις πληροφορίες, τα οχήματα τις αντλούν από ένα τρισδιάστατο ψηφιακό οδικό χάρτης υψηλής ακρίβειας, που τις μοιράζεται μέσω της δύναμης του cloud.

Advertisement

Για να καταστεί δυνατή η αυτόνομη οδήγηση, κοινοποιούνται σε πραγματικό χρόνο οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του δρόμου, οι νέες πληροφορίες αντικατοπτρίζονται στον οδικό χάρτη υψηλής ακρίβειας και, τέλος, ο ενημερωμένος οδικός χάρτης μεταδίδεται στο όχημα μέσω του cloud. Και τα τρία βήματα πρέπει να γίνουν γρήγορα, με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο, ώστε τα αυτόνομα αυτοκίνητα να είναι μια βιώσιμη επιλογή και το cloud πρέπει να είναι αρκετά σταθερό, ώστε να χειρίζεται μια ατέρμονη ροή δεδομένων highdefinition.

Advertisement

Η Έξυπνη Πόλη στο cloud

Πέρα από την εφαρμογή αυτόνομων οχημάτων, οι έξυπνες πόλεις εξαρτώνται, επίσης, από το cloud για να συνδεθούν με άλλα μέρη της χώρας και του κόσμου. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ μιας συσκευής και του cloud, τόσο πιο αργή είναι η απόκριση και η ταχύτητα επεξεργασίας της. Ωστόσο, εάν όλο και περισσότερες συσκευές βρίσκονται πιο κοντά στο cloud, η ταχύτητα και η ακρίβεια επικοινωνίας μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά. Αυτό είναι γνωστό ως edgecomputing, το οποίο τοποθετεί τα computingresourcesπιο κοντά σε πηγές δεδομένων, για να επιταχύνει τις πληροφορίες και τους χρόνους απόκρισης ενώ παράλληλα ενισχύει το bandwidth.

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα στην έξυπνη πόλη, πρέπει να μπορούν να επιταχύνουν, να φρενάρουν και να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου. Εάν τα δεδομένα, τα οποία συλλέγονται λεπτό προς λεπτό, αποστέλλονται σε έναν διακομιστή cloud μακριά, ένα όχημα μπορεί να χρειαστεί να περιμένει πάρα πολύ για να λάβει τις πληροφορίες, καθιστώντας τη διαδικασία αναποτελεσματική, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Για την επίλυση αυτού του ζητήματος, το edge computing διανέμει δεδομένα σε πολλαπλά σύννεφα μικρότερων άκρων, ώστε να χειρίζεται καλύτερα τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων.

Advertisement

Το Edge computing για αυτόνομα οχήματα χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του αυτοκινήτου για τη συλλογή δεδομένων που απαιτούνται για τη μέτρηση της απόστασης μεταξύ άλλων οχημάτων, τα οποία στη συνέχεια του επιτρέπουν να προσαρμόζει την απόσταση, να αλλάζει λωρίδα και να αναγνωρίζει ανάλογα τα σήματα κυκλοφορίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, όσο περισσότερα αυτόνομα οχήματα βρίσκονται στο δρόμο, τόσο το καλύτερο, καθώς τα αυτόνομα αυτοκίνητα μοιράζονται πληροφορίες κυκλοφορίας στο σύννεφο των άκρων σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν μποτιλιαρίσματα και ατυχήματα.

Ακριβείς πληροφορίες

Στην περίπτωση της αυτόνομης οδήγησης, οι ακριβείς πληροφορίες χαρτογράφησης και οδήγησης που είναι αποθηκευμένες στο cloud μπορεί να γίνουν ακόμη πιο σημαντικές από το ανθρώπινο μάτι.

Για να αναπτύξει κορυφαίες λύσεις εξαρτημάτων ηλεκτρικών οχημάτων (EV), συμπεριλαμβανομένων αυτόνομων ανταλλακτικών αυτοκινήτων, τηλεματικής, πιλοτηρίων καθώς και συστημάτων ήχου, βίντεο και πλοήγησης (AVN), η LG συνδυάζει τις τεχνολογίες cloud, συνδεσιμότητας και τοποθεσίας. Με τα δεδομένα που συλλέγει από αυτόνομα αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και συσκευές Internet of Things (IoT), η LG μπορεί να βελτιώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μέσω του cloud.

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, κάθε προϊόν και υπηρεσία σε όλον τον κόσμο θα υποστηρίζει Wi-Fi και θα μπορεί να συνδέεται στο cloud. Το cloud computing είναι «εδώ» για να μείνει και θα γίνει μια βασική τεχνολογία που θα υιοθετήσουν εταιρίες όπως η LG για τη δημιουργία συνεχώς εξελισσόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υπηρεσίες δεδομένων cloud ετοιμάζει η Toyota
Ford και Avis πάνε στο Cloud και στην Ευρώπη
Η Ελλάδα συντονίζει έργο της ΕΕ για την αυτόνομη οδήγηση!