Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πάτρα – Πύργος: 30 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας

Ελλάδα 12:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πάτρα – Πύργος: 30 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας

ΝΕΑ

Πάτρα – Πύργος: 30 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας

ΝΕΑ

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 1370 δημιουργεί προοπτική απελευθέρωσης των ΚΤΕΛ.

Advertisement
Advertisement

Για τα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα, το Μετρό, την παραχώρηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και την προοπτική απελευθέρωσης των ΚΤΕΛ, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής.

«Το 2021 θα είναι τα μεγάλα έργα υποδομής στην πρώτη γραμμή», τόνισε εξάλλου ο κ. Καραμανλής, υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε μία πολύ δύσκολη κατάσταση με μπλοκαρισμένα έργα και μηδενική προετοιμασία ωρίμανσης νέων έργων, αλλά με συστηματική δουλειά επί 22 μήνες, «βάζει μπρος» ένα πρόγραμμα έργων άνω των 13 δισ. ευρώ.

Advertisement
Advertisement

«Τι σημαίνουν αυτά τα έργα; Σημαίνουν καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα ζωής, αλλά σημαίνουν και ανάπτυξη, ώθηση στην οικονομία και χιλιάδες νέες δουλειές», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει ξεμπλοκάρει τρία εμβληματικά έργα, το Πάτρα – Πύργος, τον Ε65 και τη Γραμμή 4 του Μετρό. «Βέβαια δεν σταματάμε εκεί» πρόσθεσε και από τα νέα έργα έκανε ξεχωριστή μνεία στα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 1,2 δισ ευρώ και στη διασύνδεση των λιμανιών με ένα σύγχρονο ηλεκτροκίνητο σιδηρόδρομο.

Advertisement

Οδικοί άξονες: Πάτρα- Πύργος και ΒΟΑΚ

Όσον αφορά στο Πάτρα – Πύργος, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. για τα θέματα κρατικών ενισχύσεων, μετά την υποβολή του φακέλου προγνωστοποίησης και εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει θετική απάντηση ώστε να ενταχθεί το έργο εκ νέου στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού.

Advertisement

Τόνισε όμως ότι επειδή ο υφιστάμενος δρόμος έχει μεγάλη επικινδυνότητα και γίνονται συχνά θανατηφόρα ατυχήματα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει την Ελλάδα: Δημοπράτησε έργο αξίας 30 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο δρόμο. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί εντός του καλοκαιριού και η διάρκειά της είναι 30 μήνες.

Όσον αφορά στο ΒΟΑΚ, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες -μετά το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ– και για το μεγάλο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο και άμεσα θα κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Τόνισε επίσης ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει καταφέρει και κάτι άλλο: Έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου δρόμου από το ΕΣΠΑ και εν μέρει και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Advertisement

Μετρό και Τραμ

Όσον αφορά στην επέκταση του Μετρό προς Πειραιά, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι τα έργα προχωρούν κανονικά και το καλοκαίρι του 2022 θα παραδοθούν οι 3 νέοι σταθμοί στα Μανιάτικα, το Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο.

Το δε Τραμ στον Πειραιά, θα δοθεί σε κυκλοφορία όταν λυθεί οριστικά το θέμα με το κτίριο στην οδό Σκυλίτση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για τη Γραμμή 4 του Μετρό, ανέφερε πως έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες και μέσα στο καλοκαίρι θα στηθούν τα πρώτα εργοτάξια, σε Κολωνάκι, Εξάρχεια και Κατεχάκη. Όσον αφορά δε στην κύρια σύμβαση, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή εξελίσσεται ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αφού δοθεί το «πράσινο φως» θα έλθει στη Βουλή, εκτιμώντας ότι ως το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση.

Σιδηροδρομικά έργα

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το μέλλον των μεταφορών πρέπει και στην Ελλάδα να συνδεθεί άμεσα με το σιδηρόδρομο και την ανάπτυξή του. Επισήμανε ότι στο πλαίσιο των συνδυασμένων μεταφορών, συμπεριλαμβάνονται στο επενδυτικό πλάνο της ΕΡΓΟΣΕ η διασύνδεση των λιμένων του Λαυρίου και της Ραφήνας με το Διεθνή Αερολιμένα των Αθηνών. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών εκτιμάται στα 700 εκ ευρώ και αναμένεται μετά το καλοκαίρι να δημοπρατηθούν με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε επίσης ότι έχει εξαγγελθεί πρόγραμμα ανακαίνισης και μακροχρόνιας συντήρησης του δικτύου του ΟΣΕ, προϋπολογισμού πάνω από 1 δισ. ευρώ, το οποίο ενισχύεται ήδη με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και βασίζεται στη λογική των ΣΔΙΤ, με στόχο η χώρα να αποκτήσει επιτέλους σιδηρόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

ΚΤΕΛ

Όσον αφορά την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι προγραμματισμός του νομοθετικού έργου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προβλέπει την ψήφιση νόμου για την εναρμόνιση της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1370, η οποία δημιουργεί προοπτική απελευθέρωσής τους.

Περιφερειακά αεροδρόμια

Όσον αφορά στην αξιοποίηση, μέσω παραχώρησης, των 23 περιφερειακών αεροδρομίων, επισήμανε καταρχάς ότι το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) είναι αρμόδιο και εκπονεί το σχέδιο του, αλλά και η Πολιτεία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Επιβεβαίωσε ότι συζητείται και η δυνατότητα δημιουργίας clusters, καθώς και άλλα εναλλακτικά σενάρια και δομές παραχώρησης. Όπως η μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων παραχώρησης του Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης. Οι συμβάσεις ΣΔΙΤ – και πιο συγκεκριμένα ο θεσμός της παραχώρησης εκμετάλλευσης. Αλλά και η σύμβαση διαχείρισης, το λεγόμενο «management contract», που αποτελεί τη συγκριτικά απλούστερη μορφή παραχώρησης, στην οποία ένας ιδιωτικός φορέας αναλαμβάνει να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων ως έχουν, έναντι αμοιβής.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε μάλιστα ειδικότερα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, για το οποίο υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Φωτογραφία: Eurokinisi

Διαβάστε επίσης:
Η οδική ασφάλεια βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης
Εκκίνηση για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος
Ο ΒΟΑΚ θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους στην ΕΕ!