Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια εταιρία έχει κέρδη παρά τη μεγάλη κρίση στις αγορές;

Ελλάδα 17:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια εταιρία έχει κέρδη παρά τη μεγάλη κρίση στις αγορές;

ΝΕΑ

Ποια εταιρία έχει κέρδη παρά τη μεγάλη κρίση στις αγορές;

ΝΕΑ

Μπορεί η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου να περνάει έναν ακόμα μήνα με σημαντική πτώση στις πωλήσεις, υπάρχει όμως ένα γκρουπ που καταφέρνει να έχει κέρδη κόντρα στην γενικευμένη κρίση.

Advertisement
Advertisement

Η κρίση που επικρατεί εδώ και αρκετούς μήνες στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς ο Μάρτιος ήταν ο ένατος μήνας στην σειρά με πτώση της τάξης του 20,5%.

Ενώ και σε επίπεδο έτους, το πρώτο τρίμηνο κλείνει με μείωση των πωλήσεων 12,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Όλα τα μεγάλα γκρουπ σημειώνουν σημαντική υποχώρηση των πωλήσεών τους που οφείλεται στην έλλειψη πρώτων υλών αλλά και στις συνέπειες που έχει η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να διακοπεί η παραγωγή κρίσιμων εξαρτημάτων, όπως οι καλωδιώσεις.

Advertisement
Advertisement

Κόντρα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα έρχεται να σταθεί μόνο το γκρουπ Hyundai το οποίο παρουσιάζει άνοδο 9,8% των πωλήσεών του στην Ευρώπη. Κάτι που φέρνει την εταιρία στην τρίτη θέση από άποψη ομίλων, πίσω από την VW και την Stellantis.

Τόσο η Hyundai όσο και η Κia (μαζί και η Genesis) έχουν το τελευταίο διάστημα αναβαθμίσει σημαντικά την παρουσία τους, με πολύ ελκυστικά νέα μοντέλα και σημαντική παρουσία και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχοντας κερδίσει τις πιο προβεβλημένες διακρίσεις σε όλο τον κόσμο τόσο με το Ioniq 5 όσο και με το EV6.

Advertisement

Παράλληλα, η παρουσία της εταιρίας είναι εξίσου ανοδική και στον υπόλοιπο κόσμο, με το γκρουπ να δηλώνει ότι θα έχει 4% αυξημένα κέρδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο, χάρη κυρίως στην ευνοϊκή ισοτιμία του νομίσματος της χώρας και παρά τα σημαντικά προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έλλειψη ημιαγωγών.

Η υποτίμηση του won (του τοπικού νομίσματος) υπήρξε καταλυτική στο να ξεπεράσουν οι εταιρίες του γκρουπ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες. Και παράλληλα να μην την επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό η αναστάτωση της αγοράς της Ρωσίας, η οποία ήταν και παραμένει κρίσιμη για τα μεγέθη της Hyundai και της Kia.

Advertisement

Παρά την μεγάλη έκθεση στην αγορά της Ρωσίας, που πιέζει ασφυκτικά τα μεγέθη της εταιρίας, οι πωλήσεις και η γενικότερη αποδοχή που απολαμβάνει τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι Κορεάτες έχουν καταφέρει να βρουν την σωστή συνταγή και τα κατάλληλα αυτοκίνητα για να ξεπεράσουν την κρίση. Και κάνει πολλούς να σκέφτονται την θέση που θα βρίσκονταν οι τρεις μεγάλες μάρκες του γκρουπ αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε το απίστευτο νέο ταμπλό της Hyundai (+video)
Το Hyundai Ioniq 5 σαρώνει τα βραβεία (video)
Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο Kia EV6 GT

Advertisement