Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια είναι τα νέα Audi Q4 e-tron & Sportback; (video)

Ελλάδα 20:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποια είναι τα νέα Audi Q4 e-tron & Sportback; (video)

ΝΕΑ

Ποια είναι τα νέα Audi Q4 e-tron & Sportback; (video)

ΝΕΑ

Progressive design, ευρυχωρία, αυτονομία, σύγχρονες τεχνολογίες και επιδόσεις. Το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Audi παρουσιάζεται αρματωμένο με πλούσιο ταλέντο.

Advertisement
Advertisement

Μετά το 4θυρο coupe Audi e-tron GT, η εταιρεία από το Ίνγκολσταντ συνεχίζει την ηλεκτρική της επέλαση μέσω της παρουσίασης του δεύτερου μηδενικών ρύπων SUV της, το οποίο έχει την ονομασία Audi Q4 e-tron και διατίθεται και στην crossover έκδοση Sportback.

Το νέο μοντέλο έχει μήκος 4,59 m, αλλά χάρη στο μεταξόνιο των 2,76 m και την απουσία κεντρικής σήραγγας προσφέρει χώρους που παραπέμπουν σε SUV μεγάλου μεγέθους. Η χωρητικότητα του πορτπαγκάζ φτάνει τα 520 και 536 lt στις εκδόσεις Q4 e-tron και Sportback αντίστοιχα, ενώ με αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, τα νούμερα εκτοξεύονται έως και τα 1.490 lt (e-tron).

Το Audi Q4 e-tron Sportback

Design – ψηφιακός κόσμος

Advertisement
Advertisement

Σχεδιαστικα,  έχει εφαρμοστεί η σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα της Audi, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνει η μοντέρνα μάσκα που πλαισιώνεται από αιχμηρούς κεντρικούς προβολείς LED Matrix (προαιρετικά) αλλά και μεγάλες πλευρικές εισαγωγές αέρα. Οι μπροστινοί πρόβολοι είναι κοντοί, οι ευμεγέθεις τροχοί (19 έως 21 ίντσες) έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση και «παντρεύονται» αρμονικά με δυναμικές καθαρές γραμμές, ενώ στο πίσω μέρος η κεκλιμένη οροφή καταλήγει σε μια διακριτική αεροτομή. Εν γένει, η Audi έχει καταστήσει τον σχεδιασμό αφενός κομψό και αφετέρου αεροδυναμικό, πετυχαίνοντας συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,26 (Sportback).

Περνώντας στο εσωτερικό, στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει μια κεντρική οθόνη αφής MMI 10,1 ιντσών, ενώ προς το τέλος του έτους θα προσφέρεται (προαιρετικά) μια πιο πληθωρική 11,6 ιντσών, η οποία θα συνιστά και τη μεγαλύτερη που έχουμε δει σε μοντέλο της γερμανικής μάρκας.  Ο οδηγός έχει μπροστά του ένα νέο πολυλειτουργικό τιμόνι με επιφάνειες αφής για τον έλεγχο του στραμμένου προς το μέρος του ψηφιακού πίνακα οργάνων των 10,25” ο οποίος απεικονίζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης (π.χ. εναπομείνασα ενέργεια, αυτονομία, ανάκτηση κ.ο.κ.).

Advertisement

Κινητήρες – φόρτιση – μπαταρία

Advertisement

Το νέο Audi Q4 e-tron προσφέρεται σε δύο εκδόσεις μπαταρίας και τρεις εκδόσεις ισχύος, τις Q4 35 e-tron, 40 e-tron και 50 e-tron. Η πρώτη ενσωματώνει μια μπαταρία χωρητικότητας 52 kWh, ενώ οι δύο ισχυρότερες μια μπαταρία των 77 kWh.

Οι εκδόσεις με τους κωδικούς «35» και «40» τροφοδοτούνται από έναν κινητήρα των 170 PS και 204 PS αντίστοιχα με την κίνηση να φτάνει αποκλειστικά στους πίσω τροχούς. Όσον αφορά την έκδοση «50», αυτή είναι τετρακίνητη (Quattro) εφοδιαζόμενη με δύο ηλεκτρικά μοτέρ που παράγουν συνδυαστικά 299 PS και επιτρέπουν την επιτάχυνση στα 100 km/h από στάση σε 6,2 sec – η τελική περιορίζεται στα 180 km/h.

Advertisement

Αμφότερα τα νέα ηλεκτρικά SUV της Audi φορτίζουν είτε χρησιμοποιώντας εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) ή συνεχές ρεύμα (DC) ανάλογα με την μπαταρία.

Η μπαταρία των 52 kWh μπορεί να δεχθεί έως και 7,4 kW φόρτιση AC και έως 100 kW μέσω φορτισή HPC (φόρτιση υψηλής ισχύος) με συνεχές ρεύμα. Ως στάνταρ, η μεγαλύτερη μπαταρία επιτρέπει έως και 11 kW με AC και έως και 125 kW με HPC. Σημειώνεται πως στην τελευταία περίπτωση απαιτούνται μόλις 10 λεπτά για τον εφοδιασμό με 130 km, ενώ η συνολική αυτονομία (ανάλογα την έκδοση) φτάνει έως και τα 520 km.

Ανάρτηση – διάθεση – τιμή

Περί ανάρτησης, ως στάνταρ συναντάμε μπροστινό άξονα McPherson και πολλαπλούς συνδέσμους στον πίσω, ενώ προαιρετικά προσφέρεται σπορ set-up (στάνταρ στην έκδοση S line) που χαμηλώνει το αμάξωμα κατά 15 mm. Οι quattro εκδόσεις εξοπλίζονται με προοδευτικό σύστημα διεύθυνσης (progressive steering), οι Sportback με Audi Drive Select, ενώ όλα τα μοντέλα μπορούν να εφοδιαστούν με ανάρτηση με έλεγχο απόσβεσης.

Το νέο Audi Q4 e-tron θα διατεθεί στην Ευρώπη τον προσεχή Ιούνιο, ενώ στα τέλη του καλοκαιριού θα δούμε στους δρόμους και το Sportback. Η τιμή εκκίνησης (Q4 35 e-tron) στη γερμανική αγορά θα αντιστοιχεί σε 41.900 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχεται το νέο Audi Q6 e-tron
Ετοιμάζεται αμιγώς ηλεκτρικό Audi R8;
Με μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία τα Audi Q5, A6 & Α7 Sportback