Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιας εταιρείας τα μεταχειρισμένα έχουν διπλή τιμή από τα καινούργια;

Ελλάδα 16:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιας εταιρείας τα μεταχειρισμένα έχουν διπλή τιμή από τα καινούργια;

ΝΕΑ

Ποιας εταιρείας τα μεταχειρισμένα έχουν διπλή τιμή από τα καινούργια;

ΝΕΑ

Η κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων έχει οδηγήσει σε μερικά παράδοξα φαινόμενα.

Advertisement
Advertisement

Το 2022 είναι μία χρονιά όπου η αυτοκινητοβιομηχανία περνά μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Οι σημαντικές ελλείψεις σε βασικά εξαρτήματα αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία με όλες τις συνέπειες στην ενεργειακή επάρκεια, έχουν φέρει σημαντική αναστάτωση στην παραγωγή όλων των εταιριών.

Καθώς τα νέα μοντέλα δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση, το ενδιαφέρον των καταναλωτών που θέλουν άμεσα ένα αυτοκίνητο έχει πέσει στα μεταχειρισμένα. Κάτι που αυτόματα εκτοξεύει τις τιμές τους σε πρωτοφανή ύψη.

Το παράδειγμα του Toyota Land Cruiser είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό. Το μεγάλο τετρακίνητο της εταιρίας, στην τελευταία του γενιά έχει φθάσει να κοστίζει πάνω από τα διπλά χρήματα σε σχέση με ένα καινούργιο!

Advertisement
Advertisement

Η τιμή ενός μεταχειρισμένου νέου Land Cruiser έχει φθάσει στην Ιαπωνία τα 129.000 ευρώ, όταν ένα καινούργιο αντίστοιχο μοντέλο βρίσκεται στα 56.000 ευρώ.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και με άλλα μοντέλα της εταιρίας, όπως το Corolla Cross ή το αποκλειστικά για την ιαπωνική αγορά Harrier.

Advertisement

Όλο αυτό προκύπτει από την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή της εταιρίας, με τις παραγγελίες που εκκρεμούν να έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα. Νούμερο που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της ετήσιας παραγωγής στην Ιαπωνία.

Μάλιστα, η λίστα αναμονής για το Land Cruiser, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, φθάνει στα 4 ολόκληρα χρόνια, ενώ για τα περισσότερα μοντέλα της εταιρίας, ο ένας χρόνος αναμονής είναι δεδομένος.

Advertisement

Πάντως δεν είναι μόνο η εσωτερική ζήτηση που πιέζει την Toyota. Πολλά μοντέλα, αποκλειστικά της ιαπωνικής αγοράς, γίνονται δημοφιλή και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς οι πελάτες πληρώνουν όσο-όσο για να αγοράσουν, είτε πρόκειται για καινούργιο είτε για μεταχειρισμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
To Toyota Yaris Cross έγινε επίσημα και GR Sport
Toyota bZ3: Αυτή θα είναι η ηλεκτρική Corolla;
Πόσα ήταν τα κέρδη της Toyota;