Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Peugeot e-208: Ιδανικό μέσα στην πόλη

Ελλάδα 15:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Peugeot e-208: Ιδανικό μέσα στην πόλη

Mobility

Peugeot e-208: Ιδανικό μέσα στην πόλη

Mobility

Το Peugeot e-208 γνωρίζει μεγάλη ζήτηση στην ευρωπαϊκή – αλλά και ελληνική –  αγορά, φιγουράροντας στις πρώτες θέσεις των ηλεκτρικών best-sellers. Ποια χαρακτηριστικά αναδεικνύουν το μοντέλο σε μια τόσο ελκυστική επιλογή;

Advertisement
Advertisement

Με αφετηρία την μακρά παράδοσή της στην εξέλιξη ξεχωριστών μικρών αυτοκινήτων, η Peugeot έπραξε αυτό που οι άλλοι δεν αποτολμούν καν: Δημιούργησε το 208, ένα σαγηνευτικό και ταυτόχρονα δυναμικό μοντέλο που σαρώνει τα βραβεία, δέχεται την αποθέωση των περαστικών και φιγουράρει σταθερά στις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών πωλήσεων. Η εδραίωσή τους στην κορυφή του αυτοκινητικού Έβερεστ δεν οφείλεται, όμως, μόνο στην αψεγάδιαστη σιλουέτα του. Το μικρό γαλλικό μοντέλο έχει ένα πλούσιο τεχνολογικό υπόβαθρο και μια καμπίνα που πέρα από ευρύχωρη είναι και ιδιαίτερα ποιοτική.

Τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του συμβατικού Peugeot 208, υιοθετεί ανόθευτο και η ηλεκτρική εκδοχή του, το e-208 που –μαζί με το e-2008 –  ηγείται της εντατικής προσπάθειας της μάρκας για κυριαρχία στο νέο καθεστώς της ηλεκτρικής κινητικότητας. Και μέχρι τώρα τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά, όπως καταδεικνύει και το γεγονός πως αποτελεί ένα από τα ηλεκτρικά best-sellers της ελληνικής αγοράς. Ποια είναι, όμως, τα κύρια χαρακτηριστικά του που το αναδεικνύουν στο κατ’ εξοχήν ιδανικό όχημα για μετακινήσεις εντός της πόλης;  Ας τα δούμε παρακάτω:

Advertisement
Advertisement

1. Είναι ακόμα πιο ξεχωριστό από το “απλό” 208. Το ηλεκτρικό e-208 δεν αποκηρύττει τη γοητευτική εμφάνιση του συμβατικού μοντέλου. Ίσα-ίσα, μέσω μικρών προσθηκών την «πάει» ένα βήμα… παραπέρα. Στο αμάξωμα υπάρχει το δίχρωμο μονόγραμμα «e» και το Λιοντάρι, η γρίλια της μάσκας στο ίδιο χρώμα με το αμάξωμα, τα γυαλιστερά μαύρα τόξα των φτερών, οι ζάντες αλουμινίου 17’’ κομμένες με ακρίβεια διαμαντιού και με ένθετα στοιχεία για τη βελτίωση της αεροδυναμικής.

Στην καμπίνα συναντάται μία νέα πολυτελής επένδυση με αλκαντάρα και ύφασμα. Φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το πρωτοποριακό i-Cockpit με νέες επιπλέον λειτουργίες για τις ηλεκτρικές ανάγκες του e-208, μεταξύ των οποίων ένδειξη για το πρόγραμμα οδήγησης -Eco, Normal ή Sport-και για το επίπεδο αυτονομίας, τεχνολογικά γραφήματα πληροφοριών που απεικονίζουν τη λειτουργία της κίνησης σε πραγματικό χρόνο, κ.ά.

Advertisement

 2. Ισχυρός ηλεκτροκινητήρας. Στην καρδιά του ηλεκτρικού συστήματος του e-208 εδρεύει ένας ιδιαίτερα εξελιγμένος ηλεκτροκινητήρας με των 130ίππωνκαι των 260 Νm ροπής. Με τη βύθιση του ποδιού στο πεντάλ γκαζιού, η μέγιστη ροπή απελευθερώνεται ακαριαία, κάτι που συμβάλει στην ολοκλήρωση του σπριντ 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 8,1 δευτερόλεπτα. Μία επίδοση κορυφαία για την κατηγορία του, που το κατατάσσει ανάμεσα και σε σπορ μοντέλα.

3. Ενσωματώνει μπαταρία μεγάλης ενεργειακής χωρητικότητας που φτάνει τις 50 kWh. Βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το δάπεδο των επιβατών και καλά προστατευμένη για το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Η Peugeot συμπληρώνει την ηλεκτρική της διάταξη με ένα εξελιγμένο σύστημα ψύξης της μπαταρίας, έτσι ώστε αυτή να βρίσκεται πάντα στη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας είτε για το ταξίδι είτε κατά την φάση της προετοιμασίας για την φόρτισή της. Η εταιρία, επίσης, μεριμνά για τη συνεχή διευκόλυνση των επιβατών, προσφέροντας εγγύηση 8 ετών ή 160.000 χιλιομέτρων για το 70% της ενεργειακής της χωρητικότητας.

