ΝΕΑ

Η οδική ασφάλεια βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης

Ελλάδα 14:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η οδική ασφάλεια βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης

ΝΕΑ

Η οδική ασφάλεια βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης

ΝΕΑ

Επιθεώρηση των έργων στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών.

Advertisement

Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στο εργοτάξιο, του τμήματος Θέρμη – Γαλάτιστα, του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (Ε.Ο.16) και μετά την επίσκεψη δήλωσε ότι: «Η οδική ασφάλεια αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει στο Υπουργείο μας. Και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αποτελεί προτεραιότητά μας στην πράξη, όχι απλώς στα λόγια. Γι’ αυτό και έχουμε βάλει μπρος μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις σε επιλεγμένα, κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου μας. Γιατί οδική ασφάλεια σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, καλύτεροι κι ασφαλέστεροι δρόμοι. Αυτός ακριβώς είναι και ο κεντρικός στόχος του έργου αναβάθμισης του οδικού δικτύου σε έναν σημαντικό κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού. Εδώ, στο τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου. Περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου τμήματος, περίπου 3 χιλιομέτρων. Μαζί κάνουμε και ορισμένες ακόμα επιμέρους παρεμβάσεις, για την αντιμετώπιση προβλημάτων της περιοχής.

Advertisement

Είναι άλλο ένα από τα έργα που συναποτελούν το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Ξεκινήσαμε την υλοποίησή του πριν από περίπου 7 – 8 μήνες και ήδη, όπως διαπίστωσα και ιδίοις όμμασι, η πρόοδος των εργασιών ιδίως στο τμήμα της νέας χάραξης είναι πολύ ικανοποιητική. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε εντατικά ώστε το έργο να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2023. Συνεχίζουμε, βήμα-βήμα, να κάνουμε το σχέδιό μας πραγματικότητα».

Το έργο εκτελείται από την Εγνατία Οδό και έχει προϋπολογισμό μελέτης περίπου 29 εκατ. ευρώ. Θα γίνουν επεμβάσεις σε μήκος 12,5 χλμ, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αναμόρφωσης οκτώ ισόπεδων κόμβων, της αναβάθμισης και ανακατασκευής των κάθετων και δευτερευουσών οδών στις θέσεις των κόμβων, της κατασκευής υπόγειου αγωγού ομβρίων στον οικισμό Ν. Ραιδεστού, της παραλλαγής του δικτύου ύδρευσης των Βασιλικών. Θα κατασκευαστούν επίσης μία γέφυρα και δύο άνω διαβάσεις.

Advertisement

Επιθεώρηση στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Ο κ. Καραμανλής επιθεώρησε επίσης τα έργα αναβάθμισης στο Αεροδρόμιο Μακεδονία και στη συνέχεια συναντήθηκε με εκπροσώπους της Fraport Greece και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ανέφερε ότι: «Όσοι έχουμε δει το αεροδρόμιο πριν έρθει η Fraport και όσοι έχουμε δει το αεροδρόμιο σήμερα διαπιστώνουμε μία τεράστια διαφορά τόσο στη λειτουργικότητα την κτιριακή, όσο και στην αισθητική του αεροδρομίου. Και μάλιστα το κάνουμε αυτές τις μέρες, λίγες εβδομάδες πριν η χώρα μας ανοίξει τις πύλες του τουρισμού και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Διότι μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία το έργο αυτό ολοκληρώθηκε. Η Θεσσαλονίκη λοιπόν έχει το αεροδρόμιο που της αξίζει. Αν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει πραγματικός πόλος ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, χρειάζεται ένα αεροδρόμιο όπως αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Advertisement

Θα μου επιτρέψετε όμως να κάνω και ένα γενικότερο σχόλιο. Τα 14 αεροδρόμια που παραχωρήθηκαν από την Κυβέρνηση πάλι της Νέας Δημοκρατίας, του Αντώνη Σαμαρά πριν από έξι χρόνια -και τελικά αυτό το έργο συνεχίστηκε παρά τις φοβερές παλινωδίες και από την επόμενη Κυβέρνηση- είναι ένα μοντέλο, το μοντέλο της παραχώρησης, που στην ουσία αναβαθμίζει τις υπηρεσίες και πραγματικά προσφέρει ένα σύγχρονο πλαίσιο για την υποδοχή των επισκεπτών, είτε αυτοί είναι ξένοι, είτε είναι Έλληνες. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα αεροδρόμιο πολύ σύγχρονο, ακριβώς την περίοδο πριν ανοίξουμε τον τουρισμό, σε μία πόλη που μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην περιοχή».

Επισήμανε ότι σχεδόν όλες οι εργασίες κτιριακής αναβάθμισης έχουν ολοκληρωθεί, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και τρεις μήνες το αεροδρόμιο έχει σταδιακά ανοίξει και δοθεί σε λειτουργία. Και έκανε λόγο για «ένα αεροδρόμιο στολίδι. που είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες που όλοι ελπίζουμε να έχουμε», ευχόμενος: «Να έχουμε ένα καλοκαίρι καλό, ένα καλοκαίρι δυνατό, μετά από μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας».

Τα έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ αφορούν σε αναβάθμιση εγκαταστάσεων, στο σύστημα διαχείρισης αποσκευών, σε υποδομές και την πίστα του αεροδρομίου.

Advertisement

Ειδικότερα, κατασκευάστηκε νέος αεροσταθμός και ανακαινίστηκε – αναδιαμορφώθηκε το υφιστάμενο terminal, κατασκευάστηκε νέος πυροσβεστικός σταθμός, δύο νέα φυλάκια ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων των αεροσκαφών και δύο πεζογέφυρες για τη σύνδεση του υφιστάμενου με το νέο terminal.

Εγκαταστάθηκε επίσης σύγχρονο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών, με εννέα καινούριους ιμάντες παράδοσης αποσκευών και τρία καινούρια μηχανήματα X- ray. Εγκαταστάθηκε επιπλέον σύστημα επεξεργασίας λυμάτων και έγινε σύνδεση του με το δίκτυο της πόλης, ενώ αναδιαμορφώθηκαν οι οδοί πρόσβασης και οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Αναδιαμορφώθηκαν τέλος οι χώροι στάθμευσης αεροσκαφών, ανακαινίστηκε το οδόστρωμα στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης αεροσκαφών και ανακατασκευάστηκε το σύστημα φώτων προσέγγισης ALS.

Οι πύλες αναχώρησης στο Αεροδρόμιο Μακεδονία είναι πλέον 24 (αύξηση κατά 50%), τα check in counters 44 (αύξηση κατά 47%) και τα σημεία ασφάλειας και ελέγχου 14 (αύξηση κατά 115%).

Φωτογραφία: Eurokinisi

Διαβάστε επίσης:

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η οδική ασφάλεια – Νέα επιτροπή
Οδική ασφάλεια με ανούσιες αλλά… επιδοτούμενες φιέστες από ΜΚΟ!
Ενισχύεται περαιτέρω η οδική ασφάλεια στην Αττική