Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ποιο είναι το αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι από το 1996; (+video)

Ελλάδα 3:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιο είναι το αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι από το 1996; (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ποιο είναι το αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι από το 1996; (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ένα πρωτότυπο της Mercedes από το μακρινό 1996 γεμάτο οθόνες και με joystick αντί τιμόνι έβλεπε πραγματικά πολύ μπροστά.

Advertisement
Advertisement

Βλέποντας τις εικόνες της Mercedes F200 και αναλογιζόμενοι ότι μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί και παρουσιαστεί πριν 26 ολόκληρα χρόνια, μένουμε πραγματικά έκπληκτοι με την ικανότητα των μηχανικών και των σχεδιαστών της εταιρίας να προβλέπουν το μέλλον.

Το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν μία μελέτη η οποία παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού και έδειχνε πως οραματιζόταν η γερμανική εταιρία τα αυτοκίνητα μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Σε πολλά πράγματα βγήκε αληθινή, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι όλο το ταμπλό είναι καλυμμένο από οθόνες, κάτι που είναι μία πραγματικότητα στις ημέρες μας.

Advertisement
Advertisement

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι σε αυτό το πρωτότυπο εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι κάμερες και οι οθόνες ως αντικαταστάτες των καθρεπτών.

Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε και άλλες πολύ προχωρημένες τεχνολογίες, όπως οι αερόσακοι για τα γόνατα του οδηγού, οι προβολείς bi-xenon, η ενεργή ανάρτηση Active Body Control, η δυνατότητα φωνητικών εντολών. Υπήρχε ακόμα και ηλεκτροχρωματική διάφανη οροφή που εμφανίστηκε στην Maybach 62.

Advertisement

Σχεδιαστικά θυμίζει αρκετά την CL που εμφανίστηκε μερικά χρόνια αργότερα, ενώ υπήρχαν πόρτες που άνοιγαν προς τα πάνω και κάμερες σε διάφορα σημεία του αμαξώματος για περιμετρική παρακολούθηση του οχήματος.

Advertisement

Ο κινητήρας ήταν ένας V12 της εταιρίας με 400 ίππους και 570 Νm ροπής, με την μετάδοση να γίνεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου πέντε σχέσεων.

Αυτό πάντως που εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα είναι το σύστημα διεύθυνσης μέσω δύο joysticks τα οποία κινούν τους τροχούς με τεχνολογία by-wire και όχι με άμεσο μηχανικό σύνδεσμο.

Όπως βλέπουμε στο video το σύστημα είναι μεν λειτουργικό σε απλές κινήσεις, όμως σίγουρα απαιτεί κάποια εξοικείωση στο να κινηθεί κανείς πιο ελεύθερα. Πάντως χρειαζόταν αρκετή εξέλιξη ώστε να αντικαταστήσει κάποια μέρα το παραδοσιακό τιμόνι.

Advertisement

Μπορεί στο θέμα του joystick η F200 να έπεσε κάπως έξω, στα υπόλοιπα όμως, οι μηχανικοί της Mercedes έδειξαν από το 1996 ποια θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων.

Η σημασία του μοντέλου πάντως είναι τέτοια που δικαιολογεί απόλυτα τα 10 εκατομμύρια που πωλήθηκε, όντας ένα από τα ελάχιστα πρωτότυπα της Mercedes που έχουν δοθεί σε ιδιώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα Mercedes CLA (+video)
Mercedes-AMG EQE 53 4Matic+, θα την ακούσεις (+video)
Mercedes-Maybach S-Class Mansory: Πιο πολυτελής από το αναμενόμενο