Advertisement

4. Με αυτονομία κίνησης που μας βγάζει ασπροπρόσωπους.Βάσει των δοκιμών σε κύκλο WLTP, η αυτονομία του  νέου Peugeot e-208 μπορεί να φτάσει έως και τα  340 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης μπορεί να κινηθεί εντός της πόλης χωρίς άγχος, για μια

5. Μικροί χρόνοι φόρτισης. Η Peugeot προσφέρει το e-208 σε δύο εκδόσεις σε ό,τι αφορά τους on-board φορτιστές. Μία με 7,4 kW και μία με 11,0 kW. Σε οικιακή πρίζα η φόρτιση διαρκεί 16 ώρες, όταν σε wallbox ισχύος 11 kW απαιτούνται 7,5 ώρες. Ο απαιτούμενος χρόνος μπορεί να συρρικνωθεί στα μόλις 30 λεπτά (για το 0-80%) εφόσον επιλεχθεί ταχυφορτιστής ισχύος 100 kW DC.

Advertisement

6. Βέλτιστη αξιοποίηση της ενέργειας, μέσω τριών προγραμμάτων οδήγησης. Το Eco προσαρμόζει τα χαρακτηριστικά του e-208 με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί ο ρυθμός της κατανάλωσης ενέργειας, και να διανυθούν περισσότερα χιλιόμετρα. Το Normal για τη μέγιστη δυνατή άνεση σε καθημερινή χρήση. Και το Sport το οποίο ακονίζει την απόκριση του ηλεκτροκινητήρα, όντας ιδανικό για όσους αναζητούν τις επιδόσεις.

7. Με δύο προγράμματα ανάκτησης ενέργειας. Εκτός από τη φόρτιση της μπαταρίας από εξωτερική παροχή ρεύματος, το e-208 ανακτά ενέργεια και κατά την επιβράδυνση. Μάλιστα, το πόσο έντονη θα είναι η επιβράδυνση ρυθμίζεται μέσω της λειτουργίας Brake με δύο επίπεδα πέδησης. “Μέτρια” για μια αίσθηση παρόμοια με εκείνη ενός οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης και “Ισχυρή” για πιο δυνατό φρενάρισμα με το άφημα του γκαζιού, έτσι ώστε να παρέχεται και η δυνατότητα κίνησης one pedal, χωρίς την ανάγκη χρήσης του πεντάλ του φρένου.

8. Φιλικό προς το περιβάλλον και οικονομικό. Λόγω της χρήσης ηλεκτρικού κινητήρα, το e-208 είναι απαλλαγμένο από εκπομπές ρύπων. Είναι επίσης και αρκετά οικονομικό στην χρήση εξαιτίας της χαμηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των μικρότερων αναγκών σε συντήρηση, λόγω του ότι οι ηλεκτροκινητήρες έχουν λιγότερα κινούμενα μέρη και είναι πολύ πιο αξιόπιστοι από τους συμβατικούς.

9. Χαρίζει νέες εμπειρίες. Η ηλεκτρική κινητικότητα έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά την αυτοκίνησης, φέρνοντας νέα δεδομένα. Το e-208 είναι ένα πραγματικό άνετο και αθόρυβο αυτοκίνητο, με ελάχιστους κραδασμούς. Πρωτόγνωρη είναι επίσης και η ακαριαία απόδοση της ροπής από στάση. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το εξαιρετικής ποιότητας σαλόνι του 208 με τους μεγάλους χώρους και τον πλούσιο εξοπλισμό ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού, καθιστούν το ηλεκτρικό e-208 το πιο πλήρες και αναβαθμισμένο μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπορεί να αγοράσει κανείς σήμερα.

10. Συνοδεύεται από νέες έξυπνες υπηρεσίες της Peugeot. Χάρη στο ChargeMyCar με την υπηρεσία Free2Move ο οδηγός μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρει έναν σταθμό φόρτισης. Η εφαρμογή MyPeugeot επιτρέπει τη διαχείριση ορισμένων από τα απομακρυσμένα χαρακτηριστικά του οχήματός, όπως φόρτιση και προ-θέρμανση ή ψύξη καμπίνας.

11. Ελκυστικές τιμές, ελάχιστος χρόνος απόσβεσης. Η αρχική τιμή του ηλεκτρικού e-208 είναι 31.990 ευρώ για την έκδοση με τον φορτιστή των 7,4 KW, Φυσικά, Η τιμή μπορεί να μειωθούν σημαντικά μέσω της κρατικής επιδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ολισθαίνοντας στα μόλις 25.389 ευρώ!

Προσθέστε απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και από τον φόρο εταιρικής χρήσης, όπως και την ταχύτερη απόσβεση της αξίας του συγκριτικά με ένα συμβατικό μοντέλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το νέο 308 ικανοποιεί τα «ηλεκτρικά σχέδια» της Peugeot
Δοκιμή: Peugeot 3008 1.5 BlueHDi 130 PS
Συγκριτική δοκιμή: Peugeot 208 1.5 BlueHDi vs Toyota Yaris 1.5 Hybrid