Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιος δεν θα ήθελε αυτά τα ταξί στην Αθήνα;

Ελλάδα 7:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιος δεν θα ήθελε αυτά τα ταξί στην Αθήνα;

ΝΕΑ

Ποιος δεν θα ήθελε αυτά τα ταξί στην Αθήνα;

ΝΕΑ

Το 3θέσιο Holograktor ενσωματώνει τεχνολογία ολογραφικής απεικόνισης, έχει πόρτες αλά φτερά γλάρου και έχει εμφάνιση με άρωμα… ρωσικού κονστρουκτιβισμού.

Advertisement
Advertisement

Στη νέα εποχή του «διαμοιρασμού» των μετακινήσεων βαδίζει η κινητικότητα, με όλες και περισσότερες εταιρείες να επενδύουν στην παροχή υπηρεσιών ride-sharing και ride-hailing.

Χείρα βοηθείας στον κλάδο επιχειρεί να προσφέρει η σουηδική εταιρεία τεχνολογίας WayRay η οποία παρουσιάζει το… ταξί του μέλλοντος, και συγκεκριμένα ένα υπερσύγχρονο τριθέσιο, πεντάθυρο hatchback που εστιάζει στο τρίπτυχο «ασφάλεια-αυτόνομη οδήγηση-άνεση».

Πρόκειται για το Holograktor, το πρώτο αυτοκίνητο με τεχνολογία ολογραφικής απεικόνισης στα τζάμια, βασισμένη σε προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη (AI), σύμφωνα με τη WayRay.

Advertisement
Advertisement

Ολογράμματα σε μορφή πληροφοριών και ψυχαγωγικού περιεχομένου απεικονίζονται περιμετρικά της καμπίνας, φροντίζοντας για την ενημέρωση και τη διασκέδαση των επιβατών, ενόσω το όχημα κινείται αυτόνομα – αν και υπάρχει δυνατότητα χειρισμού του μέσω τηλεχειρισμού.

Το σύστημα ολογραφικής απεικόνισης ονομάζεται Deep Reality Display και φέρει τη δυνατότητα προβολής διαφημίσεων, για τη δημιουργία μιας επιπλέον πηγής εσόδων για τις εταιρείες διαμοιρασμού, μειώνοντας καθ’ αυτό τον τρόπο το αντίτιμο που πρέπει να καταβάλουν οι πελάτες.

Advertisement

Στο εσωτερικό, η πίσω σειρά μονοπωλείται από μόλις ένα κάθισμα, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι πάνω από το 80% των διαδρομών της Uber αφορούσε μόλις έναν επιβάτη.

Καθένας από τους τρεις επιβάτες έχει στο οπτικό του πεδίο τη δική του οθόνη, με τα ολογράμματα να προβάλλονται στο παρμπρίζ αλλά και τα πλευρικά παράθυρα. Παράλληλα, κάθε κάθισμα έχει το δικό του υποβραχιόνιο με ενσωματωμένο joystic για άφθονο gaming.

Advertisement

Ενδιαφέρον επίσης έχει και η τεχνολογία Holograktor AirKnife που διαχωρίζει τη ροή αέρα μεταξύ των επιβατών, υψώνοντας τείχη προστασίας από τα  μικροσταγονίδια που ενδέχεται να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα από την ομιλία ή το τον πτερνισμό (φτέρνισμα).

Advertisement

Αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνητής νοημοσύνης, το μοντέλο μαθαίνει τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των επιβατών και προσαρμόζεται ανάλογα, την ίδια ώρα που μπορεί να προβλέψει και την επόμενη διαδρομή μέσω νευρωνικών δικτύων.

Τα εύσημα για τον σχεδιασμό του Holograktor πρέπει να αποδοθούν στον Sasha Selpanov, τον άνθρωπο πίσω από το design πολλών μοντέλων της Bugatti, Genesis, Koenigsegg και Lamborghini. Επηρεασμένος από το καλλιτεχνικό ρεύμα του ρωσικού κονστρουκτιβισμού, ο Sasha έχει προσδώσει στο αμάξωμα ένα επιθετικό μοτίβο με έντονες γωνίες και τριγωνικά σχήματα.

Μεγάλο highlight είναι επίσης οι μπροστινές πόρτες σε στιλ φτερά γλάρου, με τις πίσω να ανοίγουν αντικριστά, διευκολύνοντας την επιβίβαση και την αποβίβαση από το όχημα.

Για την κίνηση του φουτουριστικού hatchback φροντίζει ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, με την μπαταρία να εξασφαλίζει έως και 600 χλμ. αυτονομίας. Το 0-100 χλμ./ώρα έρχεται σε 3,9 δλ. με την τελική να φτάνει τα 200 χλμ./ώρα.

Το Holograktor σχεδιάστηκε προκειμένου να καταδείξει την προηγμένη τεχνολογία ολογραφικής απεικόνισης της WayRay που αναμένεται να «βγει» στην παραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι δουλειά έχει η Bugatti La Voiture Noire στο Λονδίνο; (+video)
Τα αυτόνομα ΜΜΜ θα μειώσουν το κόστος μετακίνησης (+video)
VW: Φθηνότερα ηλεκτρικά… χωρίς μπαταρία