Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το ιδανικό ηλεκτρικό;

Ελλάδα 1:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το ιδανικό ηλεκτρικό;

ΝΕΑ

Ποιά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το ιδανικό ηλεκτρικό;

ΝΕΑ

Επιλέγοντας το ηλεκτρικό που ταιριάζει στις ανάγκες σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη κάποια βασικά στοιχεία που θα πρέπει να υπολογίσετε πριν την αγορά, που είναι βασικά για τη διατήρηση της αξίας του αυτοκινήτου στο μέλλον.

Advertisement
Advertisement

Η «στροφή» των καταναλωτών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τη δεδομένη χρονική στιγμή, μοιάζει πιο λογική από ποτέ.

Η τιμή των ορυκτών καυσίμων, ο πληθωρισμός, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η προμήθεια ανταλλακτικών, τα γεωπολιτικά προβλήματα και η υγειονομική κρίση που δεν φαίνεται να τελειώνει οριστικά ακόμα, φέρνουν τους καταναλωτές αλλά και τους κατασκευαστές σε δύσκολη θέση. Από τη μεριά τους, οι κατασκευαστές κάνουν ότι μπορούν για να παρουσιάσουν δελεαστικά «πακέτα» προκειμένου να έχουν τους πελάτες τους όσο το δυνατό περισσότερο ευχαριστημένους. Σε ότι έχει να κάνει με τη γκάμα των μοντέλων τους, βλέπουμε πως η τάση είναι να προσφέρουν καλά ηλεκτρικά μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Μια ένδειξη της διάθεσης αυτής, είναι και η πρόσφατη παρουσίαση του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της Toyota, της εταιρείας που μέχρι πρόσφατα, ισχυριζόταν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσφέρει BEV, καλύπτοντας τις ανάγκες των κατασκευαστών με τα υβριδικά αλλά και τις προτάσεις με τις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Από τη μεριά τους οι καταναλωτές όμως, πρέπει να έχουν κάποια βασικά στοιχεία εν γνώσει τους, πριν προχωρήσουν στην αγορά κάποιου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου, προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν την αξία του σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η τοποθέτηση χρημάτων για την αγορά ενός ηλεκτρικού, απαιτεί αρκετά σοβαρό ποσό σε κάθε περίπτωση και η σωστή προσέγγιση από τους καταναλωτές, επιβάλλει την αναζήτηση δεδομένων που θα κρατήσουν την αξία μεταπώλησης σε υψηλά επίπεδα. Μερικά από αυτά πού αξίζει να αναζητά κανείς πριν αγοράσει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο σήμερα, είναι τα εξής: Κατ’ αρχήν, είναι σημαντικό –και αρκετά βολικό- το ότι κατασκευαστές όπως είναι η Tesla, «ψαλιδίζουν» σημαντικά το χρόνο παράδοσης όταν μιλάμε για τις πιο πλούσιες εκδόσεις κάθε μοντέλου.

Advertisement

Αυτό έχει το άμεσο όφελος της απόκτησης του αυτοκινήτου ταχύτερα, ενώ μακροπρόθεσμα, ορίζει και καλύτερα δεδομένα για τη μεταπώληση του αυτοκινήτου. Δεδομένου ότι τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα είναι συνυφασμένα με λογισμικό και άλλες τεχνολογίες, θα πρέπει πρώτα και κύρια να βεβαιωθεί κανείς πως το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα του αυτοκινήτου μπορούν να αναβαθμιστούν με ασύρματη σύνδεση για την ενημέρωση του κώδικα. Αυτό είναι πιο σημαντικό από ότι πιστεύουν όλοι στην αρχή.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να βρίσκετε ψηλά στις αναζητήσεις μέσα στις προδιαγραφές του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, είναι η ταχύτητα φόρτισης. Οχήματα όπως η Porsche Taycan, το Tesla Model 3 και το Kia EV6 έχουν τη δυνατότητα να γεμίζουν τις μπαταρίες τους γρηγορότερα χάρη στις πλέον ενημερωμένες πλατφόρμες που χρησιμοποιούν. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, αν το όχημα είναι σε πλατφόρμα 800V, η φόρτιση μπορεί να γίνει και σε ταχυφορτιστή έως 350 kW, μειώνοντας στο μισό το χρόνο φόρτισης σε σχέση με χαμηλότερης δυναμικότητας πλατφόρμες.

Advertisement

Πολύ σημαντικό θα αποδειχτεί στο μέλλον και το να έχει ένα αυτοκίνητο τη δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης, που σημαίνει πως θα μπορεί να προσφέρει την ενέργεια των μπαταριών του για να φορτίσει κάποιες άλλες συσκευές- ή να επιστρέψει την ενέργεια στο δίκτυο και να υποστηρίξει την ηλεκτρική εγκατάσταση ενός σπιτιού. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για το μέλλον και μάλιστα, περισσότερο από όσο μπορεί να τα αναγνωρίσει κανείς σήμερα. Είναι στοιχεία που τεχνολογικά θα «κρατήσουν» σε καλύτερο επίπεδο την τιμή μεταπώλησης του αυτοκινήτου που θα επιλέξει κάποιος για να καλύψει τις μεταφορικές του ανάγκες.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τσιγκουνιά ή αδυναμία; Γιατί η Tesla δεν προχωρά στα 800V;
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Από τα 400 στα 800 Volt
H GM ετοιμάζει ηλεκτρικό με φόρτιση από δύο πρίζες!