Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιό είναι το μέλλον της Seat;

Ελλάδα 15:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιό είναι το μέλλον της Seat;

ΝΕΑ

Ποιό είναι το μέλλον της Seat;

ΝΕΑ

H Cupra φαίνεται να είναι το νέο, αγαπημένο παιδί του ομίλου Volkswagen μιας και συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τι θα γίνει όμως με τη Seat;

Advertisement
Advertisement

Για όσους παρακολουθούν τα τελευταία δύο-τρία χρόνια την εκρηκτική άνοδο της Cupra και την καθιέρωσή της μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα τι θα γίνει με την «μαμά» Seat.

Η Cupra βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο και στο ενδιαφέρον του γκρουπ, καθώς είναι εκείνη που θα σηκώσει και το κύριο βάρος της μετάβασης των Ισπανών στην ηλεκτροκίνηση, με πολλά και ενδιαφέροντα μοντέλα που υπάρχουν ήδη και που θα παρουσιαστούν στα επόμενα χρόνια.

Τι θα γίνει λοιπόν με την Seat; Την απάντηση δίνει ο πιο αρμόδιος, ο (νέος) επικεφαλής του ομίλου της Volkswagen Thomas Schafer, ο οποίος δήλωσε στο βρετανικό Autocar «Δεν πρόκειται να σκοτώσουμε την Seat. Απλά πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις για το μέλλον της».

Advertisement
Advertisement

Η ισπανική μάρκα, έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία με μοντέλα όπως τα Ibiza, Leon και Ateca όμως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει δυσκολίες, την ίδια στιγμή που η Cupra έχει σημαντικά μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και πιο ενδιαφέροντα αυτοκίνητα.

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις της Seat μειώθηκαν κατά 45% τον Ιούλιο και 42% τον Αύγουστο, ενώ είναι ενδεικτικό ότι δεν διαθέτει ηλεκτρικά μοντέλα στη γκάμα της, σε αντίθεση με όλο το υπόλοιπο γκρουπ.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο Schafer επιμένει ότι η Seat θα συνεχίσει να υπάρχει δήλωσε επίσης ότι «Η Cupra είναι το μέλλον της Seat. H Cupra είναι η επανεφεύρεση της Seat για το μέλλον, και είναι αυτή που θα κινηθεί πιο γρήγορα για την ηλεκτροκίνηση».

Advertisement

Όσο για την Seat, ο Schafer υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα πλάνο μέχρι τουλάχιστον το 2029, με φθηνά και προσιτά μοντέλα για νέους πελάτες, και για χώρες που έχει μεγάλη απήχηση όπως η Ισπανία, η Βρετανία, η Αυστρία κ.λπ.

Advertisement

Για το μέλλον πάντως, ο Schafer βλέπει τις δυνατότητες εξέλιξης της Seat ως μιας εταιρίας κινητικότητας, κάτι που θα την τοποθετούσε σε μία δυναμική θέση μέσα στο γκρουπ και μακριά από κόντρες με την Skoda. Ήδη τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει με το ηλεκτρικό σκούτερ MO.

Όσο για την Cupra, ο Schafer υποστηρίζει ότι δεν θα είναι μία εταιρία με μεγάλους όγκους πωλήσεων, αλλά μία πιο εκλεκτική και νεανική μάρκα. Κάτι που ήδη έχει διαφανεί όχι μόνο με το ηλεκτρικό Born αλλά και με τα δυο-τρία πολύ εντυπωσιακά σε σχεδιασμό μοντέλα που θα φέρει στην αγορά μέχρι το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mobility 2022: Seat MO eScooter
Tι αλλάζει για τις SEAT και Skoda;
Από το SEAT 127 στο Ibiza (video)

Advertisement