Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια αυτοκίνητα προτιμούν οι Ευρωπαίοι;

Ελλάδα 12:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια αυτοκίνητα προτιμούν οι Ευρωπαίοι;

ΝΕΑ

Ποια αυτοκίνητα προτιμούν οι Ευρωπαίοι;

ΝΕΑ

Τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2024, καταγράφουν τον παλμό της αγοράς και επιφυλάσσουν και εκπλήξεις.

Advertisement
Advertisement

Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανήλθαν σε μόλις 7,6% της αγοράς. Αλλά είναι μια διαφορετική ιστορία στην Ευρώπη, όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κέρδισαν το 12% των συνολικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση 9% στις παραδόσεις.

Αυτό ακούγεται εντυπωσιακό στην ονομαστική του αξία, αλλά λιγότερο όταν μαθαίνετε ότι η συνολική ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου αυξήθηκε κατά 10,1% στις 883.608 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία του ACEA.

Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά, δεν έχει αυξηθεί καθόλου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, παρόλο που οι αγοραστές έχουν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να επιλέξουν από ποτέ.

Advertisement
Advertisement

Αν και ο αριθμός των EV που πουλήθηκαν φέτος τον Φεβρουάριο ήταν μεγαλύτερος από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι (αύξηση σε 106.187 μονάδες), λόγω της γενικής ανόδου των συνολικών πωλήσεων, το μερίδιο των EV μειώθηκε από 12,1% σε 12% (τα στοιχεία Ιανουαρίου-Φεβρουάριος δείχνουν πιο θετική ανάπτυξη από 10,8 σε 11,5%).

Το ποσοστό των πωλήσεων που αντιστοιχούν σε αυτοκίνητα βενζίνης και diesel μειώθηκε ακόμη πιο δραματικά. Το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες ήταν 48,4% τον Φεβρουάριο του 2024, μείωση από 51,9% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τι αγόρασε λοιπόν η Ευρώπη; Με βάση τα πρώτα στοιχεία του ACEA, τα υβριδικά και κυρίως τα ήπια και όχι τόσο τα plug-in, είναι οι πραγματικοί πρωταθλητές!

Advertisement

Οι πωλήσεις αυτών, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25% σε 255.511 μονάδες και το μερίδιό τους αυξήθηκε από 25,5% σε 28,9%.