Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιος και γιατί φρενάρει τις επενδύσεις της VW στην Κίνα;

Ελλάδα 12:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιος και γιατί φρενάρει τις επενδύσεις της VW στην Κίνα;

ΝΕΑ

Ποιος και γιατί φρενάρει τις επενδύσεις της VW στην Κίνα;

ΝΕΑ

Μπορεί η αγορά της Κίνας να είναι τεράστια και τα κέρδη άκρως σημαντικά για κάθε εταιρία, όμως στην Γερμανία υπάρχουν φωνές που καλούν να ληφθούν και άλλοι παράγοντες υπόψη.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί η Κίνα να είναι για όλους τους μεγάλους κατασκευαστές η αγορά που αφήνει υποσχέσεις για σημαντικά κέρδη, όμως υπάρχουν κάποια εμπόδια που δυσκολεύουν την διαρκή επενδυτική δραστηριότητα στην χώρα.

Έτσι, το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας αρνήθηκε πρόσφατα στην VW να τις παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την κάλυψη νέων επενδύσεων στην Κίνα. Και αυτό γιατί υπάρχουν ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην περιοχή Xinjiang, όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι έχει απορρίψει τέσσερις αιτήσεις από μία εταιρία εξαιτίας προβληματισμών που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή, αν και αρνήθηκε να αναφέρει το όνομα της εταιρίας. Πάντως το Der Spiegel αποκαλύπτει ότι αυτή η εταιρία δεν είναι άλλη από την VW.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου, “Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Xinjiang έχει χειροτερέψει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς περιλαμβάνει εκτός των άλλων καταναγκαστική εργασία και μαζικό εγκλεισμό Ουιγούρων” (της μουσουλμανικής μειονότητας που βρίσκεται σε μαζικό διωγμό στην Κίνα).

Και το υπουργείο συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ότι αποφάσισε να μην δώσει εγγυήσεις για έργα που βρίσκονται στην περιοχή Xinjiang και έχουν επιχειρηματικούς δεσμούς με εταιρίες που δραστηριοποιούνται εκεί.

Εκπρόσωπος της Volkswagen επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία είχε υποβάλει αιτήσεις για εγγυήσεις επενδύσεων στην Κίνα, προσθέτοντας ότι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απόφαση από το υπουργείο.

Advertisement

Η VW σε συνεργασία με την SAIC Motor έχει εργοστάσιο στην πόλη Urumqi που βρίσκεται στην περιοχή, εκεί όπου δυτικές χώρες και ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η εθνότητα των Ουιγούρων αντιμετωπίζει διώξεις και βασανιστήρια.

Advertisement

Από την πλευρά της η Κίνα έχει αρνηθεί ότι ασκεί κάποια κακομεταχείριση στους Ουιγούρους, και περιγράφει τα λεγόμενα στρατόπεδα κράτησης ως εγκαταστάσεις επαγγελματικής κατάρτισης, όπου οι άνθρωποι μπορούν “εθελοντικά” να μπουν για να μάθουν την κινέζικη γλώσσα ή να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες.

Η VW επιβεβαίωσε ότι δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση από το γερμανικό υπουργείο, και επισήμανε ότι οι αιτήσεις της δεν αφορούν άμεσες επενδύσεις στην συγκεκριμένη περιοχή.

Πάντως η Γερμανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επανεκτιμά και την σχέση της με την Κίνα, δίνοντας πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Advertisement

Η VW από την πλευρά της δηλώνει ότι θα ακολουθήσει τις οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με το τελευταίο να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κώδικα δεοντολογίας της εταιρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπαταρίες: VW και Bosch θέλουν να «χτυπήσουν» την Κίνα
Δοκιμή: VW Taigo 1.0 TSI 110 PS DSG
Είκοσι χρόνια VW Touareg με επετειακή έκδοση Edition 20