Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ποιά ηλεκτρικά προτιμούν οι Ευρωπαίοι;

Ελλάδα 15:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιά ηλεκτρικά προτιμούν οι Ευρωπαίοι;

Mobility

Ποιά ηλεκτρικά προτιμούν οι Ευρωπαίοι;

Mobility

Μπορεί οι συνολικές πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων για τον μήνα που μας πέρασε να έπεσαν κατακόρυφα στην αγορά της Ευρώπης, ωστόσο το νόμισμα -ως συνήθως- έχει δύο όψεις…

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και κατακλύζουν την αγορά μέρα με τη μέρα.

Το μέλλον είναι ηλεκτρικό, και αν δεν το έχουμε εμπεδώσει ακόμη, υπάρχει η στατιστική για να το αποδείξει. Μάλιστα ο ρυθμός με τον οποίο η αγορά της Ευρώπης γεμίζει με EV’s ξεπερνά ακόμη και τα πλάνα των εταιρειών που βλέπουν το στοκ τους να εξαντλείται εν ριπή οφθαλμού.

Πρωταθλήτρια στις ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων λοιπόν για τον Φεβρουάριο ανακηρύχτηκε η Tesla, με τα Model 3 και Model Y να μετρούν 15.800 πωλήσεις μαζί. Αμέσως μετά το Fiat 500e κατάφερε να κερδίσει τους Ευρωπαίους με 3.800 παραδόσεις, ενώ ακολούθησε το Kia e-Niro, με το Hyundai Kona Electric να κλείνει την πρώτη πεντάδα.

Advertisement
Advertisement

Τα κορεατικά μοντέλα μαζί με το Ioniq 5, αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη αφού ξεπέρασαν τα δημοφιλή Renault Zoe, VW ID.4, Skoda Enyaq και MINI Cooper SE, τα οποία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα ηλεκτρικών στη γηραιά ήπειρο.

Συνολικά ταξινομήθηκαν 87.400 αμιγώς ηλεκτρικά στην Ευρώπη σε σύνολο 794.600 πωλήσεων. Το ποσοστό δηλαδή στην αγοραστική πίτα είναι της τάξης του 11%, ενώ σε περίπτωση που υπολογίσουμε και τα plug-in υβριδικά, τότε έχουμε ένα ποσοστό γύρω στο 19,5% με εξηλεκτρισμένα μοντέλα στο σύνολο των πωλήσεων. Πέρσι τον ίδιο μήνα το ποσοστό αυτό ήταν 6,3% (EV’s) και 13,4% (EV’s και PHEV) αντίστοιχα.

Advertisement

Τα πράγματα στα αυτοκίνητα με κινητήρα βενζίνης και diesel δεν είναι το ίδιο ευχάριστα, καθώς οι ελλείψεις και η άνοδος στις τιμές κράτησαν τις πωλήσεις στους σε ιστορικό χαμηλό για τα τελευταία τουλάχιστον 42 χρόνια. Ο Φεβρουάριος που μας πέρασε κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 5,4% σε σχέση με αυτόν του 2021, -25% σε σχέση με αυτόν του 2020 και -30% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2019.

Advertisement

Ανάλογη είναι και η εικόνα που εμφανίζει η κάθε εταιρεία που περιλαμβάνει EV’s στη γκάμα της, καθώς φαίνεται πως το ποσοστό των ηλεκτρικών που πωλούνται ενισχύεται ταχύτατα έναντι των υπολοίπων. Audi, BMW και Mercedes είδαν τα ηλεκτρικά τους να κερδίζουν έδαφος, ενώ αντίστοιχα Peugeot και Citroen την είδαν…. ηλεκτρικά με τα 208 και C4 να αποτελούν αιχμή του δόρατος.

Αναμφίβολα εισερχόμαστε… εκτάκτως στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και η έρευνα της JATO ήρθε να το επιβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πότε θα μπορούμε να φορτίσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δίχως καλώδιο;
Ποια είναι η ιδανική χωρητικότητα για ένα θερμικό κινητήρα;
Πόσο κοστίζει το σέρβις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Advertisement